Dnes Prague Edition

let svobody

-

Vy jste byl ochoten riskovat třeba masakr v ulicích, případně až občanskou válku?

K tomu by určitě nedošlo, to není v naší národní povaze. Stačil rozhodnějš­í postup. Já jsem úkoly splnil, ale další lidé z nějakých důvodů nikoliv.

Po sametové revoluci vám muselo být jasné, že budete odhalen...

K mému vyzrazení nemělo dojít, ale někteří lidé pochopili, že by se měli zavděčit těm novým, a vynesli to, co neměli.

Jak a kde jste byl zatčen?

Přišla zpráva, ať se dostavím na Okresní správu SNB do Bruntálu. To bylo divné a váhal jsem, ale nakonec šel. A tam už byli vojáci a šlo vše ráz na ráz. Byl jsem zatčen a převezen do olomoucké vazby. Vojenský prokurátor Dítě dokonce před mou manželkou hovořil o tom, že to může skončit nejhůře. Uvědomte si, že trest smrti ještě nebyl zrušen, a kdybych byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele ve druhém odstavci, tak by mi hrozilo až deset let. Nerad na to vzpomínám.

Tak na vazbu, soud a vězení vzpomeňte jen krátce...

Ve vazbě to bylo nejhorší. Obhájce stanovený ex offo mě odmítl obhajovat, pak jsem ale měl dobrého obhájce. Nakonec mě za zneužití pravomoci veřejného činitele, což byl jediný paragraf, který mi mohli dát, odsoudili na osmnáct měsíců. Následoval­o vězení v Břeclavi, byl jsem tam osm měsíců. Ve věznici to bylo v klidu, dozorci byli rozumní, také sloužili před rokem 1989. Měl jsem strach i o rodinu. Několikrát se někdo pokusil uvolnit kolo u mého trabanta, stalo se také, že přijela policie, že nám hrozí nebezpečí, a museli jsme se narychlo stěhovat.

Co následoval­o? Máte penzion a hotel, nežije se vám špatně.

Ale to je výsledek tvrdé práce. Na začátku 90. let jsem byl nezaměstna­ný, vzali mi i příspěvek v nezaměstna­nosti. Nezbývalo mi nic jiného než začít podnikat. Měl jsem v Bruntále zastavárnu, vydal Paměti v milionovém nákladu a nakonec v roce 2010 koupil tento hotel a v sousední obci Ludvíkov ještě penzion.

Scházíte se ještě se svými spolupraco­vníky z StB?

Občas se potkáme a zavzpomíná­me.

Nějaký další převrat s bývalými kolegy nechystáte?

(smích) To opravdu ne. Nejsem padlý na hlavu, abych si myslel, že se to může vrátit před rok 1989. Uznávám také, že současná doba má své výhody, třeba svoboda slova je fajn. Ale jsem přesvědčen­ý, že socialismu­s skýtá více výhod.

Pokud byste už věděl, jak to dopadne, šel byste do čela demonstrac­e 17. listopadu 1989?

Tak to ani náhodou! Kdybych tušil změnu režimu, tak bych demonstrac­i do centra určitě nevedl. Já jsem byl a jsem přesvědčen­ý komunista.

Ale soudruzi by vám vzali hotel i penzion...

Tak ať. Pokud by znárodnili všechno všem a bylo by to ve prospěch státu a obyvatel, tak proč ne.

Celé vaše povídání o roku 1989 mi přijde jako konspiračn­í teorie...

A proč bych lhal? Vždyť to, o čem hovořím, mi málem zničilo život, měl jsem vinou toho existenční problémy.

Svým synům jste už také všechno vysvětlil?

Jistě. Zvláště mladší se o tehdejší dění hodně zajímá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia