Dnes Prague Edition

Květinou proti suchu

Město dává prostor lučním porostům

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Vlčí mák, chrpy či čekanka rozkvétá po Praze. Kvůli suchu městské části trávu méně sekají a na těchto místech pak vyrůstá luční kvítí. Některé radnice luční trávníky dokonce zasévají, protože lépe snášejí nedostatek deště. Změna porostu se ale kvůli pylu i klíšťatům nelíbí všem Pražanům. Na Zličíně dokonce ještě nedorostlý luční trávník někdo posekal.

Zasít louku v Praze navíc není jen tak. „My musíme udělat luční porost skutečně šitý na klimaticko­u změnu, to znamená suchomilné rostliny,“říká Jana Soukupová z České zemědělské univerzity v Praze, která pomáhá dvanácté městské části s bojem proti suchu.

Klimatolož­ka dodává, že v tuto chvíli musejí zkoušet nejrůznějš­í byliny a pozorovat, kterým se v suchém prostředí Prahy nejvíce daří, protože každé stanoviště je jiné.

Za květinami na Petřín

Na jaře v rámci komunitní akce na Praze 12 dobrovolní­ci zaseli v ulici Levského na ploše zdevastova­né při stavbě teplovodu luční trávník. „Louku jsme oseli semínky suchomilný­ch kvetoucích rostlin,“říká místostaro­stka Eva Tylová (BEZPP / Piráti s podporou Zelených).

Na Praze 7 vznikla květinová louka v cípu, kde se stýkají ulice U Papírny a Za Papírnou. „V tomto trendu určitě chceme pokračovat, další květinovou louku chystáme ve vedlejší ulici Za Papírnou,“říká radní pro životní prostředí Prahy 7 Jiří Knitl (Praha sobě).

Květinové louky vytváří i magistrát. Letos nově založili zahradníci květnatou louku na části zahrady Kinských. A loni vznikla květnatá louka ve Stromovce – na části dna

bývalého rybníka. Luční porosty jsou také na Petříně mezi ovocnými stromy. „Tyto plochy se už dlouhá léta sekají pouze dvakrát až třikrát za rok a veřejnost si už na to zvykla,“říká Vít Hofman, mluvčí magistrátu.

Městská část Praha 1 vytipovala do budoucna pro louky park Na Františku, břeh na Střeleckém ostrově, Chotkovy sady, část Vojanových sadů, okolí Kramářovy vily a ulici Jelení.

Na některých místech v Praze vznikají také přirozené louky. „Letos se zkušebně staráme o zhruba dvouhektar­ovou zelenou plochu na Flajšnerce bez toho, že bychom na ní něco speciálníh­o dosévali,“říká Jan Poupě (ODS/Svob.), radní pro životní prostředí na Praze 9.

Louka byla zatím sekána jednou, pokud se postup osvědčí, zváží radnice rozšíření tohoto způsobu údržby na další místa, například na část parku Srdce na Proseku. Dobrou zkušenost mají s přirozeným­i loukami i na Praze 11.

Omezení sekání je letošním trendem po celém Česku a nevyhnulo se ani Praze. Díky tomu vyrostly například na Praze 12 vlčí mák, hlaváček letní, štírovník růžkatý, chrpy či čekanka. Méně sekání je výhodné pro městské části i finančně. „Za jednu seč jsme ušetřili zhruba milion korun,“vysvětluje Tylová. Připomíná ale, že kvůli suchu velká část ušetřených peněz padla na zalévání.

Měření vlhkosti

Přestože méně sekané louky udrží víc vláhy a mají dobrý vliv na biodiverzi­tu, městské části je mohou udržovat jen tam, kde nechodí tolik lidí. Na Praze 12 udělali i měření vlhkosti trávníků.

„Nejsušší je obnažená půda a to bylo měřeno den po dešti. Naopak nejvyšší hodnoty vlhkosti vykazoval vyšší neposekaný trávník se zeleným podrostem,“uvádí Tylová s tím, že na neposekaný­ch loukách přibyli motýli. Vyšší tráva přeje ale i klíšťatům, na které si lidé stěžují. Vadí jim také pyly.

Navíc ze začátku nevypadají luční trávníky příliš esteticky. Na Zličíně třeba neznámý vandal vzal údržbu louky do vlastních rukou a ještě nedorostlý luční trávník sám posekal. Škodu radnice vyčíslila na 30 tisíc korun. „Tento zásah významně ovlivnil další vývoj lučního porostu a zcela nevratně poškodil letničkové výsevy,“vysvětlila Jarmila Hindová, tajemnice úřadu.

Zpočátku jsou totiž na lučním trávníku vidět spíše plevelné druhy. Byliny musí vykvést a vysemenit. Výsledek je tak vidět až za zhruba tři roky.

To potvrzují i jiné městské části. „Univerzáln­í směsi lučního kvítí bohužel dlouho nevydrží a vznik přirozenýc­h luk je poměrně obtížný a dlouhý proces. Povedl se zatím akorát v Jelení,“říká Martin Šebesta z tiskového oddělení Prahy 1.

Květnaté louky se objevovaly v Praze i v minulosti. Druhá městská část zhruba před dvaceti lety zkusila založit květnatou louku v parku Folimanka v blízkosti biokoridor­u. Tehdy ji ale veřejnost kladně nepřijala.

 ?? Foto: Praha 12 ??
Foto: Praha 12
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia