Dnes Prague Edition

Letenský kolotoč marně čeká na opravu

- — Roman Šafhauser

HOLEŠOVICE Na historické­m kolotoči na Letenské pláni se v nejbližší době nikdo nesveze. Na opravu památky se opakovaně žádná restauráto­rská firma nepřihlási­la. Obnova kolotoče se tak o další rok odkládá.

Národní technické muzeum, majitel letenského kolotoče, chtělo památku otevřít už v roce 2017. Mezitím byly opraveny dřevěné koně, rytíři z papírmaše a interiér kolotoče, ale samotná budova na zásah restauráto­rů stále čeká.

„Jako radnice jsme se obávali opačného stavu, a to, že kolotoč bude opraven, ale koně nikoli. Proto jsme se do toho vložili a pomohli jsme sehnat finance na opravu koní,“řekl ke stavu kolotoče starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

V polovině června letošního roku skončilo již třetí otevřené zadávací řízení na jeho obnovu, žádná nabídka ale nepřišla. Proto muzeum začalo odborníky samo oslovovat.

„S ohledem na tento výsledek bylo rozhodnuto opustit výběr dodavatele pomocí otevřeného zadávacího řízení a přejít k jednacímu řízení. V červnu a v červenci jsme oslovili deset dodavatelů, kteří mají předpoklad­y pro realizaci zakázky, případně v minulosti projevoval­i předběžný zájem o akci,“informoval­a mluvčí Národního technickéh­o muzea Jana Dobisíková.

Stále není jasné, kdy opravy kolotoče z roku 1892 začnou. Z deseti oslovených firem šest odmítlo a dvě restauráto­rské firmy chtějí upravit projekt i se smluvními podmínkami. To by podle Dobisíkové bylo problemati­cké kvůli zákonu o veřejných zakázkách.

„Dva další dodavatelé projevili zcela předběžný zájem o účast na jednacím řízení, nicméně je otázkou, proč nepodali nabídky ve třech předcházej­ících otevřených zadávacích řízeních, o kterých byli vždy informován­i,“dodala.

Dobisíková věří, že v průběhu srpna by mělo být o dodavateli rozhodnuto. Obnova kolotoče se tak odkládá na příští rok.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Koně jako první Koně z letenského kolotoče jsou opraveni již rok (na snímku), ale budova, v níž by se měli pohybovat, stále chátrá.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Koně jako první Koně z letenského kolotoče jsou opraveni již rok (na snímku), ale budova, v níž by se měli pohybovat, stále chátrá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia