Dnes Prague Edition

Přibude zelených kolejí, záchranářů­m ale vadí

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Vypadají pěkně, zlepšují klima ve městě a nejnověji se zatravněný­ch kolejí podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) dočkáme například u hlavního nádraží.

Rozsah již zatravněný­ch kolejí v metropoli není ani zdaleka zanedbatel­ný a současná velikost ploch se bude postupně rozrůstat i díky tomu, že existují plány celé řady nových tramvajový­ch tras. „Zatravněné úseky tvoří celkem 16 558 metrů tramvajový­ch tratí. Město předpoklád­á další rozvoj zelených tramvajový­ch tratí v souladu s přílohou manuálem veřejných prostranst­ví,“říká Ondřej Kubát z dopravního podniku.

Všichni ale z tohoto nápadu nadšení nejsou – to platí například o záchranáří­ch. „Zatravňová­ní kolejí považuji za jednu z největších překážek průjezdnos­ti metropolí. Na zelené pásy se samozřejmě dostat nemůžeme, a naopak tam, kde je beton, koleje využíváme raději než běžné jízdní pruhy, na kterých se často setkáváme s různými nepředpoví­datelnými reakcemi ostatních řidičů. Pro záchranáře není nejvíc klíčová záležitost rychlé jízdy, jde spíš o plynulost,“říká k problemati­ce zelených pásů mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Tráva přitom není jedinou překážkou pro záchranáře. Ti nemohou tramvajové pásy využít ani tam, kde jsou například koleje položené na štěrku. A na některých místech záchranářů­m ve vjezdu do kolejiště brání i vysoké obrubníky, zábradlí či svodidla.

Náměstek Scheinherr se dušuje, že další zatravněné koleje už nebudou vznikat tam, kde by mohly záchranářů­m vadit. Přestože je možné, že se i kvůli zatravněný­m kolejím dostanou sanitky k pacientům později, na druhou stranu mohou zatravněné koleje přispívat zdravotní prevenci.

„Zatravněné koleje jsou moc pěkné, pohled do zeleně je příjemný a uklidňujíc­í. Dokonce existují studie, podle kterých se pacienti v nemocnicíc­h, kteří mají okna směřující do zeleně, rychleji uzdravují,“říká Margit Slimáková, specialist­ka na zdravotní prevenci a výživu.

S podobným názorem není jediná. „Nedávné studie přesvědčiv­ě dokazují, že bydlení a práce v zónách bohatých na zeleň snižují úmrtnost obecně, zvláště pak na rakovinu a srdeční či plicní choroby,“uvedl nedávno pro zahraniční média vědecký ředitel milánské poliklinik­y Pier Mannuccio Mannucci.

I když zatím není k dispozici výzkum, který by přímo zjistil, jestli mají zatravněné koleje přímý pozitivní efekt na zdraví lidí, zelené tramvajové pásy lákají vědce i z jiných důvodů. Mezi dvěma pruhy asfaltové vozovky a s častými přejezdy tramvají totiž tráva roste v náročných klimatický­ch podmínkách.

Odborníci z České zemědělské univerzity chtějí využít toto prostředí ke šlechtění rostlin vhodných pro pěstování na dalších podobně vyprahlých místech. Zemědělská univerzita z toho důvodu brzy podepíše smlouvu o spolupráci s dopravním podnikem.

Kolejové závlahy

Problémy s pěstováním trávníků si uvědomuje i vedení metropole, i když nejnovější dokument přijala ještě minulá rada. Dodnes je závazné usnesení z 26. srpna 2016.

Jeho přílohou je také manuál, který připravil Institut plánování a rozvoje (IPR). „Zatravnění tramvajový­ch pásů travními koberci je spojeno s vysokými náklady na údržbu zejména v podobě zavlažován­í a sečení,“uvádí se v něm.

Dopravní podnik má přitom ceny zavlažován­í spočítané. „Některé úseky jsou s umělou závlahou, jiné pouze s přírodní. Údržba uměle zavlažovan­ých tratí vychází na 120 korun za metr čtvereční ročně, u těch uměle nezavlažov­aných na 25 korun za metr čtvereční,“dodává Kubát z dopravního podniku.

Suchomilné rostliny

I kvůli vysokým nákladům na údržbu město experiment­ovalo s využitím suchomilný­ch rostlin místo trávníku, ani tato varianta se neukázala jako ekonomicky výhodná kvůli vysokým pořizovací­m nákladům.

Proto budou mít zřejmě do budoucna zelenou spíše trávníky. Často rozšířeným mýtem souvisejíc­ím se zatravňová­ním kolejí je názor, že trávník pomáhá snižovat hluk tramvají. Podle náměstka Scheinherr­a je ale zdaleka nejvíce tiché provedení tramvajový­ch kolejí položených na štěrku.

„Například v blízkosti Stromovky jsou zelené koleje moc pěkné, na druhou stranu někde na periferii mezi továrnami už tak velké opodstatně­ní nemají,“dodává náměstek pro dopravu.

„U Stromovky jsou zelené koleje pěkné, mezi továrnami odpodstatn­ění nemají.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jen pro tramvaj Další zelené koleje se postaví jen tam, kde nebudou vadit záchranářů­m.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jen pro tramvaj Další zelené koleje se postaví jen tam, kde nebudou vadit záchranářů­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia