Dnes Prague Edition

Mistr štětce i nočních tahů

Václav Vavřinec Reiner, malíř českého vrcholného baroka, se narodil před 330 lety

- Jan Bohata redaktor MF DNES Talentovan­ý výtržník

NOVÉ MĚSTO Bouřlivák, zámožný pražský patricij a především jedna z nejvýrazně­jších postav českého barokního výtvarného umění, Václav Vavřinec Reiner, přišel na svět na Novém Městě před 330 lety.

„Monumentál­ní fresky spíše než plátna představov­aly Reinerovou doménu,“popsal jeho dílo historik Pavel Preiss. Metropole českého království v první polovině 18. století sice nenáležela mezi stálá rezidenční města habsburský­ch monarchů, pražští architekti, výtvarníci a další umělci ale neměli důvod si stěžovat na nedostatek zakázek. Většinu staveb zadávaly řeholní domy i světské kněžstvo, různá zbožná bratrstva, aristokrat­é a bohatí měšťané, případně cechy a také univerzita a zemské úřady.

Barokní stavební boom

„Pokud byly peníze, pak byli i lidé, a stavělo se tudíž poměrně rychle. Praha vrcholného baroka byla jedním velkým staveniště­m, takže naopak zaměstnáva­la i mnoho tvůrců přicházejí­cích odjinud, třeba z Vídně,“popsal tuto dobu historik Vít Vlnas.

Reiner náležel k nejžádaněj­ším tvůrcům – obraceli se něj význační aristokrat­é, například Černínové. Pro ně v Hradčanské­m paláci vyhotovil mimo jiné velkolepou fresku Boj gigantů. Vrtbům v jejich malostrans­kém paláci vyzdobil salu terrenu Alegorií umění. Maloval také na objednávku význačných tvůrců. Architekto­vi Kiliánu Ignáci Dientzenho­ferovi v jeho vile na Smíchově vyhotovil nástropní fresku Bakchanáli­e.

Mezi malířovy klienty náleželi i představit­elé církevních řádů, například cisterciák­ů. Jejich konvent na Zbraslavi nad soutokem Vltavy a Berounky na počátku 18. století procházel zásadní přestavbou. „Zbraslavsk­ý opat Tomáš Budecius u Reinera objednal fresku Svěcení základního kamene klášterníh­o kostela Panny Marie v královské síni konventu,“popisují zakázku v cisterciác­ké Zbraslavi historici. Pro dominikány na Starém Městě v chrámu sv. Jiljí vytvořil fresku Oslavení dominikáns­kého řádu. Reinerovo dílo lze nalézt například také v poutním kostele Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře. Jednu z kupolí zdobí Císařské vojsko před bitvou.

V pražských chrámech lze nalézt nejen monumentál­ní fresky, ale také oltářní obrazy. Ve staroměsts­kém minoritské­m chrámu sv. Jakuba ozdobil oltář dílem Umučení sv. Jakuba. Za zakázku obdržel 1 200 zlatých honoráře, hodnotu solidního měšťanskéh­o domu.

Reiner přišel na svět na počátku srpna 1689 do umělecké rodiny. Mezi svými předky měl štukatéra, políra i sochaře. Jeho strýc Václav sice obchodoval s kořalkami, ale také se úspěšně věnoval obchodu s uměním. Reinerovi náleželi k zámožným patricijsk­ým rodinám české metropole.

Patřil jim například objekt U dvou červených jelínků v Jakubské ulici. Vlastnili také dům U bílého jelínka na Dobytčím trhu (Karlovo náměstí). Václav Vavřinec Reiner se též dobře oženil, s pannou Annou Veronikou vyženil dům Na Perštýně, jehož štít vyzdobil obrazem sv. Trojice. Choť do manželství přinesla též vinohrady v dnešní Libni.

Talentovan­ý mladík první umělecké školení prodělal pod vedením otce Jana, sochaře. Ten ho vzdělával především v základech kresby. Na více to asi z jeho strany nestačilo, Jan Reiner nepatřil právě ke špičce dobového kumštu. „Měl pověst nevalného umělce,“uvedl historik umění Emanuel Poche.

Zmiňovaný strýc Václav synovce dal do učení k malíři Antonínu Ferdinandu Schweigero­vi. Ani ne tak pro jeho mimořádné nadání, ale spíše proto, že náležel k mistrům malířského cechu a jako takový byl oprávněn vyučovat výtvarný dorost.

Skutečně umělecky mladého Václava Vavřince Reinera vedli znamenití tvůrci Michael Václav Halwachs a Petr Jan Brandl. S oběma se Reiner setkal například při zakázkách pro minority u Sv. Jakuba.

Reiner velmi slušně vydělával a zlatky investoval do bohatýrský­ch tahů. „Snad jej jeho ohnivý génius podněcoval k výbuchům a hnal ho k bouřlivé zábavě,“poznamenal malíř Jan Quirin Jahn. Reiner se vydával na spanilé jízdy s dalšími renomisty, zlatou mládeží a výtržníky, v širáku, plášti a s kordem, který v půtkách neváhal tasit.

Za hodiny strávené na lešení v chladných kostelech Reiner zaplatil zřejmě ledvinovou nemocí. Zemřel ve čtyřiapade­sáti letech na podzim roku 1743. K poslednímu odpočinku jej uložili u oltáře sv. Vincence v kostele sv. Jiljí, na jehož výzdobě se významně podílel.

 ?? Foto: Národní galerie ?? Mistr fresek Nástěnné malby náležely k tomu nejlepšímu, co Václav Vavřinec Reiner vytvořil. Jeho fresky Alegorie umění lze nalézt také v sala terreně Vrtbovské zahrady (na snímku).
Foto: Národní galerie Mistr fresek Nástěnné malby náležely k tomu nejlepšímu, co Václav Vavřinec Reiner vytvořil. Jeho fresky Alegorie umění lze nalézt také v sala terreně Vrtbovské zahrady (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia