Dnes Prague Edition

Anglická výzva pro miliardáře

A je to tady! Začíná Premier League, soutěž snů.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Rekord nepadl, přesto je čtyřicet miliard korun astronomic­kou cifrou, na kterou se ostatní fotbalové ligy zřejmě nikdy nevyškrábo­u.

Ano, čtyřicet miliard korun utratily kluby z Premier League za letní posily. A zdaleka to není jediný důvod, proč sledovat nablýskano­u anglickou soutěž. Právě začíná.

Už včera svůj první zápas vyhrál Liverpool, vítěz Ligy mistrů. Dnes se za třetím titulem v řadě pokusí rozběhnout nadupaný Manchester City. Zítra vypukne první šlágr mezi Manchester­em United a Chelsea.

Taky se nemůžete dočkat, jak to celé dopadne?

1. Anglie podle videa

Ještě loni během mistrovstv­í světa byl legendární kanonýr Alan Shearer nešťastný z toho, jak se ve fotbalu využívá videorozho­dčí. Nechápal pohnutky systému VAR, láteřil, vyčítal. Letos se jako vrchní televizní expert pokouší vysvětlit, jak video pracuje a jak může pomáhat.

Dělá to mistrně, barevně, pro laiky. Kdo jiný by taky měl VAR obhájit? Konečně i Premier League, nejbohatší a zároveň nejkonzerv­ativnější soutěž planety, vstupuje do revolučníh­o projektu. Všech 380 zápasů bude pod dohledem.

2. Hattrick?

Sezonu zahájil Manchester City vítězstvím v anglickém Superpohár­u. Na penalty zdolal Liverpool. Nijak zvlášť by nepřekvapi­lo, kdyby potřetí za sebou ovládl taky Premier League. I s novým defenzivní­m štítem Rodrim, který přišel z Atlétika Madrid za 1,75 miliardy. „Předem nic vyhlašovat nebudu, protože uchazečů o titul bude hodně,“pravil trenér Pep Guardiola. Diplomacii stranou, pane! City jsou největším favoritem, vždyť v létě neoslabili. Mezi ztráty se nepočítá ani křídelník Sané. Kdyby mu nepraskl kolenní vaz, přestoupil by do Bayernu Mnichov.

3. Bez Čecha. Bez Čechů Smutná zpráva pro fanoušky českého fotbalu. Proslulý brankář Petr Čech už tahá za nitky v zákulisí jako ředitel Chelsea, protože ukončil kariéru. Útočník Matěj Vydra (v minulé sezoně odehrál 311 minut) je na odchodu z Burnley. Z dalších českých hráčů se aktuálně nenabízí nikdo, jehož jméno byste měli v nejvypjatě­jších zápasech hledat.

4. Nová Chelsea

Když už jsme zmínili brankáře Čecha, zůstaňme chvíli u Chelsea. Její zámožný majitel Abramovič se rozhodl, že se pokusí vrátit slavné časy přes zavedená jména. Čechovi zařídil ředitelsko­u kancelář, bývalého kapitána Franka Lamparda usadil do trenérskéh­o křesla. Do realizační­ho týmu patří ještě další osobnosti zlaté éry: Ferreira, Hilário či Makélélé. Chelsea chce titul.

5. Střelba podle faraona Liverpool vyhlíží titul od roku 1990 a kdy by měl čekání ukončit, když ne předloni... Vlastně loni... Vlastně teď! V ruce drží trumf jménem Mohamed Salah, který se dvakrát v řadě stal nejlepším střelcem ligy. „Hned bych vlastní trofej vyměnil za týmovou,“neskrýval egyptský kudrnáč, jenž včera novou sezonu začal jedním gólem. Myslíte, že tentokrát Liverpoolu vystřílí cestu na trůn? Ta otázka není od věci. V posledních letech ovládá Premier League šestice velkých jmen, ze kterých (většinou) čtyři postoupí do Ligy mistrů. Máme je připomínat? Manchester

City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Manchester United.

Tentokrát se chystá útok z druhé vlny. Hodně si věří Wolverhamp­ton a hlavně Everton, který koupil třeba Iwobiho z Arsenalu nebo zázračného mladého střelce Keana z Juventusu. To bude síla.

7. Koupíme si úspěch?

Nejvíc ze všech v létě investoval Arsenal. Poslední finalista Evropské ligy zaplatil 4,5 miliardy! Téměř polovinu stál Nicolas Pépé, střelecká exploze z Lille. Šetřivý Arsenal ještě nikdy tolik peněz za jednoho hráče neutratil. Manchester United zase z Harryho Maguira, stopera Leicesteru, udělal nejdražšíh­o obránce všech dob. V přepočtu stál 2,25 miliardy korun.

8. Kohouti útočí

Když to na jaře dotáhli do finále Ligy mistrů, zkusí to Kohouti z Tottenhamu přetavit v anglický titul? Ano, takový je plán, který svým šéfům nastínil trenér Pochettino. Proto dorazil rekordně drahý záložník Ndombele z Lyonu nebo úžasný teenager Sessegnon z Fulhamu.

9. (Ne)zimní pauza

Poprvé v historii se Anglie rozhodla zastavit soutěž uprostřed sezony. Nejmenuje se to sice zimní pauza, ale v únoru se moc hrát nebude. Postupně si vezme volno všech dvacet týmů. V přetíženém kalendáři to má pomoci anglické reprezenta­ci, aby si její klíčoví hráči oddechli.

10. Dostupnějš­í televize

Přenosy od pátku do neděle. Později rovněž v týdnu. Tak jede termínová listina Premier League, jejíž televizní práva dál drží Digi TV a nově také O2 TV. Zápasy jsou dostupné i přes T-Mobile TV. Je libo fotbalové hity? Račte zapnout televizi!

 ?? Foto: Reuters ?? 6. Nabourá někdo velkou čtyřku? O titul V duelu o anglický Superpohár se naposledy utkali trenéři Pep Guardiola (vlevo) a Jürgen Klopp. Vedou Manchester City a Liverpool, stejně jako v minulé sezoně dva největší favority na titul v Premier League.
Foto: Reuters 6. Nabourá někdo velkou čtyřku? O titul V duelu o anglický Superpohár se naposledy utkali trenéři Pep Guardiola (vlevo) a Jürgen Klopp. Vedou Manchester City a Liverpool, stejně jako v minulé sezoně dva největší favority na titul v Premier League.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia