Dnes Prague Edition

Mladých kuřáků výrazně ubylo

Protikuřác­ký zákon zatím zafungoval na mladé lidi, starší Češi kouří dál. Zákon se však může v budoucnu ještě zpřísnit a zakázat cigarety i na zahrádkách a v autech.

- Ondřej Leinert Alžběta Šimková

PRAHA Zákaz kouření v restaurací­ch platí přes dva roky a podle čerstvých dat ministerst­va zdravotnic­tví už má pozitivní výsledky.

„U nejnižší věkové skupiny, od 15 do 24 let, kde tento návyk vzniká, můžeme mluvit o poklesu počtu kuřáků až o 15 procent,“pochvaluje si ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. „Poprvé od roku 2012 není tato věková skupina tou, v které je nejvíc kuřáků,“dodává. Připouští však, že v dalších věkových skupinách už to tak slavné není.

„Tam změnu neregistru­jeme. Pro člověka, který kouří třeba 40 let, je velmi složité se svou závislostí něco udělat,“přiznává Vojtěch. Efekt však odpůrci kouření vidí jinde.

„Díky tomu, že jsou nekuřácké restaurace, máme mnohem méně lidí, kteří jsou ve vysokých koncentrac­ích vystaveni pasivnímu kouření. A to se přímo odráží na zdraví,“tvrdí prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek. Konkrétně jde o pokles akutních srdečních selhání a hospitaliz­ací kvůli astmatu.

I proto by do budoucna mohl protikuřác­ký zákon ještě zpřísnit. Nejvíc se teď mluví o omezení kouření za volantem, když v autě sedí osoba mladší 18 let, nebo na zahrádkách restaurací. „Zmírnění zákona nepřipoušt­íme, zpřísnění ano. Ale teď to není aktuální. Zkušenosti ze zahraničí napovídají, že relevantní doba k posouzení je kolem pěti let,“tvrdí Vojtěch.

Starosti v obcích

Méně radosti mají ze zákona starostové. Z ankety MF DNES, na kterou odpovědělo 24 měst, vyplývá, že hned 16 jich eviduje mnohem častější stížnosti obyvatel na hluk. A to především v noci, kdy jsou kuřáci nuceni jít na cigaretu z restaurace či baru ven na ulici nebo zahrádku.

„Nárůst počtu stížností na hluk před restaurace­mi je markantní,“říká mluvčí Strakonic Markéta Bučoková, která dodává, že městští strážníci taková hlášení řeší ve Strakonicí­ch denně. Třeba v České Lípě jich za uplynulý víkend napočítali jedenáct. V Jihlavě pak letní měsíce přinášejí i desítky stížností týdně.

Druhým negativem, se kterým se potýká polovina měst, je větší nepořádek na ulicích a některá města proto musela investovat do lepší techniky.

„Evidujeme, že se zvýšilo množství odpadků a s ním i v přímé úměře čas potřebný na úklid. Část ručního úklidu byla nahrazena strojním. Víc musíme čistit poklopy kanálů, někteří lidé si je dlouhodobě pletou s popelníkem,“říká náměstek primátora Českých Budějovic Ivo Moravec.

Třeba Teplice už kvůli úklidu nedopalků zavedly novou službu, která je vyšla na devět set tisíc korun.

Jiné řešení zvolil Náchod. Ten na začátku platnosti zákona oslovil přímo provozovat­ele restaurací a těm, kteří projevili zájem, radnice zakoupila venkovní popelníky, což město přišlo na 75 tisíc korun.

Kouření před restaurace­mi tak může být velké téma pro příští volební období.

„Ale už teď je zřejmé, že zákaz kouření na předzahrád­kách bude mnohem obtížněji prosaditel­ný než v uzavřených prostorách,“ví ministr zdravotnic­tví Vojtěch.

A v budoucnost­i mohou jít úvahy o zákazech kouření ještě dál. Šéf protikuřác­ké koalice Kohoutek mluví o tom, že mezi odpůrci kouření se vedou debaty také o zákazu kouření v domácnoste­ch.

„Zhruba 25 procent dětí je v domácnoste­ch vystaveno kouření. Je to velké téma, ale budeme se zde hodně potýkat s oblastí omezení svobody občanů a nemyslím, že je na to nazrálý čas,“přiznává Kohoutek.

K jedné změně však přece jen může dojít už v tomto volebním období: na krabičky cigaret by vedle varovných nápisů a fotek mohlo přibýt i telefonní číslo – 800 350 000 – to vede na národní linku pro odvykání.

„Ze zahraničí víme, že když má kuřák toto číslo stále na očích, tak to skutečně funguje. Nárůst ve využívání podobných služeb je po takovémto opatření osmi- až desetináso­bný,“tvrdí Vojtěch.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia