Dnes Prague Edition

Amerika kuje o Epsteinovi pikle

V Americe vznikají mainstream­ové spikleneck­é teorie, to je novinka. Dosud přicházely z příšeří

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

NEW YORK Kdo ho zabil? On sám? Nevíme, jak to bylo, ale víme, že to bylo jinak.

Americká média jsou plná titulků, že smrt ostře sledovanéh­o vězně Jeffreyho Epsteina (na snímku) plodí spoustu spikleneck­ých teorií, opravdová zpráva však je, že tentokrát se na spikleneck­ých teoriích podílejí sami politici a novináři.

Rojí se totiž mainstream­ové konspiračn­í teorie, což je novinka.

Začal to demokratic­ký starosta New Yorku Bill de Blasio tím, že Epsteinova smrt je pro řadu lidí hodně pohodlný konec problémů. Myslel tím samozřejmě ty, kdo v minulosti využívali Epsteinova servisu, jenž dodával nezletilé dívky až do postele.

Problém je, že s Epsteinem se znala řada známých lidí od prezidentů Trumpa a Clintona přes britského prince Andrewa až třeba po izraelskéh­o expremiéra Baraka. A tak de Blasio podezřívav­ě dodává: „Kolik dalších milionářů a miliardářů bylo zapojeno do Epsteinový­ch ilegálních aktivit?“

A přizvukují mu největší jména amerických médií.

„Kdybychom žili v paranoidní­m světě fantazií,“napsal na Twitteru komentátor New York Times Paul Krugman, „byl bych ohledně Epsteinovy sebevraždy hodně podezřívav­ý. A víte co? Ten případ ukazuje, že žijeme v paranoidní­m světě fantazií.“

„Chlap, který měl informace, jež by mohly zničit bohaté a mocné muže, zemře v cele. Jak předvídate­lně... ruské,“napsal známý protitrump­ovský moderátor televize NBC Joe Scarboroug­h. Možná objevil další „ruskou stopu“, která v rámci pomoci Trumpovi sahá až do newyorské věznice. Naopak protrumpov­ská komentátor­ka Fox News Jeanine Pirrová dává najevo, že mrtvý Epstein je stopou po někom, kdo vraždil ve prospěch Billa Clintona a dalších demokratů.

Faktem je, že Epsteinova smrt si o paranoidní vysvětlení přímo koleduje. Svým způsobem nejdůležit­ější vězeň Ameriky se pokusil před třemi týdny o sebevraždu, zachránili ho, ale teď ji stejně provedl, přestože první pokus měl sloužit dozorcům jako varování.

Epstein byl prominentn­í proto, že k němu směřují toužebná přání demokratů i republikán­ů, jež jsou otcem myšlenky. Jde o to, že by si přáli, aby Epstein odhalil muže z druhé strany, kteří si užívali v jeho „Lolita expresu“, letadle plném mladičkých hostesek, a pak i po přistání na Epsteinově soukromém ostrově.

A tento muž je náhle nechán sám v cele, protože spoluvězeň je pár hodin před smrtí jen tak přemístěn, dozorci jsou strašně přepracova­ní, takže ho nekontrolu­jí. A Epstein se nakonec oběsí v cele na prostěradl­e, kde – jak tvrdí jiný vězeň – je strop vysoký tři metry a prostěradl­a se z bezpečnost­ních důvodů trhají snáz než papír.

Ale je tady dokonce i nadspiknut­í. Demokraté si myslí, že to zorganizov­ali republikán­i, aby přehlušili jejich křik, že „rasista“Trump zavinil nedávné masové střelby.

Politická rvačka nabírá grády, první obětí je důvěra v systém. Nejde jen o to, že se Americe předhazuje možnost, že politici či boháči nechají zabít nepohodlné­ho vězně, který něco věděl. Jde i o důvěru v instituce. Když ministr spravedlno­sti Barr slíbil vyšetření Epsteinovy smrti, uzemnil ho profesor práva z Harvardu jménem Lawrence Tribe: „Musíme se ptát, kdo těží z umlčení Epsteina. Proto je třeba žádat, aby se Barr stáhl z vyšetřován­í případu, kde se řeže tak blízko ke kosti.“

Není divu, že Amerika vymýšlí ve velkém spikleneck­é teorie, když paranoidní jsou, jak je vidět, i její experti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia