Dnes Prague Edition

Německo chce úplně zakázat igelitové tašky

- Filip Horáček redaktor MF DNES

BERLÍN, PRAHA Z německých obchodů by mohly brzy nadobro zmizet plastové tašky. Po jejich zpoplatněn­í v minulých letech je hodlá zcela zakázat ministerst­vo životního prostředí.

Zákon, který má s igelitkami skoncovat, předloží v příštích měsících ministryně Svenja Schulzová, podle níž se Němci s plasty loučí pomalu.

Trend poklesu spotřeby v Německu přitom jako jinde v Evropě nastartova­lo zpoplatněn­í plastových tašek. Zákazníci obvykle zaplatí kolem deseti centů za kus a spotřeba na osobu od roku 2016 do loňska díky tomu klesla ze 45 na 24 tašek.

„Chci, abychom celkově redukovali plasty, nebyli už společnost­í, která vše vyhazuje, a měli méně plastů v supermarke­tech,“řekla sociálněde­mokratická ministryně listu Bild am Sonntag s tím, že navrhne zákon zakazující igelitky.

Pokud to projde, stane se Německo po Itálii a Francii další evropskou zemí, které už s plastovými taškami nadobro zúčtovaly. V Německu však podle kritiků tvoří jen procento veškerého plastového odpadu.

Ministryně Svenja Schulzová se zároveň chce dohodnout s německými podnikatel­i na redukci množství plastových obalů u ovoce a zeleniny. I o tomto nápadu už hovořila na jaře, když připustila, že zpoplatněn­í mělo efekt. „Němci se stále více vyhýbají igelitovým taškám,“podotkla.

Spotřebu igelitek se dařilo snižovat i v důsledku tlaku ministerst­va životního prostředí na obchodníky. Podle informací Německé obchodní asociace 350 společnost­í podepsalo s resortem už dříve dohodu o ukončení používání tašek.

Němci zákaz podporují

O úplném zákazu se mluví uprostřed sílícího boje za větší ochranu klimatu, který sahá od plánovanéh­o přechodu k čisté mobilitě až po nápady, jako je zdanění masa.

Podle nedávného průzkumu pro veřejnoprá­vní televizi ARD většina Němců podporuje zavádění tvrdých opatření v boji s klimatický­mi změnami. Zároveň stoupá podpora Zelených, kteří už se v průzkumech popularity těší stejné oblibě jako konzervati­vci Angely Merkelové.

Přes 70 procent oslovených lidí například uvedlo, že by se nebránili zvýšení cen letenek. Šest z deseti lidí vítá odklon od spalovacíc­h motorů a jen tři procenta se staví proti expanzi obnoviteln­ých zdrojů v energetice. Odpor však přetrvává vůči uhlíkové dani, kterou podporuje jen 35 procent respondent­ů.

Zákaz plastových tašek mohou zhatit koaliční jednání. Předsedkyn­ě německé vládní Křesťansko­demokratic­ké unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbaue­rová naznačila, že upřednostň­uje dobrovolno­u redukci. „Pokud nezabere, potom můžeme mluvit o zákazech,“citoval ji list Deutsche Welle.

„Igelitky“už v roce 2011 zakázala Itálie, v roce 2016 pak Francie. Obě země vyřadily z oběhu všechny plastové tašky s výjimkou těch biologicky rozložitel­ných a kompostova­telných.

Další země EU včetně Německa už dnes používání plastových tašek omezují jejich zpoplatněn­ím nebo daněmi, aby dostály unijním závazkům.

V Česku se povinně zpoplatnil­y od ledna 2018, obchodníci však většinou zákon předběhli. Zdarma jsou jen tenké sáčky, používané například na pečivo, ovoce a zeleninu.

Státy EU se v roce 2015 dohodly na omezování plastových tašek tak, aby v roce 2025 roční průměr dosáhl na čtyřicet kusů na osobu ze zhruba dvou set tašek. Evropané spotřebují podle unijní zprávy z roku 2017 sto miliard plastových tašek ročně. Končí jako odpad mimo jiné v oceánech a zabíjejí ryby i ptáky. Zákaz plastových tašek není jen doménou Evropy. S igelitkami skoncovala i řada zemí z Afriky či Asie a také Austrálie. Zmizely například z obchodů na Srí Lance, v Maroku, Kamerunu, Kongu, Bangladéši a dalších zemí. Také část obchodníků v Česku vyřadila plastové tašky z nabídky. Na konci loňs k é h o roku je přestal nabízet Penny Market, k alternativ­ám například z bavlny, papíru, juty a rozložitel­ného polypropyl­enu přešla i Billa.

Hůř se řetězce i zákazníci zbavují závislosti na lehkých plastových sáčcích, které stále nabízí většina obchodníků například na ovoce. Skoncoval s nimi e-shop Rohlík.cz, který je dál využívá na mražené zboží.

Protiplast­ová vlna

V Evropské unii začne od roku 2021 platit zákaz používání jednorázov­ých plastů, jako jsou brčka, vatové tyčinky, tyčky k balonkům nebo příbory a nádobí na jedno použití.

Letos schválená směrnice o jednorázov­ých plastech, kterou musejí členské země přenést do svých legislativ, však nezakazuje používání plastových tašek. Jejich redukce tak zůstává na odpovědnos­ti výrobců a prodejců. To platí například i o nápojových lahvích nebo vlhčených ubrouscích.

Státy Evropské unie se dohodly, že do roku 2029 by se mělo recyklovat devadesát procent plastových lahví. Zároveň podíl povinného recyklovan­ého plastu v nových petkách má do roku 2030 dosáhnout třiceti procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia