Dnes Prague Edition

Sparta, parodie na obranu

Smutné vysvědčení pro fotbalovou Spartu na startu sezony: jen jednou v historii samostatné ligy na tom byla po pěti kolech hůř než teď

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ve VIP sektoru na boleslavsk­ém stadionu seděli vedle sebe. Na jedné straně Adam Kotalík s Tomášem Rosickým, člen představen­stva a sportovní ředitel fotbalové Sparty. A ob sedačku Nikolaj Komličenko, ruský kanonýr Mladé Boleslavi.

Jenže zasedacím pořádkem společné znaky pro nedělní večer končily. Zatímco Komličenko ve volných kraťasech a tmavých brýlích

tleskal spoluhráčů­m, kterým zřejmě brzy zamává a přestoupí do Lokomotivu Moskva, Rosický s Kotalíkem kroutili hlavami a docházelo jim, že před sebou mají perné dny.

Tak jako celá Sparta poté, co v Boleslavi zklamala a prohrála 3:4.

Porážka v napínavém zápase jen potvrdila, že sparťanské problémy jsou hluboké. A že než se je podaří odstranit, klidně může být další sezona v tahu.

Jen jednou v historii samostatné ligy na tom byla Sparta po pěti kolech hůř: na podzim 1996 měla ve stejné fázi jen tři body, krčila se u dna tabulky a trenér Petržela nedůstojný start odnesl rychlým vyhazovem. Tým klesl hluboko, jenže pak sezonu dotáhl k titulu.

Teď má o čtyři body víc, ale vidina zlepšení je dost mlhavá.

Na jednu stranu jsou tu, slovy klasika, zárodky toho pozitivníh­o.

Sparta si vytváří spoustu šancí, hodně střílí, ve všech ofenzivníc­h ukazatelíc­h patří ke špičce. Záložník Kanga je se čtyřmi góly nejlepším střelcem ligy, celkem tým skóroval desetkrát – v tomhle ohledu je lepší už jen Jablonec.

V Boleslavi Sparta sedmkrát trefila branku, což je číslo, na které Plzeň potřeboval­a poslední čtyři zápasy.

Jenže všechny kladné statistiky zatím hravě válcují minusy.

Ty naskakují hlavně v obranné fázi, která je žalostná. Sparťanská defenziva často působí jako parodie, hráči vyrábí tak nepochopit­elné chyby, že si trenér Jílek na lavičce může ukroutit hlavu.

„Mávnutím proutku nejde pět hráčů vyměnit a říct, koho tady mít chceme a koho ne,“namítne. „Pořád jsme v období poznávání.“

Jenže chyby se opakují, a dokonce jich přibývá. Co je možná nejhorší: koncentrac­i hráči ztrácí v rozhodujíc­ích momentech. Dva kiksy během sedmi minut úplně otočily dojem z úvodního zápasu předkola Evropské ligy s Trabzonspo­rem, v Boleslavi zase sparťané opakovaně zkratovali chvíli poté, co sami vyrovnali a mohli soupeře dorazit.

Ani před brankou soupeře se nechovají suverénně. Statistiky vypadají na první pohled hezky, ovšem zároveň odhalují, že gólů měla Sparta dát daleko víc. Hlavně útočník Kozák se úvodem sezony protrápil: jednou trefí zblízka gólmana, pak mu míč v tutové šanci vypíchne obránce, hlavou míří nad, nebo přímo doprostřed branky.

„Chceme plánovat výkon, těžko ovlivníme samotný výsledek,“pokrčí pak Jílek rameny. Jenže sám musí vědět, že zrovna Sparta si těžko může dovolit brát výsledky – byť na přechodnou dobu – jako druhotnou věc.

Buďte si jistí, že když ve čtvrtek nezvládne náročnou odvetu v Trabzonu, bude na Letné zase o něco víc horko.

Okolnosti, za jakých se ztráty rodí, by neměly sloužit jako omluva pro to, že Sparta strádá.

A těžko se může utěšovat tím, že se trápí také Plzeň, která z posledních čtyř zápasů v lize a poháru uhrála jediný bod, a navíc už 381 minut čeká na vstřelený gól.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia