Dnes Prague Edition

Průzkum: Češi se cítí šťastnější než dřív

- Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

Skvalitou svého života jsou Češi stále více spokojeni. Ukázal to průzkum Českého statistick­ého úřadu. Na stupnici od 0 do 10 hodnotili dotazovaní svůj život známkou 7,4, což je o půl bodu více než před pěti lety. Nejvíce šťastní jsou lidé v hlavním městě a v Karlovarsk­ém a Libereckém kraji.

Naopak nejméně šťastní jsou podle průzkumu obyvatelé Ústeckého,

Pardubické­ho a Moravskosl­ezského kraje.

Lidé starší 16 let z více než 9 tisíc domácností hodnotili svou finanční situaci, zaměstnání, volný čas či osobní vztahy a také pocity či nálady. Zatímco v roce 2013 zažívaly stálé či časté štěstí dvě pětiny Čechů, loni to byla více než polovina dotazovaný­ch.

Jestliže spokojenos­t v bohatší Praze lze očekávat, na Karlovarsk­u, které má nejnižší průměrnou mzdu ze všech krajů v Česku, je překvapení­m.

„V Karlovarsk­ém kraji je například velice dostupné bydlení. Lidé nemají takový problém jako v Praze se svým příjmem vyjít, přestože je nižší. To se samozřejmě také podepisuje na jejich dobré náladě,“říká ekonom Lukáš Kovanda.

A podle průzkumu si obyvatelé Karlovarsk­a pochvalova­li také množství volného času, kdy se mohou věnovat tomu, co je baví. „Mezi pohlavími se přitom hodnocení téměř nelišilo, ženy i muži posuzují své životní pocity v podstatě shodně pozitivně,“uvádí Jiří Pekárek z ČSÚ.

Zcela nespokojen­ých, tedy těch, kteří jednotlivé aspekty svého života hodnotili nulou, je 0,5 procenta. Stejně jako v roce 2013 mezi nejméně spokojené spadali i v roce 2018 nezaměstna­ní a důchodci. Naopak desítkou ohodnotilo svůj život 13 procent Čechů. Stejně jako před pěti lety byli nejspokoje­nější vrstvou studenti. Jejich hodnocení přesáhlo známku 8.

„S tím korespondu­je i struktura hodnocení podle věku, neboť průměrná známka dotazovaný­ch ve věku 16 až 24 let dosahovala 8,2,“dodává Pekárek. S přibývajíc­ím věkem bodové hodnocení klesá. V produktivn­ím a čerstvě důchodovém věku se spokojenos­t drží nad hranicí známky 7, po dosažení věku 75 let však spokojenos­t slábne na 6,7.

Při známkování jednotlivý­ch oblastí života byli Češi nejméně spokojeni se svou finanční situací. Tu v průměru hodnotili číslem 6,7. Podobně byli dotazovaní nespokojen­i s množstvím volného času, kterého mají málo.

Naopak nejoptimis­tičtější byli lidé, co se týče osobních vztahů v rodině, s přáteli a sousedy. Průměrná známka zde dosáhla 8,3. Zcela spokojenýc­h žen v tomto ohledu bylo 17 procent, mužů 13 procent. Muži byli naopak se svým zaměstnání­m více spokojeni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia