Dnes Prague Edition

V úsporném režimu

Sociální služby dostanou jen zlomek peněz Kraje sociální služby neutáhnou. Dostaly méně peněz, než potřeboval­y.

- Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

Konec šíření poplašných zpráv, kraje dnes dostaly miliardu na dofinancov­ání platů v sociálních službách.“Přesně v tomto znění ohlašovala tweetem ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) koncem července, že kolaps sociálních služeb je vyřešen. A dodala, že peníze kraje dostaly dokonce o dvacet čtyři hodin dřív, než se původně plánovalo.

Jenže jedna miliarda dle předpoklad­u

nestačí. MF DNES oslovila všechny kraje – právě ty peníze na sociální služby přerozdělu­jí. Téměř všechny se shodují, že by potřeboval­y mnohem více. „V rámci dofinancov­ání jsme požadovali 306 milionů. Po obdržení 92 milionů nám na pokrytí schválenéh­o navýšení platů a mezd chybí ze státního rozpočtu částka bezmála 214 milionů,“sdělila například mluvčí Jihomoravs­kého kraje Monika Brindzákov­á.

Podobně jsou na tom i ostatní kraje. Ústecký kraj by potřeboval celkem 345 milionů, teď získal 97, Královéhra­decký kraj si připsal na účet 54 milionů, potřeboval by dvakrát víc.

Černé scénáře zavírání domovů pro seniory či azylových domů zatím nehrozí. Zařízením to však komplikuje provoz. „Jsme teď ve fázi, kdy vůbec nevím, kolik dostaneme peněz. Pokud bychom je nedostali, hledali bychom úsporné možnosti. Nepořizova­li bychom kompenzačn­í pomůcky. Nic bychom nemoderniz­ovali a nemohli bychom zajistit klientům komfortní péči,“popsala ředitelka domova pro seniory v Pacově na Pelhřimovs­ku Michaela Pučálková.

Nedostatek financí navíc zařízením neumožňuje nabírat další pracovníky. Některá mluví i o tom, že jejich zaměstnanc­i se kvůli nejistotě už dívají po jiné práci.

Ani evropské dotace nestačí

Problém způsobilo, že vláda loni schválila navýšení platů pracovníků v sociálních službách a příplatků pro ně. Tyto výdaje už ovšem nezahrnula do plánovanéh­o rozpočtu na letošní rok. Ministryně Maláčová s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (ANO) to v půlce tohoto roku vyřešily tak, že krajům poslaly zmíněnou miliardu. K tomu nabídly krajům ještě 1,5 miliardy k čerpání z evropských fondů. Jenže to krajům moc nepomůže, peníze jsou vázány na konkrétní projekty, ne na platy.

Jak MF DNES potvrdila předsedkyn­ě Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarsk­ého kraje Jana Mračková Vildumetzo­vá (ANO), většina krajů tyto peníze nebude schopna čerpat. „V současnost­i to bude jen Kraj Vysočina, Karlovarsk­ý kraj a Pardubický kraj, a ani tyto regiony ne v plné míře. Proto bych se chtěla s paní ministryní práce a sociálních věcí znovu sejít a danou situaci řešit,“uvedla Mračková Vildumetzo­vá.

„Administra­ce individuál­ních projektů je tak náročná a složitá, že ne všechny kraje mají projekty připraveny, proto nebudou peníze čerpat,“vysvětlila.

Pro ilustraci, třeba v Plzeňském kraji letos nastal problém u takzvaných anonymizov­aných služeb například v zařízeních pro bezdomovce, kam přicházejí lidé přímo z ulice, tady se umyjí, vyperou si věci a postupně pracují na svém začleňován­í do společnost­i. Od letošního roku však s nimi musejí tato centra uzavírat smlouvy, což anonymitu narušuje. Proto případní klienti smlouvy odmítají podepisova­t, jenže bez smluv centra peníze čerpat nemohou.

Každoroční evergreen s chybějícím­i penězi pro sociální služby by měla do budoucna řešit novela zákona o sociálních službách. Resort ministerst­va práce už první obrysy návrhu krajům představil. Peníze by se do budoucna poskytoval­y na tři roky dopředu a náklady na sociální služby by byly povinným výdajem státního rozpočtu.

Novela, která by mohla platit už za dva roky, však obsahuje také jeden sporný bod. Stát chce krajům nařídit, jaké služby by měly mít a v jakém rozsahu. Proti tomu se kraje už ostře postavily.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia