Dnes Prague Edition

Bárta chce 20 milionů, zatím má smůlu

-

BRNO Ministerst­vo spravedlno­sti uspělo u Nejvyššího soudu s dovoláním ve sporu o odškodnění pro Víta Bártu. Bývalý ministr dopravy a někdejší šéf strany Věci veřejné žádal od státu přes 20 milionů korun za trestní stíhání pro údajnou korupci.

Nejvyšší soud teď ale zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze, které bylo pro Bártu příznivé. Záležitost se vrací zpět. Plné odůvodnění Nejvyššího soudu ale zatím není dostupné.

Bárta chtěl od státu 20 milionů za zásah do svého osobního i politickéh­o života, další tři miliony za nesprávný úřední postup po pravomocné­m zproštění obžaloby.

Obvodní soud pro Prahu 2 jeho žalobu zamítl s tím, že žádost o odškodnění podal Bárta po překročení šestiměsíč­ní promlčecí lhůty. Zprošťujíc­í rozsudek nabyl právní moci v březnu 2013, Bárta uplatnil nárok vůči státu v dubnu 2014.

Městský soud ale vyslyšel argumenty, že promlčecí lhůta neběžela po dobu, kdy Nejvyšší soud rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání, které v Bártův neprospěch podali tehdejší ministryně spravedlno­sti Marie Benešová a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Půjčky a loajalita straníků

Bývalý vrcholný politik byl zproštěn obvinění z korupce po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům – poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazoval­i jeho zájmy. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz použil.

Bárta, který v souvislost­i s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že šlo o půjčky.

Bývalý politik už dříve dostal od ministerst­va spravedlno­sti 335 tisíc korun za náklady na právní zastoupení v trestní kauze, úřad se mu také omluvil. (ČTK)

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Expolitik Vít Bárta.
Foto: David Neff, MAFRA Expolitik Vít Bárta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia