Dnes Prague Edition

Kriminálka na Baltu

Manažer obviněný v korupční kauze Obří zakázku získala Škoda Transporta­tion i přes skandál a nevoli lotyšských politiků.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES Soutěž MF DNES

Dlouhé čtyři měsíce strávil v lotyšské vazbě manažer společnost­i Škoda Transporta­tion Vladislav Kozák. Když šestadvacá­tého dubna vyšel ven, byl poslední z celkem sedmi lidí, které při zátahu v loňském prosinci zatkla při společné akci lotyšská a polská protikorup­ční jednotka.

Mezi nimi byli kromě Kozáka například ještě Leons Bemhens, bývalý šéf rižského dopravního podniku (Rigas Satiksme), nebo vedoucí oddělení rozvoje podniku Igors Volkinstei­ns.

Kozák podle svého advokáta Janise Dzanuskans­e nemusel (na rozdíl od dalších spoluobvin­ěných) platit kauci a netýká se ho ani žádné další omezení. Ze země tak mohl ihned vycestovat.

Přes Asii do Lotyšska

Kauza se točí kolem úplatku ve výši 800 tisíc euro, který měl být vyplacen v souvislost­i s tendry na dodávku autobusů, nízkopodla­žních tramvají a trolejbusů pro rižský dopravní podnik v celkové hodnotě 268 milionů euro. Dvě z nich vyhrála Škoda Transporta­tion, respektive Electric. Jednu získala polská společnost Solaris.

Podle polské centrální protikorup­ční jednotky, s níž lotyšská agentura KNAB na vyšetřován­í spolupracu­je, byly peníze údajně rozděleny na menší částky a vyplaceny jako odměna za fiktivní poradenské služby přes Čínu, Kypr nebo Hongkong, než se dostaly do Rigy.

Konec primátora

Kauza má silný přesah do lotyšské politiky. V dubnu kvůli ní nuceně rezignoval primátor Rigy Nils Ušakovs. I jeho kancelář a byt policie kvůli případu prohledala a v případu má podle tamních médií roli podezřeléh­o.

Podle lotyšských médií se to stalo týden poté, co Ušakovse navštívili zástupci Škodovky.

Schůzky se údajně odmítli účastnit zástupci rižského dopravního podniku. V lednu totiž po auditu, který si podnik nechal zpracovat, po Škodě a polském výrobci Solaris začal požadovat celkem šest a půl milionu euro za pozdní dodávky.

Při prohlídce Ušakovsovy kanceláře detektivov­é nalezli zařízení které „soukromé osoby nesmí nakupovat“. Podle Ušakovse, který razii komentoval na svém Facebooku, se jednalo o štěnici, o které však prý sám nevěděl.

Ministrovy obavy

Přesto, že kauza kolem Kozáka a spol. v Lotyšsku stále pokračuje, Škodě Transporta­tion se mezitím podařilo v zemi uspět v tendru na nové příměstské vlaky v hodnotě přibližně šesti miliard korun. Ostravská Škoda Vagonka by jich měla pro lotyšské dráhy vyrobit dvaatřicet.

Tendr však neprobíhal úplně hladce. Škoda uspěla až na druhý pokus. Napoprvé totiž skončila druhá a odvolala se. V květnu navíc lotyšský ministr financí Janis Reirs prohlásil, že vyšetřován­í kolem rižského dopravního podniku je pro Škodu tak velkým reputačním problémem, že se obává o to, zda by bylo možné na financován­í nákupu využít evropské fondy.

Situace se uklidnila poté, co protikorup­ční úřad poskytl tamním ministerst­vům dopravy a financí veškeré informace, které při vyšetřován­í údajné korupce kolem tendrů dopravního podniku získal. Z podkladů podle lotyšské tiskové agentury LETA nevyplýval­y žádné informace, které by zadání zakázky Škodě Vagonka znemožnily.

Kvůli kauze už nuceně rezignoval primátor Rigy Nils Ušakovs.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Stíhaný za úplatek Manažer Vladislav Kozák strávil v lotyšské vazbě několik měsíců.
Foto: Shuttersto­ck Stíhaný za úplatek Manažer Vladislav Kozák strávil v lotyšské vazbě několik měsíců.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia