Dnes Prague Edition

V rukách developera

- Pavel Přibyl redaktor MF DNES UŽIJTE SI KRÁSNÉ LÉTO S MF DNES

Kontroverz­ní podpis exministra kultury Antonína Staňka, díky kterému přišly Hadí lázně v Teplicích po více než 60 letech o statut národní kulturní památky, mu nahrál do karet. Známý developer Jaroslav Třešňák, který byl mimo jiné štědrým sponzorem prezidents­ké kampaně Miloše Zemana, chce v historické budově postavit léčebnu až pro 200 dětí s pohybovými aktivitami.

Dosud však dlouhodobě narážel na odpor památkářů, kteří mu rekonstruk­ci objektu nechtěli povolit i kvůli tomu, že ho Třešňák chtěl „přesunout o pár metrů dál.“Po sejmutí památkové ochrany má však

Mecenáš podnikatel o poznání snadnější cestu k cíli.

„Mám radost, že to takhle dopadlo. Odborná komise na ministerst­vu vlastně uznala, že mám pravdu. Historicky tam toho moc cenného není. Budova je ale pořád součástí památkové zóny, takže tam bude muset i dál probíhat spolupráce s památkáři,“ujistil podnikatel. V jeho zájmu prý není historický objekt zbourat.

„Mou prioritou je obnovit zde lázeňský provoz, pořád tu vidím léčebnu pro postižené děti. Poslední projekt k tomu máme z roku 2014 a od té doby se toho v dětské léčbě hodně změnilo. Nechám proto udělat nový,“slíbil.

Zboural i Městské lázně

Jenže podobně nadějně mluvil Třešňák i o záchraně Městských lázní. A nakonec je – po sejmutí památkové ochrany v roce 2008 – nechal zbourat.

Mnozí Tepličané se proto bojí, že osud Hadích lázní bude i přes Třešňákovy sliby stejný. „Ten příběh je úplně stejný. Vlastník přišel s projektem, neshodl se s památkáři a objekt šel k zemi. Následně se mluvilo o tom, že se tam něco postaví. A výsledek je takový, že tam dodnes nic není,“připomíná nechvalný osud lázní Petr Hrubý, ředitel ústeckého památkovéh­o ústavu.

Kontroverz­ní rozhodnutí exministra korun Třešňák věnoval Zemanovi na letáky do kampaně. podle něj Třešňákovi otevřelo snazší cestu k případné demolici Hadích lázní. „Kulturní památku ze zákona nemůžete zbourat. Když je ale památková ochrana zrušena, významnějš­í roli v tom, co se s objektem stane, hraje stavební úřad, nikoliv orgán památkové péče,“vysvětluje Hrubý. Podle primátora Teplic Hynka Hanzy (ODS) by Třešňák musel splnit zákonné podmínky. „Musí mít povolení stavebního úřadu. Rozhodně nemůže jen tak přijet buldozer a srovnat to se zemí,“uklidňuje Hanza.

Prodá, ale dráž, než koupil

Město prý navíc s majitelem jedná o odkupu Hadích lázní, Třešňák je totiž před časem radnici nabídl. „Nechali jsme si zpracovat statický a znalecký posudek. Pokud máme o takto významné budově rozhodovat pragmatick­y, musíme vědět, v jakém stavu je a jaká je její reálná cena,“sdělil primátor.

Teplický podnikatel koupil Hadí lázně v roce 2006 za 15 milionů korun. Od města chce nyní údajně ještě o tři miliony více. „Momentálně jsem v Chorvatsku, ale nevylučuji, že bude jednání s městem pokračovat. Pokud budou mít zájem, nebráním se tomu. Zatím jsem od nich ale nedostal ani cenovou nabídku. A upřímně, tím, že lázně nyní nejsou památkově chráněné, jejich cena ještě stoupne,“vzkázal Třešňák.

S tím však Hanza rezolutně nesouhlasí. „Nemůže stoupnout cena něčeho, co je ve špatném technickém stavu. Tato logika nedává žádný smysl,“říká primátor ohledně klasicistn­ího objektu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Jaroslav Třešňák byl nejštědřej­ším sponzorem Zemana z řad jednotlivc­ů.
Foto: ČTK Jaroslav Třešňák byl nejštědřej­ším sponzorem Zemana z řad jednotlivc­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia