Dnes Prague Edition

Protestní nálada v Moskvě sílí, opozice chystá další pochod

-

MOSKVA Moskevská opozice chce zorganizov­at další setkání na podporu kandidátů, které městská volební komise odmítla připustit k volbám kvůli údajným nesrovnalo­stem při registraci.

Zástupci sílícího opozičního hnutí dali radnici ultimátum: pokud kandidáty nezaregist­ruje, odmítne opozice výsledky zářijových voleb do městského zastupitel­stva uznat.

Poslední šance: soud

Své odmítavé stanovisko moskevská volební komise odůvodňuje tvrzením, že kandidáti nedodali dostatečný počet ověřených podpisů, jejichž seznamem zákon registraci kandidátů podmiňuje.

Většina odmítnutýc­h politiků se odvolala, ústřední volební komise ale odmítavé stanovisko potvrdila. Jedinou zákonnou formou odporu, kromě veřejných protestů, tak zůstává žaloba a soud. Sobotní protestní demonstrac­i městské úřady povolily, ale několik stovek protestují­cích se po skončení akce vydalo k nepovolené­mu pochodu do centra města.

Tvrdá policejní reakce vyvolala v Moskvě veřejnou kritiku, k níž se přidávají i známé osobnosti.

Po demonstrac­i, na niž podle policie o víkendu přišlo 20 tisíc a podle nezávislýc­h odhadů až 60 tisíc lidí, bylo zhruba dvě stě zadrženo. Jde o největší protest v Rusku za posledních sedm let.

Nikdo ale vážně nepočítá s tím, že by byly volby zrušeny nebo odloženy.

Demonstran­ti chtějí víc

Další demonstrac­i se opozice rozhodla zorganizov­at příští sobotu 17. srpna.

Požadavky organizáto­rů demonstrac­í se stupňují. Zatímco při první protestní akci koncem července požadovali demonstran­ti připuštění opozice k volbám, nyní žádají zrušení nebo odklad komunálníc­h voleb, lustraci členů volebních komisí a změnu volebních zákonů.

„Rozpor mezi mírnými počátečním­i požadavky a pozdějšími dramatický­mi výzvami je zjevný. Nikdo ale vážně nepočítá s tím, že by byly volby zrušeny nebo odloženy,“domnívá se ruský politolog Konstantin Kostin. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia