Dnes Prague Edition

Od roku 2010 skončilo na 50 tisíc firem

-

PRAHA Své podnikání v ČR od roku 2010 do letošního června ukončilo likvidací 53 503 firem, rekord drží loňský rok s 10 198 zlikvidova­nými podnikatel­skými subjekty. Některé likvidace se však ani po létech nedaří ukončit podle požadavků zákona. Vyplývá to z údajů poradenské společnost­i Bisnode.

Zrušení společnost­i likvidací je jedním ze zákonných způsobů ukončení podnikání. Jejím výsledkem je vymazání firmy z obchodního rejstříku. „Aktuálně je v ČR v procesu likvidace 40 583 firem, z toho 28 804 (71 procent), které do něj vstoupily v období 2010 až 2019,“uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Likvidace firmy je podle ní ve srovnání s jejím založením náročný, drahý a zdlouhavý proces.

Průměrná délka likvidace firmy mezi lety 2010 a 2019 přesáhla 33 měsíců. „Některé likvidace se táhnou už od 90. let minulého století, v našich databázích dokonce evidujeme devět dosud neukončený­ch likvidací společnost­í, které do tohoto procesu vstoupily v roce 1991,“dodala Štěpánová.

„Odborné firmě zabere i jednoduchá likvidace bezproblém­ové společnost­i zpravidla šest až devět měsíců, u složitější­ch případů nejsou výjimkou ani celé roky,“doplnil Michael Dobrovolný, manažer společnost­i Smart Office & Companies ze skupiny Apogeo, jež se likvidacem­i firem zabývá. Řádná likvidace je totiž podle něj složitá, dlouhá a náročná na profesní odbornost. Přitom by stačilo se legislativ­ně inspirovat v zahraničí, dodal. I proto je dnes podle jeho odhadu v českém obchodním rejstříku nejméně 80 000 až 110 000 nečinných, nekontaktn­ích či nepotřebný­ch firem. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia