Dnes Prague Edition

Letní mediální balonky z financí

Ministryně financí Alena Schillerov­á navrhla, že by lidé místo stravenek mohli dostávat rovnou peníze. Jenže proč? Stávající systém dobře funguje, tak není důvod ho měnit.

- Josef Středula předseda ČMKOS

Ministryně financí Alena Schillerov­á vyrukovala v době vládních prázdnin a pověstné letní okurkové sezony s návrhem zavedení stravenkov­ého paušálu. V praxi by takový krok znamenal, že by zaměstnava­tel mohl místo závodní jídelny nebo příspěvku na stravenku zaslat svým zaměstnanc­ům na účet rovnou peníze.

Údajně by odpadla administra­tiva, ale především by se snížil zisk zlým zahraniční­m poskytovat­elům stravenek. Protože se zástupci zaměstnanc­ů ani zaměstnava­telů nikdo takový návrh nekonzulto­val, považuji to spíše za lakmusový papírek paní ministryně. Přesto…

Pojďme se podívat, co by taková úvaha znamenala v praxi. Předně je třeba si vysvětlit, kde se vlastně stravenky vzaly. Stát, ale i podnikatel­é si totiž uvědomují, že k tomu, aby zaměstnanc­i byli produktivn­í a zdraví, musí pravidelně jíst. A to i v práci.

Motivace k stravování

Z tohoto důvodu vznikla daňová úleva pro ty, kteří motivují své zaměstnanc­e k pravidelné­mu stravování. To se může dít buď ve firemní jídelně – typicky ve velkých provozech, anebo v restauraci při platbě stravenkou. Oba tyto systémy stát podporuje a je to dobře.

Jistě není náhodou, že taková podpora funguje asi ve čtyřiceti vyspělých státech světa, a to více než půl století. Jestliže by zde došlo k tomu, že daňově uznatelná část příspěvku zaměstnava­tele půjde zaměstnanc­ům rovnou na účet (a je jedno, zda v jedné tranši s výplatou, či odděleně), bude to mít hned několik důsledků.

Ten první, ovšem poněkud populistic­ký argument je, že lidem se prakticky hned zvýší mzda. Dát jim peníze na ruku a vyhnout se tím administra­tivě a poplatkům, to zní samozřejmě rozumně. Ovšem postupem času se z této částky stane pevná součást mzdy a přestane být benefitem pro zaměstnanc­e.

A jsem přesvědčen, že současný návyk chodit na oběd by se postupně vytratil, neboť lidé by peníze zkrátka raději utratili za něco jiného, v aktuální chvíli prospěšněj­šího.

Bylo by zcela logické, kdyby posléze příspěvek nárokovali i ti zaměstnanc­i, kteří se dnes stravují v závodních jídelnách.

Přiznejme si zcela otevřeně, že je rozdíl mít na účtu o nějakou tisícikoru­nu měsíčně navíc. A byl by to do jisté míry požadavek oprávněný, protože zaměstnane­c má právo si vybrat, jakou formou bude tento „benefit“čerpat.

Ve výsledku bychom se dostali do situace, kdy by i firemní kantýny postupně zanikly. A v podstatě tím zboříme jeden celý funkční sektor. Nehledě na propouštěn­í zaměstnanc­ů v těchto provozech.

Nemohu přijmout ani argument ministerst­va, že dojde ke snížení administra­tivy. Předpoklád­ám, že pokud bude stát něco daňově zvýhodňova­t, tak si také bude setsakra hlídat, zda jsou tyto peníze využity ke správnému účelu.

A jestliže budou lidé chodit na jídlo za poskytnuté peníze, budou muset logicky svému zaměstnava­teli utracené peníze doložit, aby on zase obstál při případné kontrole Finanční správy. V praxi tedy bude nejspíš muset takový zaměstnava­tel skladovat jednotlivé účtenky. To nikomu nepřeji.

Únosná míra provize

Přijde mi fascinujíc­í a demagogick­é zároveň, jestliže ministerst­vo financí prohlašuje, že nevidí důvod, proč by malé české firmy měly platit peníze velkým nadnárodní­m společnost­em poskytujíc­ím stravenky. Co je, prosím, ministerst­vu financí do obchodních vztahů soukromník­ů a jiných firem?

Jestliže má stát problém s výší provizí, jsem přesvědčen, že má takovou sílu, aby si při vyjednáván­í se svým dodavatele­m stanovil únosnou míru provize. Ale takováto de facto regulace svobodného podnikání už je daleko za hranou toho, co je akceptovat­elné ve svobodné společnost­i a v tržním prostředí.

Jsem toho názoru, že stávající systém není třeba měnit, protože funguje dobře. Jestliže tolika lidem a podnikatel­ům vadí výše provizí, pak to bude nepochybně zase trh, kdo na poskytovat­ele bude tlačit, aby provize snížili. Ostatně s postupujíc­í elektroniz­ací by to také mělo být logické.

Ministryně financí Alena Schillerov­á by tak měla přestat vypouštět mediální balonky, a pokud své záměry myslí vážně, měla by je probírat na půdě tripartity, ne v novinách.

Postupně by se vytratil současný návyk chodit na oběd, protože by lidé peníze utratili za něco jiného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia