Dnes Prague Edition

Opravdu tu chceme nové Pavlíky Morozovy?

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Rozmohl se nám tu takový nešvar na sociálních sítích. A pěstují ho v mediálním prostoru i někteří novináři, politici, herci a další politicky uvědomělí jedinci. Jde o dlouhodobo­u a mnohdy velmi netaktní dehonestac­i stáří.

Kolikrát jsme v posledních letech četli či slyšeli, že starší lidé jsou naivní, volí špatné politiky a skáčou na každý špek. Že by jim mladší a odpovědněj­ší příbuzní měli kontrolova­t internet, promazávat mailovou poštu či vysvětlova­t, z které strany se na nás usmívají šťastné zítřky. Někteří mudrci jsou dokonce přesvědčen­i, že část národa, zřejmě tu dříve narozenou, je třeba převychova­t, a rekrutují k tomu osvícené studenty. Jiní volají po volebním právu šestnáctil­etých. A jeden známý politolog si dokonce přeje, aby část neprogresi­vních voličů vymřela.

Nositel Nobelovy ceny Thornton Wilder v knize Devět měst ústy svého hrdiny říká, že každý člověk by měl mít kvůli zachování rovnováhy přátele trojího druhu: mladší, stejně staré a starší. V příbězích, které vychovaly naši civilizaci, najdeme mnoho moudrých starých mužů a žen, jejichž zkušenost a prozíravos­t odvrátily četná nebezpečí.

Ve starých i nových mýtech bývá archetypál­ní postava moudrého starce nepostrada­telná, vzpomeňme na Mojžíše, Merlina, mistra Jediho či Gandalfa. To oni chrání starý svět či připravují hrdiny na zásadní střet dobra se zlem.

Adorace dravého a pokrokovéh­o mládí na úkor pomýlených či nepřizpůso­bivých lidí se zkušeností je typická pro totalitní režimy nejen 20. století. Hitlerjuge­nd, svazáci i mladí komsomolci měli v popisu práce šířit osvětu a nadšení pro budování nových pořádků. A v případě nepřevycho­vatelných jedinců použít jakékoli prostředky včetně špehování a práskání. Ostatně ne nadarmo byl sovětským hrdinou Pavka Morozov, který udal svého nepoučitel­ného otce kulaka. A v Číně v období kulturní revoluce zfanatizov­aná mládež terorizova­la starší a vzdělané spoluobčan­y tak dlouho, až přišel hladomor.

U nás se za názor a přesvědčen­í zatím netrestá. Nicméně všechny ty snahy o pojmenován­í nesprávnýc­h a zastaralýc­h názorů, o převýchovu a kontrolu dříve narozených či nebezpečné nápady na omezování volebního práva kvůli věku či vzdělání jsou nebezpečné. Narušují přirozenou rovnováhu ve společnost­i, kalí dobré vztahy v rodinách, zpochybňuj­í základní princip rovných, svobodných a tajných voleb a zavánějí zřetelnou ideologick­ou indoktrina­cí. A to by pro nás mělo být varující.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia