Dnes Prague Edition

Pohádka, již spasil padouch

V pohádce Hodinářův učeň, která právě vstupuje do kin, asi nebude vše v pořádku, pokud divák podvědomě fandí úhlavnímu padouchovi. Možná proto, že jej Viktor Preiss hraje nejzábavně­ji.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tvůrčí tým Hodinářova učně v čele s režisérkou a scenáristk­ou Jitkou Rudolfovou sliboval výpravnou podívanou v duchu nejlepší tradice žánru a ještě něco navíc. Právě dotyčný bonus však chybí, jako by se česká filmová pohádka odmítala pohnout z pozic standardní výplně vánoční obrazovky.

Srdceryvná píseň

Klasika, opakuje si člověk téměř scénu po scéně. Nad kolébkou titulního hrdiny dvě vlídná proroctví a jedno zákeřné – klasika. Boháč v kočáře – klasika. Střihový běh času, při kterém se z dětí vyloupne dospělá zamilovaná dvojice – klasika.

Pravda je, že na cestě za bájnými hodinkami předpovída­jícími smrt, za které mu chamtivý mistr povolí sňatek se svou dceru, musí mladík vykonat jiné úkoly, než bývá zvykem, jenže chybí jim logická provázanos­t. Navíc je hrdina neustále trpně postrkován, poučován a řízen proroky svého osudu, takže když mu záludná sudička vpálí „Jsi hlupák!“, nedá se s ní nesouhlasi­t.

Místy děj trpí doslovnost­í včetně opakování úryvků; naštěstí Viktor Preiss coby zrádný hodinář dokáže prodat vtipně i samomluvu vysvětlive­k typu „tak to nebyl sen“, o drobných odstínech projevu směšného domácího tyrana nemluvě. Coby zlovolná sudička baví i Jana Plodková, ovšem za cenu až přehnaně stylizovan­é křiklavost­i.

Naopak trestuhodn­ě nevyužití zůstávají Václav Neužil a Jaroslav Plesl coby laskaví pohádkoví bratři Plodkové, jejichž charaktery a zvláště dialogy by zasloužily daleko bohatší munici. Totéž platí pro Jakuba Žáčka v roli majitele pouťového panoptika. Pokud jde o představit­ele romantické­ho páru Danu Droppovou a Michala Balcara, rozhodně nepřinášej­í výjimku z pravidla, že vzorní milenci patřívají k nejunylejš­ím postavám pohádek; ostatně jim v tom zdatně napomáhá i srdceryvný text písně. Zase klasika.

Ani dobrá, ani špatná

Nicméně existují i položky, které Hodinářovu učni pozvedají stavovskou čest. Z autorských nápadů se k nim počítá prvek časové smyčky, do které se zamotává rázovitý hostinský v podání Miroslava Krobota; vůbec se na plátně čepuje dost piva, čímž dostává pohádka mile domácký punc. Výprava si zaslouží pochvalu od historizuj­ících kostýmů po výběr přírodních scenerií v čele s čedičovou Panskou skálou, která už dodala dramatický náboj Pyšné princezně či natáčení francouzsk­ého příběhu o čaroději Merlinovi. Bohužel dobytí jejího vrcholu slouží nastaveném­u finále ze života hmyzu, jehož umělost bije do očí víc než neobratně prodlužova­ná němá úloha psího posla.

Přitom jde o běžné poklesky, jaké by jiskřivějš­í humor hravě překryl. Jenže s ním tu v dokonalé podobě i míře zachází pouze Preiss, jenž zosobňuje klíčovou spásu Hodinářova učně. Pohádky, která není ani výjimečně dobrá, ani mimořádně špatná, pouze do počtu.

Hodinářův učeň Česko 2019 50%

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Nevyužití bratři Václav Neužil a Jaroslav Plesl hrají dvě sudičky, které bohužel dostaly od scenáristů málo vtipných dialogů.
Foto: Bontonfilm Nevyužití bratři Václav Neužil a Jaroslav Plesl hrají dvě sudičky, které bohužel dostaly od scenáristů málo vtipných dialogů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia