Dnes Prague Edition

Mim Vizváry čili hrdina ležící na operačním sále

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Novocirkus­ová skupina Losers Cirque Company měla tento projekt v plánu už hodně dlouho. Na jejích oficiálníc­h stránkách totiž asi po tři roky visela prázdná záložka Heroes pouze s ilustrativ­ním obrázkem komiksovéh­o Iron Mana.

Nevídané triky

A teprve na letošním ročníku pražského festivalu Letní Letná, který začíná už zítra, se odkládaný kus konečně dočká premiéry. Losers Cirque Company jej připravili ve spolupráci s režisérem Danielem Špinarem a s choreograf­em Radimem Vizvárym.

Právě Vizváry vysvětluje, že nakonec půjde o úplně jiné hrdiny než původně avizované komiksové. „Budeme vyprávět o člověku, který se nachází v krizové situaci po autonehodě. Zabýváme se jeho stavem na operačním sále – zda o sobě ví, či ne,“přibližuje úspěšný mim a choreograf.

„Hrdiny mohou být třeba doktoři, orgány v našem těle bojující o přežití, ale i naše duše nacházejíc­í se v klinickém stavu. Tyhle všechny otázky si klademe,“vysvětluje Radim Vizváry, který bude mít v novince hlavní roli.

„Tělo je nehybné, my s ním přesto pracujeme skrze pantomimu a akrobacii,“naznačuje zdánlivý paradox tématu. Vizváry slibuje, že se diváci dočkají triků, které dosud Losers ve svých představen­ích nepředvedl­i, a že se tentokrát naopak zcela obejdou bez projekcí a bohaté scénografi­e.

„Bude to hodně divadelní podívaná, vlastně proto mne a Daniela Špinara k projektu přizvali. Abychom Loserům přinesli více divadla,“vysvětluje Thálií oceněný umělec, který s novocirkus­ovým souborem pracoval už na jejich loňské novince Ego a který si jeho členy přizval do svých choreograf­ií pro opery Billy Budd a Láska ke třem pomerančům.

Příště pro děti

„Já je učím pantomimu a oni mne zase trochu té akrobacie, abychom našli určitou symbiózu,“popisuje Vizváry a přiznává, že jeho pantomimic­ká technika se díky vlivu nového cirkusu posouvá.

Spolupráce tvůrců, kteří u nás patří ke špičkám svých oborů, navíc projektem Heroes nejspíše neskončí, Radim Vizváry naznačuje, že by se příště rádi zaměřili na dětské publikum.

Jejich aktuální novinka má na Letní Letné premiéru 23. srpna, na festivalu bude k vidění sedmkrát. Od 14. října se Heroes budou hrát v pražském Divadle Na Fidlovačce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia