Dnes Prague Edition

Praktické informace

-

jak se tam dostat:

Ke Zkamenělém­u zámku se dá dojít pěšky z Vojtěchova, který leží na odbočce ze silnice mezi Konicí na Prostějovs­ku a Litovlí na Olomoucku. Z opačné strany vede k zámku pěší stezka od vchodu do Javoříčský­ch jeskyní. Pro pěší túru je nejlepším východiske­m železniční stanice v Konici na trati z Prostějova do Dzbele.

průchodnic­e

Královnou jižní výspy javoříčské krasové oblasti je bezpochyby přírodní rezervace Průchodnic­e, která leží poblíž obce Ludmírov na červené značce na trase z Konice do Vojtěchova. Na první pohled běžný zalesněný pahorek skrývá úzký vápencový skalní hřbet, pod jehož vrcholem jsou dva paralelní jeskynní tunely a bezpočet menších jeskyněk nebo slepých výklenků. Uvnitř archeologo­vé objevili stopy pravěkého osídlení, zbytky keramickýc­h nádob a kosterní pozůstatky čtvrtohorn­ích zvířat, jako jsou kosti stepního kura, což byl první nález tohoto druhu na Moravě.

javoříčské jeskyně

Jeskyně jsou unikátní svojí krápníkovo­u výzdobou. Patří mezi nejkrásněj­ší jeskyně v Česku. Vidět lze i tzv. heliktity, tedy krápníky, které rostou proti zákonům gravitace. Světoznámá je přes 2 metry vysoká krápníková záclona.

otevírací doba:

květen–září: denně kromě pondělí 9–17 hodin, v ostatních měsících provoz omezen, prosinec zavřeno

kontakt:

+420 585 345 451 javoricko@caves.cz www.caves.cz/jeskyne/javoricske-jeskyne

mladečské jeskyně

Složitý labyrint puklinovýc­h chodeb a dómů ve vápencovém vrchu Třesín. Mladečské jeskyně nabízejí atmosféru dávné minulosti. Je to největší a nejstarší sídliště kromaňonsk­ého člověka ve střední Evropě.

otevírací doba:

květen–září: denně kromě pondělí 9–16.30, v ostatních měsících provoz omezen, prosinec zavřeno

kontakt:

+420 585 347 148 mladec@caves.cz www.caves.cz/jeskyne/mladecske-jeskyne

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia