Dnes Prague Edition

Zkamenělý zámek

Skalní útvary, jež modeloval potok Špraněk

- Michal Šverdík redaktor MF DNES

Kpozoruhod­nému skalnímu útvaru pojmenovan­ému díky svému vzhledu jako Zkamenělý zámek, který se tyčí nad divokým údolím Špraňku poblíž malebné vesničky Vojtěchov na Prostějovs­ku, se váže zajímavý příběh. „Na plošině, která je na ostré skále vpravo od současné vyhlídkové části, se dříve scházeli milenci. Protože se nemohli vzít, zřejmě jim nepřály rodiny, skočili společně do údolí. Kdy se to přesně stalo, to nevím, znám to jen z vyprávění starších lidí, ale na plošině je na jejich památku vytesán monogram a srdce,“popsal tragický příběh Vilém Švec z Kadeřína, jehož strýc stejného jména v roce 1938 objevil nedaleké Javoříčské jeskyně.

Jeskyně s překrásnou krápníkovo­u výzdobou, které tvoří komplex chodeb, dómů a propastí, vznikly v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílelo moře a hlavně

potok Špraněk. Zkamenělý zámek leží několik stovek metrů jihozápadn­ě. Svého času se zde skutečně tyčil hrádek, který zaniknul koncem 14. století. V Javoříčský­ch jeskyních je přitom vidět, co Špraněk udělal pod zemí. Pohled ze Zkameněléh­o zámku do údolí zase nádherně ukáže, jak stejný potok modeloval krajinu na povrchu.

A že si dal záležet. Zezdola vede ke Zkamenělém­u zámku příkrá stezka, která se vine okolo několika malých otvorů, avšak teprve v půlce svahu se z masivu zničehonic vynoří dokonale vymodelova­ná skalní brána, zbytek zřícené jeskyně. Další jeskyně jsou všude okolo. Velká jezevčí díra přímo pod Zkamenělým zámkem kousek po proudu Špraňku a v protější stěně údolí Kadeřínská jeskyně. Severně od Javoříčka leží proslulá jeskyně Za hájovnou nebo propast U smrku. Turisté by se však do průzkumu zdejšího podzemí sami pouštět neměli. V celé oblasti je dnes známo ke čtyřem kilometrům chodeb, veřejnost může jen do malé části z nich. Nepřístupn­é nižší patro Javoříčka přitom tvoří složitý labyrint chodeb propojenýc­h propastmi spadajícím­i do hloubky až 60 metrů. „Když tam vlezete, dají se tam strávit i tři dny, ani nevíte jak,“varuje zkušený jeskyňář Jan Výmola.

Ani na povrchu však procházka údolím Špraňku nikoho nenechá vydechnout. Potok klokotá mezi srázy, sevřené partie střídají pozvolnějš­í úseky, aby nakonec celé údolí dostalo ráz hlubokého a nespoutané­ho kaňonu. Území stejnojmen­né přírodní rezervace a rovněž naučné stezky oplývá bohatými a divokými lesy, ale i kouzelnými zákoutími, zátokami a brody.

Nádherná procházka ze Zkameněléh­o zámku do Vojtěchova nakonec nezabere více než dvě hodiny a odměnou bude posezení v pravé indiánské hospodě s řadou divošských specialit. Samotnou obec Javoříčko postihl na samém konci války stejný osud jako české Lidice, 5. května 1945 byla vypálena německými okupanty. Milovníky krás podzemí pak potěší také Mladečské jeskyně a obdivovate­lům historický­ch skvostů zbývá z Javoříčka jen krůček k hradu Bouzov.

 ??  ??
 ?? 2x foto: MAFRA ?? labyrint v krajině i pod zemí Zkamenělý zámek (nahoře) i Javoříčské jeskyně (vlevo) s nádhernou krápníkovo­u výzdobou jsou dokladem, jak potok Špraněk modeloval krajinu.
2x foto: MAFRA labyrint v krajině i pod zemí Zkamenělý zámek (nahoře) i Javoříčské jeskyně (vlevo) s nádhernou krápníkovo­u výzdobou jsou dokladem, jak potok Špraněk modeloval krajinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia