Dnes Prague Edition

Za hajlování na akci SPD dostal podmínku

-

PRAHA Účastník dubnové akce hnutí SPD v centru Prahy Radek Mansfeld dostal od soudu za hajlování půlroční podmínku, navíc musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné, muž se proti rozsudku okamžitě odvolal. Tvrdí, že zdviženou pravicí nevyjadřov­al své sympatie k neonacismu, pouze uklidňoval situaci mezi odpůrci a příznivci SPD.

Incident se stal na demonstrac­i „proti diktátu Evropské unie“, kterou SPD pořádalo 25. dubna na Václavském náměstí při zahájení kampaně pro evropské volby. Záběry muže stojícího se zdviženou rukou při vystoupení kapely Ortel se objevily krátce po akci na sociálních sítích. Jeho totožnost zjistili policisté ještě ten den večer.

„Pan obžalovaný si byl dobře vědom, co to je neonacismu­s, co to je hajlování, co je to fašistický symbol,“uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Mansfeld podle ní hajloval v úmyslu veřejně sympatizov­at s neonacisme­m, což vyplývá mimo jiné z toho, jak byl oblečený a v jakém prostředí skutek spáchal. Soudkyně poukázala i na mužův facebookov­ý profil, který podle ní prokazuje, že obžalovaný je s problemati­kou neonacismu „velmi dobře srozuměn“.

Třiačtyřic­etiletý závozník z Kladna obžalobu popřel. Řekl, že na akci šel, protože tam měl přátele. „Choval jsem se úplně normálně,“zdůraznil. „Měl jsem ruku nahoře, ale se dvěma prstama. Uklidňoval jsem ty, kdo byli naproti. Narušovali demonstrac­i – hvízdali, provokoval­i. Nechtěl jsem, aby se pobili,“doplnil. Na dotaz soudkyně popsal, že měl tehdy na sobě maskáče české výroby a zelený výsadkářsk­ý baret. „Mně se to líbí, jako třeba vám džíny. Chodím v tom i do práce. To neznamená, že to je nějaká provokace,“vysvětlil muž, jenž se k soudu dostavil v černých tříčtvrteč­ních kalhotách, v botách kanadách a v čepici, kterou si sundal až na výzvu soudkyně.

Soud se zajímal i o to, zda Mansfeld užívá alkohol. „Jasně, jako normální klasickej Čech,“uvedl. Připustil, že dvě piva vypil i před pondělním jednáním. Dodal, že pivo popíjel i na demonstrac­i.

Mansfeldův advokát Martin Korbař předložil soudkyni čestná prohlášení klientovýc­h spolupraco­vníků cizí národnosti, kteří se zaručili za to, že muž není neonacisto­u a rasistou. Muži hrozilo půlroční až tříleté vězení. Soudkyně se ztotožnila s návrhem státní zástupkyně Terezy Zelíkové a uložila stejný trest, který muži dala už původně trestním příkazem. (iDNES.cz, ČTK)

Pan obžalovaný si byl dobře vědom, co to je neonacismu­s, co je hajlování.

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? U soudu Závozník Radek Mansfeld přichází k jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1. Mansfeld dle obžaloby hajloval na dubnové akci SPD na Václavském náměstí. Od soudu odešel s podmínkou.
Foto: Ondřej Deml, ČTK U soudu Závozník Radek Mansfeld přichází k jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1. Mansfeld dle obžaloby hajloval na dubnové akci SPD na Václavském náměstí. Od soudu odešel s podmínkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia