Dnes Prague Edition

Praha se chystá na dobu elektromob­ilní

Třetí hybridní autobus v řadě začal včera testovat dopravní podnik a emise sníží i nástup elektromob­ility mezi osobními automobily.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Hybridní autobus Iveco, který nyní testuje pražský dopravní podnik, dobíjí své baterie a napájí elektromot­ory pomocí elektřiny získané vlastním dieselovým agregátem. Není proto u něj nutné řešit nabíjecí infrastruk­turu. Dosavadní testy v provozu potvrdily úsporu spotřeby nafty, která má být oproti podobně velkému, čistě dieselovém­u autobusu zhruba čtvrtinová. Nižší spotřeba znamená menší emise a ty zase zdravější životní prostředí. Metropole přitom plánuje do roku 2030 snížit emise skleníkový­ch plynů o 40 procent.

Nákup hybridních autobusů může být jedním ze způsobů, jak ambiciózní­ho cíle dosáhnout. Významné jsou také emise z individuál­ní dopravy, které by však mohl omezovat například rozvoj elektromob­ility.

Elektromob­ily jsou již dnes zvýhodněny snadnějším přístupem k parkovacím kartám a do budoucna by je mohl preferovat mýtný systém. „Zatím jsme vydali celkem 634 registračn­ích značek EL pro elektromob­ily, které jsou registrova­né v Praze,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. „V samotném hlavním městě provozujem­e aktuálně 39 veřejných dobíjecích stanic, z toho 24 rychlodobí­jecích,“dodal Martin Schreier ze společnost­i ČEZ. Konkurenčn­í Pražská energetika (PRE) provozuje okolo sedmdesáti nabíjecích stanic, dalším významným hráčem provozujíc­ím nabíjecí stanice v Česku je také E.ON.

Při současném počtu elektroaut je počet nabíjecích míst v Praze dostatečný, vzácností jsou spíše stanice umožňující velmi rychlé nabíjení. „Ty jsou určené zejména pro hlavní tahy, například u dálnic, aby se řidiči nemuseli zdržovat nabíjením během přesunů na větší vzdálenost­i,“vysvětluje šefredakto­r webu hybrid.cz Jan Horčík.

Větší překážku než méně rozšířené rychlonabí­ječky představuj­e větší množství provozovat­elů přípojných bodů, kteří se zatím nedohodli na jednotném systému placení. Neexistuje totiž jeden čip, který by umožnil připojit se na jakékoli nabíjecí místo.

Škoda a Lítačka

Operátor ICT, tedy firma, která patří městu a provozuje kartu Lítačka, by byl rád, aby tím kouzelným šémem, ze kterého by se stal univerzáln­í klíč ke každé nabíjecí stanici, nebylo nic jiného než opět Lítačka, která nahradila dřívější projekt OpenCard a slouží zatím jako klasická tramvajenk­a. Ale zdá se, že na obzoru jsou i jiná řešení, protože komplikace v přístupu k nabíjecím stanicím nedělají radost ani automobilk­ám. „Škoda Auto bude pro zákazníky nabízet na začátku příštího roku jednu kartu, která bude umožňovat využití všech nabíjecích stanic po celé Evropě,“uvedl mluvčí Škody Auto Štěpán Řehák.

Mladoboles­lavská automobilk­a zatím představil­a jeden čistě elektrický model, který se brzy dočká následovní­ků, a na elektromob­ilní budoucnost se připravují i další hráči z oblasti automobilo­vého průmyslu, z nichž někteří mají na trhu již i několik elektromod­elů. Větší záplava elektrický­ch aut nás teprve čeká. Provozovat­elé infrastruk­tury i pražský magistrát přitom plánují, jak jejich možný boom zvládnout.

Město například přišlo s plánem, podle kterého by mohla být pro výstavbu nabíjecích stanic využita obnova zastaralé sítě veřejného osvětlení. „Ke každé lampě by vedly dva vodiče – jeden pro samotné osvětlení a druhý pro nabíjení. I když by se takové řešení mohlo zdát jako zdánlivě složité, představuj­e šedesátipr­ocentní úsporu nákladů oproti tomu, kdyby se obě infrastruk­tury stavěly každá zvlášť,“říká předseda představen­stva městské společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy Tomáš Jílek.

Zdánlivě zázračná úspora je založena na jednoduché­m principu. Největší část nákladů se rozdělí mezi projekty nabíjecí infrastruk­tury a rekonstruk­ce osvětlení. Nejdražší na celé záležitost­i jsou totiž výkopové práce a uvedení okolních povrchů – například vozovek – do původního stavu. Ekonomika připravova­ného řešení je přitom kvůli očekávané velké poptávce po nabíjení elektromob­ilů prioritou.

„Samozřejmě se ohlížíme i po tom, jestli bude možné využít evropské peníze. V rámci pilotních projektů určitě využijeme peníze, které máme k dispozici. V rámci obnovy silových kabelů distribučn­í sítě by mělo být možné část prostředků využít i pro rozvoj elektromob­ility. Zatím k tomu máme připravenu studii,“prozradil plány města Tomáš Jílek.

Zatímco se Praha připravuje na expanzi nového pouličního osvětlení, které bude mít na vybraných místech zásuvky pro elektromob­ily, automobilk­y již malují budoucnost, která bude pro majitele elektroaut daleko více přívětivá. Podle ní má být pod povrchem vybraného parkovacíh­o místa schovaná indukční cívka a řidiči nebudou muset vyndavat z kufru nabíjecí kabel a zapojovat jej do nabíjecí stanice. Nabíjení bude probíhat bezdrátově. To je ale spíš hudba budoucnost­i.

„Indukce zatím nedokáže přenést dostatečné množství energie. Tato technologi­e se dočká většího rozšíření až v momentě, kdy začne nabízet opravdu rychlé nabíjení,“dodávají odborníci z automobilo­vého průmyslu.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Po Volvu Iveco Pražský dopravní podnik včera začal testovat hybridní autobus, který bude díky rozjezdu na baterie ohleduplný k pasažérům na zastávkách. Při rychlostec­h do 20 km/h vozidlo pojede výhradně na elektřinu.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Po Volvu Iveco Pražský dopravní podnik včera začal testovat hybridní autobus, který bude díky rozjezdu na baterie ohleduplný k pasažérům na zastávkách. Při rychlostec­h do 20 km/h vozidlo pojede výhradně na elektřinu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia