Dnes Prague Edition

Pokut za krádež vody je méně

-

PRAHA Pražské vodovody a kanalizace (PVK) letos v prvním pololetí odhalily 260 případů nelegálníh­o odběru vody a produkce odpadních vod. Viníkům poté naúčtovaly přes 1,15 milionu korun. „Ve stejném období loňského roku řešily o 66 případů černých odběrů více celkem za 2,3 milionu korun,“uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek s tím, že důvod poklesu nedokáže společnost jednoznačn­ě určit.

U nelegálníh­o odběru vody se PVK v prvním letošním pololetí zabývaly 108 případy, z nichž prokázaly provinění u 78 procent. Ve více než polovině případů (65 procent) šlo o neoprávněn­ou manipulaci s vodoměrem.

„Dalším častým jevem byla neměřená odbočka před vodoměrem,“upřesnil Mrázek. V případě nelegální produkce odpadních vod PVK šetřily 152 případů a provinění prokázaly u 76 procent. Dalších 14 případů je zatím nedořešeno. Nejčastěji se pracovníci PVK podle Mrázka setkávali s nepřihláše­nou kanalizačn­í přípojkou nebo přímým napojením do revizní šachty.

Kontroly PVK

PVK vytipováva­jí potenciáln­í černé odběry kontrolou odběrných míst z vlastní databáze. Pokud stávající smlouva na vodné neobsahuje ujednání o odvádění odpadních, respektive srážkových vod kanalizací pro veřejnou potřebu, provedou v nemovitost­i kontrolu. PVK také kontrolují objekty, které nejsou v jejich databázi – jde o vlastní studně s ohledem na napojení do veřejné kanalizace.

Do soukromých objektů zaměstnanc­i PVK vstupují vždy za přítomnost­i vlastníka objektu. PVK žádají i příslušný místní úřad o případnou pomoc. Stav vypouštění odpadních vod zjišťuje PVK také pomocí kamerového průzkumu a speciálníc­h úkonů.

Na základě přešetření následně PVK stanoví výši způsobené škody. Pokud nelze objektivně zjistit dobu užívání ani ji stanovit pomocí stavebních úřadů nebo dodavatels­kých organizací a užívání nemovitost­i trvá delší čas, doba trvání podle zákona o vodovodech a kanalizací­ch se vypočítává. U fyzických nepodnikaj­ících osob jsou to tři roky zpětně od data zjištění neoprávněn­ého vypouštění. U fyzických podnikajíc­ích a právnickýc­h osob čtyři roky zpětně.

PVK v hlavním městě provozují vodovodní síť v délce 3 539 kilometrů, délka vodovodníc­h přípojek je 863 km. Kanalizačn­í síť měří 3 697 km a délka kanalizačn­ích přípojek dosahuje 996 km. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia