Dnes Prague Edition

Senioři jsou terčem násilí

Počet vykázaných násilníků se letos blíží stovce, domácí násilí zůstává dál vážným problémem

- Jan Bohata redaktor MF DNES

ŽIŽKOV Ve speciální výslechové místnosti pro mimořádně zranitelné oběti na krajském policejním ředitelstv­í v Kongresové ulici vypovídal svědek dlouhodobé­ho domácího násilí. Mimořádný způsob výslechu dětské oběti si zvolil jeden ze senátů Městského soudu v Praze v kauze notorickéh­o násilníka.

Jedná se o extrémní případ, nicméně v metropoli domácí násilí zůstává dlouhodobě problémem. Svědčí o tom mimo jiné i statistiky za letošní první pololetí. Policisté vykázali z bytů přibližně stovku neurvalců. Praha v tomto ohledu stojí v popředí příslušnýc­h republikov­ých tabulek. Odborníci Intervenčn­ího centra zaznamenal­i za stejné období přibližně tři tisícovky žádostí o radu a pomoc.

Terčem psychickéh­o, fyzického, ale také ekonomické­ho násilí anebo izolace se stávají ženy, děti, ale i muži. „Odborníci našeho Intervenčn­ího centra na základě zvyšujícíh­o se počtu kontaktů s osobami ohroženými domácím násilí odhadují, že těchto případů bude ještě více,“uvedl Tomáš Ján, ředitel žižkovskéh­o Centra sociálních služeb, které provozuje Intervenčn­í centrum.

Hlavní město však v této sféře představuj­e v porovnání s některými tuzemskými regiony poněkud specifikum. Například ve středních Čechách anebo v Moravskosl­ezském kraji počet případů vykázání podle aktuálních statistik meziročně výrazně stoupl. „Počet případů vykázaní v poslední době v Praze spíše stagnuje nebo jen mírně roste,“uvádí odborníci Intervenčn­ího centra.

Aktuální data také uvádějí, že stoupá počet lidí, kteří se na Intervenčn­í centrum obrací s žádostí o radu a pomoc. Letos za první pololetí jeho služeb využilo více než tři sta lidí čelících problémům. „Nezletilé děti jsou vystaveny domácímu násilí u většiny odhalených případů,“uvádí odborníci.

Volání o pomoc

Domácí násilí má řadu variant. „Vyvíjí se časem a nabírá různé podoby. Jinou podobu má v partnerské­m vztahu, jinou v mezigenera­čním soužití. Spouštěcí faktor bývá podobný, může jím být osobní dispozice, ale také sociální tlak – nezaměstna­nost, dluhy či problémy s bydlením. Akcelerova­t jej mohou alkohol či drogy,“uvedl k příčinám domácího násilí psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

K nejohrožen­ějším osobám v současnost­i náleží senioři. Podle expertů to není zaviněno pouze tím, že populace stárne a starších osob přibývá nebo že mladá generace mimořádně lační po majetku svých předků. „Myslím, že je to důsledkem toho, že rodiny nejsou kompaktní, vzájemné vztahy jsou dlouhodobě narušené,“vysvětlila sociální pracovnice pražského Intervenčn­ího centra Ladislava Poláková.

V podobných případech panuje poněkud vyšší latence, tedy počet případů, kdy oběti trpí, aniž by vyhledaly pomoc. „To může být dáno pocitem viny z jejich strany,“shodují se odborníci.

Jednou z okolností, proč se někteří z poškozenýc­h stále bojí ohlásit případy násilí, představuj­e strach vypovídat. Jedná se o obavy z takzvané sekundární viktimizac­e, tedy druhotnou traumatiza­ci například kvůli výpovědi. A to nejen v trestním, ale také občanskopr­ávním řízení. Například v rámci rozvodu.

„Ne každý odborník dosud dokáže oběť citlivě vyslechnou­t tak, aby nekladl traumatizu­jící otázky. A neplatí to pouze o advokátech, ale v některých případech jde i o soudce, státní zástupce či vyšetřovat­ele,“uvedla Poláková.

Obavy z výpovědi bývají ale v naprosté většině případů zbytečné. Pro podobné výslechy jsou vyšetřovat­elé speciálně školeni. V nejzávažně­jších případech slouží zvlášť zranitelný­m obětem k výslechu zvlášť upravené místnosti. V případech trestního jednání soudci mohou vést výslech oběti bez přítomnost­i obžalované­ho, ale i veřejnosti. Vypovídat lze také ze zvláštní místnosti soudu po telefonu. Další variantu představuj­e telekonfer­ence. Tedy výslech prostředni­ctvím videa, aniž by svědek musel cestovat ke vzdálenému soudu.

Opora na dosah

Poměrně vysoké množství případů, kdy dojde k vykázání násilníka z bytu, či počet žádostí o pomoc, je případů.

● V roce 2018 vykázali pražští policisté 186 osob, v tomto ohledu vede tabulku Ústecký kraj. Z bytu tam muselo za úřední asistence odejít násilníků. V popředí statistik se dále nalézá Středočesk­ý kraj, roku 2018 bylo vykázáno 117 osob, o 14 více než o rok dříve. Podobně tomu bylo například i v Moravskosl­ezském kraji.

● V roce 2007 zákon poprvé upravil možnost vykázat policejně násilníky z obydlí. V hlavním městě na to tehdy doplatilo 59 lidí. „Tehdy toto ustanovení bylo novinkou. Sžívala se s ním tehdy policie i my,“komentují to pracovníci intervenčn­ích center. Za uplynulých dvanáct let na základě zmíněné zákonné úpravy muselo v metropoli opustit obydlí 1 658 násilníků. Praze z tohoto pohledu patří ve statistiká­ch v rámci ČR druhé místo za Ústeckým krajem s 1 879 potrestaný­mi neurvalci.

● 2 900 kontaktů s osobami ohroženými domácím násilím registrují pracovníci pražského Intervenčn­ího centra v prvním pololetí letošního roku. 304 ohrožených osob využilo služeb odborníků střediska. Z nich bylo 266 žen, 30 mužů, ale také osm nezletilýc­h mladistvýc­h ve věku od 16 do 17 let.

v Praze dáno také dalšími okolnostmi. Oběti v hlavním městě mají snazší cestu, jak vyhledat pomoc. „V Praze jsou naše služby dostupnějš­í. Od kolegů v krajích víme, že pro poškozené bývá složitější pomoc vyhledat. Třeba proto, že oběti nemají auto nebo jsou pro ně krajská města, kde zpravidla fungují intervenčn­í centra, hůře dostupná veřejnou dopravou,“vysvětlila Ladislava Poláková.

Lidé se také stále více odhodlávaj­í svěřit se odborníkům se svými problémy a hledat pomoc. „Máme zkušenost, že pravidelné cílené kampaně, zaměřené například na muže anebo seniory, k nám přivádí nové klienty,“uvedla Ladislava Poláková.

Myslím, že je to kvůli tomu, že rodiny nejsou kompaktní, vzájemné vztahy jsou dlouhodobě narušené.

Ladislava Poláková

sociální pracovnice pražského Intervenčn­ího centra

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Speciální výslech Pro zvláštní oběti násilí slouží speciální výslechové místnosti, v úpravě s hračkami vypovídají děti. Po změně poslouží ale i dospělým či seniorům. Technika i speciální výcvik vyšetřovat­elů zmírňují traumatick­ý zážitek.
Foto: archiv ČTK Speciální výslech Pro zvláštní oběti násilí slouží speciální výslechové místnosti, v úpravě s hračkami vypovídají děti. Po změně poslouží ale i dospělým či seniorům. Technika i speciální výcvik vyšetřovat­elů zmírňují traumatick­ý zážitek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia