Dnes Prague Edition

Gól, který (ne)byl

Dvě stejné situace a úplně jiný verdikt. Fotbalové lize by pomohla gólová technologi­e.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Gól? Negól? Skorogól! Hned dvě situace během úvodních pěti kol naznačily, že by se fotbalové lize šiklo „jestřábí oko“.

Zařízení, které by přesně odhalilo, zda balon celým objemem překročil brankovou čáru. Poprvé se zdálo, že ano.

A gól to nebyl, takže se hráči Liberce mohli vzteknout, protože byli přesvědčen­i, že jim rozhodčí

ukradli remízu s Olomoucí. Podruhé se zdálo, že ne.

A gól z toho byl, takže se hněvali hráči Bohemians.

„Gól? Ani náhodou,“dupl si brankář Roman Valeš, který během sobotního odpoledne v Ostravě vyplácl míč kdesi v nebezpečné zóně.

Ale kde to bylo přesně? Žádné průkazné záběry neexistují, rozhodčí postupoval­i spíš intuitivně.

A to do výčtu lze přiřadit i moment z utkání Sparty v Českých Budějovicí­ch, kde sudí taky zkoumali spornou situaci a nakonec se rozhodli pro útočný faul.

Rozhodují milimetry, které většinou lidské oko nemá šanci postřehnou­t. Ani když si inkriminov­anou chvíli stokrát zastavíte ze záznamu, těžko odhalíte, jestli náhodou balon neškrtá lajnu.

Můžete se do krve pohádat o svou pravdu, ale rozsoudí vás jedině speciální gólová technologi­e, což je vynález za miliony.

„Zařízení existuje, chceme ho a víme, kolik stojí. Nicméně v tuhle chvíli nejsou podepsané smlouvy na to, abychom je mohli zakoupit,“pravil výkonný ředitel profesioná­lních soutěží Tomáš Bárta.

Jinými slovy: není, kdo by projekt zaplatil (jde bratru o 250 tisíc korun na jeden stadion).

A pravděpodo­bně není ani společná vůle, neboť ligu řídí Ligová asociace, zatímco rozhodčí jsou pod fotbalovou asociací. To nejsou subjekty, které by si zrovna láskyplně padaly do náruče.

Nad tím platí jednoduchá rovnice: pokud chce fotbalová liga posunout svůj kredit, měla by zvážit, že na všechny stadiony nechá gólovou technologi­i instalovat. Jako to udělali v Anglii, Německu, Itálii nebo ve Francii.

„Goal-line technology“je na téměř 200 stadionech světa.

V Česku se poprvé objevila v srpnu 2016, když Plzeň neúspěšně bojovala v závěrečném předkole o Ligu mistrů. Evropská unie UEFA nechává pohárové zápasy monitorova­t, takže zaplatila montáž, během níž speciálně vyškolený „stěnolezec“připevnil kabely a čtrnáct kamer, které hlídaly sporné okamžiky na brankové čáře. Tentýž proces pak loni proběhl na Slavii a v Jablonci, což byli účastníci základní skupiny Evropské ligy.

Samozřejmě můžete namítnout, nač pořizovat tak drahou záležitost, která se během ligové sezony vůbec nemusí dostat do hry. Vždyť kolikrát se stane, že potřebujet­e přezkoumat kontroverz­ní centimetro­vé záležitost­i na lajně?

Jak ukázal úvod ligové sezony, jestřábí oko by se hodilo. Prospělo by čistotě, protože hlídá naprosto fatální situaci. Během několika vteřin předá rozhodčímu na displej hodinek informaci: GOAL! Anebo NO GOAL! Jedině detailní počítačová analýza odhalí pravdu.

„Stal se z toho byznys za velké peníze,“namítá Robert Henn, bývalý rozhodčí, který roky bojoval za zavedení videa: „Jsem přesvědčen­ý, že bychom za pár drobných dokázali vymyslet službu, která by fungovala podobně jako jestřábí oko. Vlastně stačí dát dvě kamery na brankovou konstrukci proti sobě a napojit pár kabelů navíc.“

Tak snadné to nebude, ale není od věci o tom přemýšlet. Prozatím buďme rádi, že v každém ligovém kole čtyři z osmi zápasů střeží systém VAR čili videorozho­dčí.

Od jara by videozápas­ů mělo být pět a ve vzdálenějš­ím budoucnu snad všech osm. Tím pádem by konečně mohly zmizet pochybnost­i, zda je liga regulérní, když video není na všech stadionech.

 ?? Foto: ČTK ?? Sporný moment Byl to gól? Rozhodčí ho uznali, Martin Šindelář (vlevo) se radoval, hráči Bohemians láteřili.
Foto: ČTK Sporný moment Byl to gól? Rozhodčí ho uznali, Martin Šindelář (vlevo) se radoval, hráči Bohemians láteřili.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia