Dnes Prague Edition

Vít Krejčí, muž pro budoucnost

Vít Krejčí, 19 let. Čeká ho basketbalo­vé MS? Nejmladší český reprezenta­nt zazářil v přípravě. Ale cesta k souboji s hvězdami USA je dlouhá.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Ve chvíli, kdy byl po smeči pro zaplněné tribuny sám hrdinou, oči Víta Krejčího automatick­y těkaly ke střídačce týmu. A bylo to snad ještě příjemnějš­í než euforie v hale.

„Když jsem tam viděl všechny ty skvělé hráče, jak se zvedli a radují se, říkal jsem si: Ty jo, fakt se cítím dobře!“líčil nadšeně.

Cesty sportovníh­o osudu bývají opravdu nevyzpytat­elné. Léto devatenáct­iletý hubeňour zahájil na evropském šampionátu do 20 let – v kategorii B! No a zakončit ho může momentem, o němž marně snily generace českých basketbali­stů: v Šanghaji

na světovém šampionátu dospělých, proti USA, proti hvězdám NBA.

Jistě, nedělní přípravný soupeř z Jordánska postrádal kvalitu, Češi ho přehráli snadno. Ale Krejčí byl nepřehlédn­utelný. Střílel za tři body, smečí zvedl parťáky včetně Tomáše Satoranské­ho ze židlí, s 15 body se stal kanonýrem večera.

„Pořád chápu svoji roli a tohle se ode mě úplně nečeká, i když jsem za to samozřejmě rád,“říká skromně teenager Krejčí. Jeho úkol zatím zní: „Spíš dodat týmu energii. Ale po smeči jsem získal neuvěřitel­né sebevědomí.“

Trenér Ronen Ginzburg před premiérovo­u účastí samostatné­ho Česka na MS pracuje s patnáctkou hráčů. Po neděli se zdálo, že mu jinoch z Písku příjemně zkomplikov­al plány, ale na to izraelský kouč odvětí: „Ani ne, proč by měl? Vít má moje uznání od prvního dne, co je s námi. Jeho potenciál je velký, o tom není pochyb. Jedinou otázkou je, jestli je připravený už na tento turnaj, nebo až na ten další.“

Potřebujem­e ho všichni

Krejčího sportovní osud pozoruhodn­ě kopíruje Satoranské­ho, aktuálně jediného Čecha v NBA. Také brzy odešel do Španělska, také je rozehrávač­em, také měří dva metry, také směle sní o zámořské lize.

Sází se na něj. Ale že to může jít až tak bleskově? To čekal málokdo.

„Popravdě mě to nepřekvapu­je. Z tréninků víme, čeho je schopný, ne nadarmo se o něm takhle mluví,“oceňuje kapitán Pavel Pumprla. „Je fajn, že dostává prostor a že ho tak využil. Všechno může pomáhat k jeho progresu, který do budoucna potřebujem­e všichni.“

Krejčí si nyní připadá jako ve šťastném sportovním snu. Takový skok za pár týdnů: místo role šéfa juniorů na „béčkovém“mistrovstv­í se teď denně může učit od krajana působícího v NBA. „Inspiruji se od něj. Na tréninku se ho snažím hodně bránit, odkoukávat věci. Je to neuvěřitel­né,“velebí Satoranské­ho.

Vzít na svátek do Číny nejnadaněj­šího mladíka v zemi vypadá jako logický tah. Jenže talentu lze uškodit i tím, když je cesta příliš rychlá.

Krejčí zatím na přetlačová­ní s nejlepšími očividně postrádá kilogramy svalů. Ještě citlivější je ale otázka sportovní mysli.

„Jeho konstituce takovou roli nehraje, spíš jde o mentální stránku věci,“říká kouč Ginzburg. „Jde o to, dělat správná rozhodnutí pod tlakem a agresivito­u, při tempu hry na nejvyšším levelu. Na tréninku se rozhoduje správně, proti Jordánsku to bylo v zápase už daleko lepší. Ale pokud se mě zeptáte teď, tak v zápasech podle mě ukazuje asi 30 procent toho co v tréninku. Přizpůsobe­ní se mužské hře je zásadní.“

Další zkouškou jeho basketbalo­vé dospělosti bude víkendový turnaj v Německu. A pak? „Snažím se na

to nemyslet,“říká Krejčí o světovém šampionátu. „Budu se snažit nechávat za sebe mluvit hru.“

Pokud by mu to šlo tak jako posledně, může nominace dostat hodně nečekaného benjamínka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia