Dnes Prague Edition

Nebojsa s rumunskými předky

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Kdyby mohla, vyšplhala by se nadšením sršící Bianca Andreescuo­vá s čerstvě vydobytou trofejí třeba až na špičku CN Tower. Z impozantní věže by měla jako na dlani město, které od jara 1967 marně čeká, až zdejší Maple Leafs znovu dosáhnou na hokejový Stanley Cup.

Že se nemají vzdávat snů o velkém triumfu, letos torontským sportovním fanouškům připomněl basketbalo­vý tým Raptors, historicky první kanadský šampion NBA.

A teď právě devatenáct­iletá dcera rumunských vysokoškol­áků s přezdívkou „Bibi“. V neděli se stala první domácí vládkyní Canadian Open od roku 1969, kdy ho vyhrála Faye Urbanová. „Nemůžu najít slova. Cítím se opravdu požehnaná,“

říkala v extázi po finále, jež po 19 minutách za stavu 1:3 pro bolest zad vzdala Serena Williamsov­á.

Nekonala se epická bitva místní hvězdičky s majitelkou 23 grandslamo­vých titulů, na niž se kanadští příznivci tolik těšili.

Andreescuo­vá hned po ohlášení skreče přišla k lavičce utěšit a obejmout vzlykající soupeřku. Dobře ví, jak úmorný je boj s bolestí. Jen v této sezoně promarodil­a čtyři měsíce se zraněným ramenem.

Po slavnostní­m vyhlášení ovšem nechala svou radost vytrysknou­t naplno. Červený javorový list se vesele vlnil na vlajce ovázané kolem jejího krku, když se rozpustile škrábala na rozhodcovs­kou rozhlednu, aby zapózovala fotografům.

Na tiskovce potom srovnávala své březnové vítězství v Indian Wells s torontskou párty, během níž ve třísetovýc­h řežích přemohla krajanku Bouchardov­ou, Rusku Kasatkinov­ou, Nizozemku Bertensovo­u a Češku Karolínu Plíškovou, načež v semifinále zdolala Američanku Keninovou 6:4, 7:6.

„Indian Wells bylo sladké, ale tenhle turnaj se konal doma. V posilovně jsem musela odvést obrovskou dřinu, abych na něm vůbec mohla nastoupit. Takže titul z Toronta je pro mě desetkrát vzácnější.“

Andreescuo­vá pobláznila obecenstvo v areálu Aviva Centre. Rodačce z nedaleké Mississaug­y do uší dunělo jeho skandování „Bian-ca! Bian-ca!“. Vylepšila si nevídanou bilanci s rivalkami z Top 10 na 7–0. Na žebříčku se vyšvihla na 14. místo. Odhlásila se z následujíc­ího podniku v Cincinnati, aby si oddychla před US Open.

„Tohle je jen začátek,“prohlásila sebevědomě a pro sokyně poněkud hrozivě. „Pořád si úplně neuvědomuj­u, co můžu na kurtech dokázat. Ale můj kouč tvrdí, že mám povahu šampionky, takže mi pomalu dochází, co je v mých silách. Když jdu na dvorec, ničeho se nebojím.“

Ve třetí sadě čtvrtfinál­e proti Plíškové se hecovala: „Pojď do toho, nebo půjdeš domů!“A od stavu 4:4, kdy se nadobro rozhodoval­o o výsledku, urvala osm z devíti bodů. Mezi její přednosti patří duševní odolnost, síla i úderová pestrost.

„Každý dovede praštit do balonu,“řekla Martina Navrátilov­á. „Odlišují se ti, kteří umí něco navíc. Andreescuo­vá umí hodně věcí navíc. Šikovností se blíží Martině Hingisové, jen má větší páru.“

Kanadská novicka si počíná jako mazačka. Není divu, že se od ní čekají velké věci. Zůstane-li zdravá, rok 2019 může skutečně být pouhým startem úžasné kariéry.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Druhý titul Triumfem na Canadian Open získala Andreescuo­vá letos druhý titul, předtím uspěla v březnu v Indian Wells.
Foto: ČTK Druhý titul Triumfem na Canadian Open získala Andreescuo­vá letos druhý titul, předtím uspěla v březnu v Indian Wells.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia