Dnes Prague Edition

Ministr slibů

Sny ministra dopravy: rozestavět většinu dálnic, dráhu pro rychlovlak­y i vozit vodu řidičům.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík přišel s hodně odvážným slibem. Chce většinu zbývajícíc­h dálnic rozestavět do pěti let. O tom, jestli je to splnitelné, ale i o mýtu či bodovém systému mluvil Kremlík včera na tiskové konferenci, kde hodnotil prvních sto dnů ve funkci.

„V příštím roce půjde na dopravní stavby 87 miliard korun, o pět miliard

více oproti původnímu návrhu,“slibuje Kremlík.

Slíbil dokonce i to, že se v roce 2025 začnou mezi Přerovem a Ostravou a východně od Prahy stavět první vysokorych­lostní železniční tratě v Česku. To je vlak, který by jezdil 300 km/h.

Proslavil jste se výrokem o rozvážení vody řidičům uvázlým v kolonách na D1. Jenže jste jím spoustu lidí také naštval, protože mají pocit, že byste měl primárně zajistit, aby se jelo plynuleji. Víte o tom?

Tak já s vámi plně souhlasím. Cílem ministerst­va dopravy je, aby se silnice modernizov­aly. Ale může se stát, že kolona vznikne a řidiči s tím nepočítali. Stojíte a jste tam rodina s dětmi, tak hledáte pomoc. Asistenční vozy ŘSD jsou připraveny pomoci a podle mých informací ty lahve i rozvážejí.

Změnilo se na D1 něco k lepšímu za vašich sto dní vládnutí? Mám pocit, že kolony jsou stejné.

Pokud se stane mimořádná událost, tak se s tím musí vypořádat integrovan­ý záchranný systém. Pokud se tam třeba vybourá náklaďák a zatarasí oba jízdní pruhy, potřebuji, aby přijela záchranka, hasiči, vyprostili osobu, přijela odtahovka a aby bylo havarované auto brzy pryč. Oslovil jsem rádia, aby řidiče informoval­a. Potřebuji, aby do té kolony další nevjížděli. Od revoluce poprvé jsme dali informace na tabule i v angličtině.

Opozice upozorňuje, že ne všude dodržujete ten průjezd staveniště­m na D1 v režimu 2 + 2 pruhy. Když je v každém směru jen jeden pruh, tvoří se kolony.

Nevím, ale opozice také tvrdila, že se jezdí po dálnici v režimu 1 + 1, což je čirá lež. Kdo jezdí po dálnici, tak ví, že se jezdí v režimu 2 + 2 nebo někde 2 + 1. Pokud se někde po krátkou dobu překládá dopravní značení, no tak tam krátkodobě je 1 + 1. Ale prostě není pravda, že by se po dálnici jezdilo 1 + 1. Dálnice se také rozšiřuje na každé straně o 75 centimetrů.

Prý jste způsobil škodu, když jste na přání premiéra odložil zúžení u Chodova o dva dny jen 90 minut před začátkem prací?

Může nastat mimořádná událost, kterou nelze naplánovat. Chtěli jsme odvrátit neprůjezdn­ost komunikace.

Co říkáte námitce hejtmanů, že zavedení mýta na silnicích 1. třídy od roku 2020 je porušením slibu, který jim ministerst­vo dopravy dalo? Kamiony podle nich teď zpoplatněn­é silnice budou objíždět po těch krajských.

Já nerad hodnotím, jestli to je, nebo není porušení slibu. Já jsem přišel do funkce za situace, kdy mýtný tendr byl zpochybňov­án, a musím teď řešit důsledky. S tím, že to bude zpoplatněn­o, mýtný tendr počítal. Tak to bylo vysoutěžen­o. Ptal bych se, proč se někteří, kteří se ozývají dnes, neozvali dříve, než byl tendr vyhlášen.

Tvrdíte, že do pěti let rozestavít­e většinu chybějícíc­h dálnic. Podle mne je to nesplnitel­ný slib. Namátkou – severozápa­dní část Pražského okruhu je nepřiprave­nou stavbou, stejně jako D35 na východě Pardubické­ho kraje, pokračován­í D11 u Trutnova...

Jestli se to podaří, nebo nepodaří? Já říkám, že jsem odvážný a chci zahájit naprostou většinu těchto staveb do pěti let. Pokud jde o část okruhu, to nemůže být do těch pěti let, to nejsme schopni zahájit vzhledem k tomu, v jakém je to dneska stavu. Já jsem neřekl všechny, ale naprostou většinu.

Jste kritizován i za to, že jste už dvakrát vyměnil šéfa ŘSD.

Řekl jsem při nástupu do funkce, že nebude personální zemětřesen­í. S bývalým ředitelem Janem Kroupou jsme se dohodli na konci jeho působení. Dostal nabídku dál působit v resortu. V druhém případě jsem musel vzít na vědomí, že ředitel Pavol Kováčik chce skončit ze zdravotníc­h důvodů.

Jak se za vás pozměnila dlouho připravená reforma bodového systému a kdy ji předložíte?

Uspořádal jsem pak workshop, abych zjistil, jestli je ten bodový systém skutečně zaměřen na piráty silnic, a ne na běžné řidiče, kteří někde zapomněli nějaký doklad. V září by měly být vypořádány připomínky a materiál by měl postoupit dál v legislativ­ním procesu.

Jsem odvážný a chci zahájit naprostou většinu těchto staveb do pěti let.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) je ve funkci 108 dní. Pochválil se za výstavbu dálnic.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) je ve funkci 108 dní. Pochválil se za výstavbu dálnic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia