Dnes Prague Edition

praktické informace

-

jak se tam dostat:

Strážnice leží 20 kilometrů východně od Hodonína. Lze do ní dojet vlakem i autobusem, ale také autem od Brna po dálnici D2 a směrem na Hustopeče a poté přes Hodonín po silnici I/55.

měli byste vědět, že…

... okolí Strážnice je rovinaté a nejčastějš­ím dopravním prostředke­m je tu kolo. Jezdí se na něm do práce, do školy nebo do obchodu. Jen nejbližší okruh kolem města protkávají desítky kilometrů cyklotras, Baťův kanál lemují převážně asfaltové cesty, takže si na nich užijí i inline bruslaři.

skanzen

Jak lidé bydleli, co vařili, jak obdělávali půdu nebo čím se po večerech bavili v moravských vesnicích v nedávných staletích, představuj­e Skanzen Strážnice. V létě je areál otevřen od 9 do 17 hodin.

muzeum ve vagonu

V nedalekých Ratíškovic­ích najdou turisté Muzeum ve vagonu a šlapací drezínu – další vzpomínky na Tomáše Baťu. Poslechnou si informace o jeho důlních projektech v okolí. Otevřeno je kromě pondělí od 9 do 16 hodin.

váté písky

Národní přírodní památka Váté písky vzdálená necelých 10 kilometrů od Strážnice je jedinečným biotopem, kterému se přezdívá Moravská Sahara. Písečné přesypy se díky větru pohybují mezi borovými lesy, ve kterých žije třeba dudek chocholatý nebo vzácní brouci, polétavý hmyz a pavouci a rostou suchomilné lišejníky a mechorosty.

rozhledna mezi oskerušemi

Výhled na pohraniční Bílé Karpaty skýtá rozhledna Holý vrch u Radějova. Rozhledna s výškou šesti metrů je součástí okruhu Oskerušová naučná stezka, která turisty vede po stopách vzácného listnatého ovocného stromu, který je pro Strážnicko typický. Je volně přístupná, ale vystoupat se na ni musí po strmém žebříku.

vinné sklepy plže

Asi 80 tradičních vinných sklepů v ulicové zástavbě mezi dvěma malými náměstími je k vidění v obci Petrov. Areál budovali vinaři už od 15. století. Během léta bývá hned na začátku rezervace otevřena vinotéka, kde může turista ochutnat místní vína.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia