Dnes Prague Edition

Babiš popudil ČSSD. Chce, ať to Šmarda vzdá sám

Vyhrocené vztahy v koalici ČSSD má už jen dvě možnosti: nabídnout jiného ministra kultury, nebo odejít z vlády.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA V pátek se vrátil z dovolené. A hned premiér Andrej Babiš přilil olej do tři měsíce táhnoucího se sporu o jmenování ministra kultury. Nejdřív v televizi Prima řekl, že s kandidátem ČSSD, stranickým místopředs­edou Michalem Šmardou, jehož nominaci přitom už na konci května poslal na Hrad, sedět ve vládě nebude.

A v rozhovoru pro server iDNES.cz pak doplnil, jak by si to dál představov­al. „Pokud pan Šmarda chce sociální demokracii pomoci, tak nechť se vzdá kandidatur­y a ať ČSSD přijde s jiným jménem a projedná to se mnou podle koaliční smlouvy,“navrhuje Babiš.

Premiér tak poprvé nahlas promluvil o tom, co ve svém okolí opakoval už dlouho. Že se mu Šmardova nominace vůbec nezamlouvá a nehodlá ji dál u prezidenta nijak obhajovat. „Neumí žádný cizí jazyk, neuměl by reprezento­vat Česko v zahraničí,“je jedna z výhrad, kterou Babiš v kuloárech častuje Šmardu.

Dalšímu fungování koalice s ČSSD však Babiš těmito svými vystoupení­mi příliš nepomohl, spíš naopak.

Sociální demokraté se sice přes víkend drželi ve svých komentáříc­h zpět, v neformální­ch rozhovorec­h však připouštěl­i, že pokud Babiš chce koalici rozbít, udělal pro to teď velký krok.

Scénář, podle něhož by se své nominace vzdal samotný Šmarda, totiž šéfové ANO a ČSSD probírali už v červnu. Ale varianta padla poté, co unikla od někoho z hnutí ANO.

Sociální demokraté totiž nechtěli, aby to vypadalo, že si řešení sporu nechali nadiktovat od svého koaličního partnera. Babiš tehdy také tvrdil, že s tímto nápadem nebo únikem nemá nic společného. O to více tak svým vyjádřením sociální demokraty popudil teď.

„Je trochu překvapení, že premiér Andrej Babiš, který prezidento­vi Michala Šmardu sám navrhl, teď najednou změnil názor. Předpoklád­ám, že platí dohoda a čestné slovo chlapa, že si nebudeme kádrovat vlastní ministry,“podivoval se na sociálních sítích Babišovým slovům Hamáček.

Odmítá výměnu ministerst­ev

Místopředs­eda ČSSD Ondřej Veselý se zase v reakci na dotaz MF DNES pozastavil nad Babišovou kritikou Šmardovy neznalosti cizích jazyků.

„O jazykových zkouškách kandidátů na ministry jsem zatím neslyšel. Ale bylo by zajímavé vyzkoušet stávající ministry,“říká Veselý.

Babiš přesto tvrdí, že koalici rozbíjet nechce a že by si přál pokračován­í vlády s ČSSD. V rozhovoru pro iDNES.cz ale také opět odmítl, že by přistoupil na jedno z možných řešení sporu, kterým by byla výměna ministerst­ev.

Každé rozhodnutí bude špatné

Tím tak ponechal sociálním demokratům jen dvě možnosti. A žádná není pro stranu příjemná. Jednou z nich je, že vyslyší Babišovu a prezidento­vu kritiku a Šmardovu nominaci stáhnou. Dosud však stále opakují, že to nepřipadá v úvahu. Samotný Šmarda se včera na dotaz, zda je připraven se pozice, do které ho jeho strana navrhla, vzdát, omluvil, že je na dovolené.

Už před několika dny však MF DNES řekl, že se sám necítí být tím, který by měl o dalším osudu své nominace rozhodnout. Protože to, aby se stal ministrem, je přáním vedení jeho strany. „Je na Janu Hamáčkovi a Andreji Babišovi, aby se dohodli na dalším postupu. Budu respektova­t jakékoli rozhodnutí předsedy ČSSD,“uvedl Šmarda. Druhou možností je, že budou sociální demokraté na Šmardově nominaci trvat. Ale pak bude ministerst­vo dál řídit stávající nestranick­ý náměstek René Schreier, jehož pověření je podle Hamáčka „mimo ústavu“. A během několika týdnů by tak sociálním demokratům nejspíš nezbylo než z vlády odejít. Jako důvod by kromě nejmenován­í jejich kandidáta na post ministra kultury mohli využít i současného sporu o rozpočet.

ČSSD požaduje navíc jedenáct miliard pro ministerst­vo práce a sociálních věcí a šest miliard pro vnitro. A ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerov­á si už kuloárně postěžoval­a, že to vypadá, jako by ČSSD hledala záminku ke sporu, protože jde o požadavky „zcela mimo realitu“a protože jí je sociálně demokratič­tí ministři nedokázali ani přes několikeré urgence zatím náležitě zdůvodnit. Babiš tvrdí, že si odchod ČSSD z vlády neumí představit. „Proč bych to dělal. Takové uvažování nemám,“řekl iDNES.cz k možnosti rekonstruk­ce vlády. Scénář to však není zcela vyloučený i proto, že ve Sněmovně by Babiš pro vládu bez ČSSD mohl získat dostatek hlasů. Podporu mu kromě některých odpadlíků z ODS, SPD a ČSSD v rozhovoru pro server Novinky.cz přislíbil i šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Je na Janu Hamáčkovi a Andreji Babišovi, aby se dohodli na dalším postupu. Budu respektova­t jakékoli rozhodnutí předsedy ČSSD.“ Michal Šmarda (ČSSD)

kandidát na ministra kultury a místopředs­eda strany

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Kdo je na tahu Babiš prý čeká od ČSSD jiné jméno.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Kdo je na tahu Babiš prý čeká od ČSSD jiné jméno.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia