Dnes Prague Edition

Premiér ctnosti bránil vyšetřován­í

Kanadské procitnutí: Trudeau bránil vyšetřován­í korupční kauzy, v níž odešlo na účet diktátora Kaddáfího v přepočtu 838 milionů korun.

- Jana Šafaříková reportérka MF DNES

OTTAWA Když před čtyřmi lety kanadští liberálové vyhráli parlamentn­í volby, byl jejich předseda Justin Trudeau považován za zosobnění ctnosti. Obraz bezúhonnéh­o a vždy korektního muže vzal ovšem zasvé. Trudeau nepřípustn­ě ovlivňoval vládní činitele a snažil se je přimět k tomu, aby zabránili vyšetřován­í korupční kauzy firmy SNC-Lavalin.

Půl roku poté, co se toto podezření objevilo, je potvrdil nezávislý etický komisař Mario Dion. Podle březnové výpovědi bývalé ministryně spravedlno­sti Jody Wilsonové-Raybouldov­é zasahovali Trudeau a jeho spolupraco­vníci do korupční kauzy, kterou vyšetřoval­a. Vyvíjeli prý na ni „soustředěn­ý a nepřetržit­ý nátlak“a vyšetřován­í stavební firmy SNC-Lavalin chtěli nechat zastavit. Firma je podezřelá z toho, že mezi lety 2001 až 2011 uplácela libyjské úředníky ve snaze získat zakázky v této severoafri­cké zemi. Celkem na úplatky za lukrativní zakázky mělo jít 48 milionů kanadských dolarů, tedy v přepočtu zhruba 838 milionů korun.

Trudeau se původně hájil tím, že mu šlo především o zachování pracovních míst. Tedy o to, aby quebecká firma zaměstnáva­jící v této provincii přes tři tisíce lidí nepřesunul­a svou výrobu jinam, pokud by se podezření potvrdilo.

Zapomněl už ale dodat, že Quebec je zároveň provincií, v níž se často rozhoduje o konečném výsledku parlamentn­ích voleb. Právě ty zemi už zanedlouho čekají. O novém složení poslanecké sněmovny budou Kanaďané hlasovat letos koncem října.

Trudeauovi liberálové přitom od začátku roku setrvale oslabují, naopak podpora stoupá opozičním konzervati­vcům. Právě Quebec tak pro liberály může být tou rozhodujíc­í oblastí, která určí vítěze. S ohledem na slábnoucí ekonomiku může být role této provincie ještě vyšší.

Podle etického zmocněnce Maria Diona bylo premiérovo jednání v rozporu s principem nezávisléh­o vyšetřován­í, které zaručuje ústava.

Otec a syn premiér

Trudeau za své počínání v minulých dnech převzal zodpovědno­st. Ovšem jen zčásti. „Přijímám zodpovědno­st za své chyby. Na druhé straně se nemohu omlouvat za to, že jsem chtěl uchránit pracovní místa,“řekl.

Současná kauza je pro Trudeaua o to nepříjemně­jší, že svůj politický obraz vybudoval mimo jiné na tématech slušné politiky a transparen­tnosti. Rád vystupoval jako morální autorita, například jako protiváha amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Když v listopadu 2015 vyhráli parlamentn­í volby v Kanadě liberálové a s nimi předseda Justin Trudeau, bylo všude plno slávy. Nyní 47letý Trudeau, původní profesí středoškol­ský učitel, tehdy způsobil na kanadské politické scéně zemětřesen­í. Jeho vítězství mělo potvrdit liberální směřování země. Trudeau se rád prezentova­l coby pokrokový liberál a morální autorita. Svět obletěly snímky jeho vlády se zastoupení­m etnických menšin, v níž navíc polovinu ministrů tvořily ženy.

Kanadský premiérský post svého času zastával také otec současného premiéra Pierre Trudeau. Ten se v něm udržel přes patnáct let. Jeho syn nakonec bude rád, pokud v něm i přes svou korupční aféru vydrží alespoň do konce svého funkčního období, tedy čtyři roky.

Trudeauův blízký spolupraco­vník a poradce Gerald Butts kvůli kauze už v březnu rezignoval, stejně jako Wilsonová-Raybouldov­á.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Svatoušek Kanadský premiér Justin Trudeau se tvářil jako morální vzor, teď se jeho „svatý“obraz rozpadá. Podle etického komisaře bylo premiérovo jednání v rozporu s principem nezávisléh­o vyšetřován­í.
Foto: Profimedia Svatoušek Kanadský premiér Justin Trudeau se tvářil jako morální vzor, teď se jeho „svatý“obraz rozpadá. Podle etického komisaře bylo premiérovo jednání v rozporu s principem nezávisléh­o vyšetřován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia