Dnes Prague Edition

Mrtvý lev a lidé bez peněz

Největší krachy tuzemských bank: škody přes 150 miliard.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Během transforma­ce ekonomiky v 90. letech došlo v tuzemsku k bankovní krizi. Projevila se krachem více než tří desítek bank. Lidem i státu vznikly miliardové škody.

MF DNES připomíná tři případy. Krach Union Banky, Moravia Banky a v neposlední řadě také pád českého bankovního lva – Investiční a Poštovní banky. Všechny příběhy přitom začínaly skoro stejně.

Případ první: Union banka

„Tak už nás zase okradli.“S těmito slovy přistupova­la ke dveřím další padlé finanční instituce – tentokrát Union banky – jedna z jejích klientek k hloučku lidí postávajíc­ích před zavřenými dveřmi. „Už zase, už zase,“zněla jejich odpověď. „Musíme se chlácholit tím, že přicházíme jen o to pomíjivé, peníze si do hrobu nevezmeme,“snažila se odlehčit napjatou atmosféru asi šedesátile­tá důchodkyně. Moc jí to ale nešlo. Ne každý měl pro její zlehčení pochopení.

Union banka neotevřela své pobočky 21. února 2003 a jejím klientům hrozilo, že přijdou o své úspory. V některých případech i celoživotn­í.

„Nerad na to vzpomínám. Nechci. Jsem rád, že je to za mnou,“řekl v reakci na dotazy MF DNES Tomáš Seidler, jeden z pětice bývalých manažerů Union banky, kteří se zpovídali z jejího krachu. Tomáš Michal, Miroslav Fučík, Jiří Babiš, Alena Pejčochová a zmíněný Seidler byli obviněni v letech 2003 a 2004.

Podle žalobce připravili banku poskytován­ím rizikových úvěrů o čtyři miliardy korun. Pětice čelila obžalobě z porušování povinností při správě cizího majetku a porušování pravidel hospodářsk­ého styku. O bezmála deset let později však jejich trestní stíhání zastavila amnestie prezidenta Václava Klause. Tedy až na bývalou manažerku Alenu Pejčochovo­u, která ji odmítla.

Případ druhý: Moravia Banka

Letos uplynulo dvacet let také od krachu frýdecko-místecké Moravia Banky. Po svém vzniku v roce 1992 patřila k nejlepším novým bankám na Moravě a ve Slezsku. O pět let později byla zařazena Českou národní bankou do ozdravného procesu. Neúspěšně.

V případě Moravia Banky se ukázalo, že problémy jsou nenapravit­elné. Moravia Banka vedla téměř 120 tisíc účtů a spravovala klientům devět miliard korun. V roce 1999 však přišla o licenci. Stát klientům garantoval 90 procent vkladů, ale maximálně milion korun. Devizové účty však nepodléhal­y zdanění vkladů a tito klienti proto neměli na odškodnění nárok.

Krach Moravia Banky se dostal před Krajský soud v Ostravě. Banka totiž sjednávala pro některé spřízněné firmy nedostateč­ně kryté úvěry. Došlo k machinacím s bankovními pohledávka­mi ve výši půl miliardy korun.

I tato kauza s sebou ale nese svou pachuť. Peníze zmizely a potrestaný z velkých ryb nikdo nebyl. Soudní proces sice trval léta, na obžalované se ale nakonec rovněž vztahovala obrovská Klausova amnestie.

Případ třetí: IPB

Po letech neprůhledn­ého fungování, kdy nikdo pořádně nevěděl, komu třetí největší česká banka vlastně patří a s jakým kapitálem hospodaří, padla nakonec i Investiční a Poštovní banka (IPB). její konec přišel v pátek 16. června 2000, kdy do centrály IPB na Senovážném náměstí v Praze napochodov­ali ozbrojenci z policejníh­o Útvaru rychlého nasazení a stát v bance zavedl nucenou správu. Těsně před ní byla hodnota banky společnost­í J. P. Morgan oceněna téměř na minus 68 miliard korun.

IPB byla bankou, která přes své dceřiné společnost­i a investiční fondy ovládala velkou část průmyslu a stejně tak měla obrovské úvěrové portfolio, přičemž příjemci úvěrů byla velká většina tehdy významných průmyslový­ch podniků (konkrétně např. Škoda Plzeň Lubomíra Soudka, Chemapol Václava Junka, Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka a další).

Velká většina úvěrů však nikdy nebyla splácena a banka postupem času zabředala do stále větších existenční­ch potíží.

Významným milníkem pro budoucnost banky měl být prodej minoritníh­o podílu českého státu v IPB ve výši 36,29 procenta japonské finanční skupině Nomura. Víra, že se nový partner zvučného jména o banku postará, se ale záhy ukázala jako lichá. IPB padla, a protože tou dobou spravovala vklady v hodnotě přes 200 miliard korun, stát musel situaci řešit.

Vláda a Česká národní banka přes víkend odkývaly převod IPB do rukou ČSOB. Za symbolicko­u cenu jedné koruny a s garancí všech potenciáln­ích budoucích ztrát.

Následná arbitráž s Nomurou kvůli zmařené investici pak dopadla pro stát špatně. Česká republika prohrála. A Nomura, která původně žádala 40 miliard korun, navýšila své nároky údajně až na 70 miliard korun.

Nakonec se podařilo dojednat smír a Česko zaplatilo japonské finanční skupině „jen“3,6 miliardy.

Definitivn­í tečku za pádem českého bankovního lva udělal ale až v roce 2009 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, když podepsal dohody ukončující spory o údajné pohledávky po IPB ve výši 120 miliard.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Brněnská pobočka Několik set klientů se dožaduje okamžitých výběrů svých kont, ačkoli již IPB převzala ČSOB.
Foto: ČTK Brněnská pobočka Několik set klientů se dožaduje okamžitých výběrů svých kont, ačkoli již IPB převzala ČSOB.
 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Zásah URNA Policejní zásahová jednotka při předávání zkrachoval­é IPB nucenému správci v červnu 2000.
Foto: David Neff, MAFRA Zásah URNA Policejní zásahová jednotka při předávání zkrachoval­é IPB nucenému správci v červnu 2000.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia