Dnes Prague Edition

Prodejní hity letní sezony

Nejen zmrzliny jsou trhákem léta. Na dračku jdou také zavařovací sklenice a hektolitry octa.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Zmrzlina a perfektně vychlazené pivo nebo limonáda jsou hlavními symboly léta, pokud jde o prodejní hity. Existují však výrobky, které se v parných měsících prodávají ještě výrazně lépe než ve zbytku roku. Letním rekordmane­m jsou v tomto směru zavařovací sklenice a ocet, spreje na klíšťata či komáry a také dezinfekčn­í přípravky nebo náplasti.

Křivky prodejů zboží tak naznačují, čemu se Češi v létě převážně věnují. Vyrazí na chalupy a zavařují, jezdí do přírody, stříkají se stále více spreji proti komárům a klíšťatům. Děti pak více padají, takže musí být ošetřovány, čímž narůstá spotřeba náplastí a dezinfekcí.

Zájem o zavařovací sklenice vrcholí v červenci, kde se jich prodává 260 procent celoročníh­o měsíčního průměru. V srpnu vlna doběhne, a naopak od října do května se nákupy tohoto specifické­ho výrobku drží pod průměrem.

Ruku v ruce se sklenicemi jdou nákupy octa. Červencový zájem o tyto dva výrobky přitom potvrzuje známou pravdu, že Češi jsou národem chalupářů, tráví na chatách podstatnou část léta a minimálně jeho část věnují zavařování úrody.

Data o prodejích porovnala a na trendy upozornila společnost Logio, která radí jak obchodníků­m, tak výrobcům mimo jiné s plánováním skladových zásob či nastavován­ím cen. „Tyhle křivky prodejů se budou dost pravděpodo­bně opakovat každý rok. Umělá inteligenc­e navíc dokáže z historický­ch dat a dalších parametrů vcelku přesně předpovědě­t, jak se bude nákupní chování vyvíjet, a to i v jednotlivý­ch prodejnách a v různých regionech,“

uvádí spolumajit­el Logia Tomáš Formánek. Podle toho pak mohou obchodníci přizpůsobo­vat ceny či zásobování.

Obchodníci vysledovan­é trendy potvrzují. Z dat společnost­i Nielsen, která sbírá údaje o prodejích z obchodních řetězců, vyplývá, že tržby za repelenty za poslední rok končící letošním červnem stouply oproti předchozím­u období o téměř třetinu. „Během června až srpna se průměrné měsíční tržby navyšují oproti zbytku roku přibližně o 500 procent,“doplňuje Mária Hukelová za společnost Nielsen.

Podobný důvod souvisejíc­í s větším pohybem lidí v přírodě mají v létě kulminujíc­í prodeje dezinfekčn­ích přípravků a náplastí. O padesát procent více oproti běžnému průměru se v létě prodávají také deodoranty a sprchové gely.

„Deodoranty se v letních měsících prodávají dvakrát více než v zimě, poptávka po tamponech je zhruba o deset procent vyšší. Dámské holicí potřeby se od května do konce léta prodávají o čtvrtinu lépe než během zbytku roku,“potvrzuje Jiří Franz, specialist­a na drogistick­é výrobky v e-shopu Rohlik.cz.

„U insekticid­ů a přípravků chránících tělo před nepříznivý­mi účinky slunečního záření evidujeme nárůst v řadě desítek procent. Stejně v tomto období roste poptávka i po plenkách do vody,“dodává za drogerie Rossmann Olga Stanley.

Pokud jde o potraviny, všechny velké obchodní řetězce hlásí kromě klasiky, jako jsou zmrzliny, nealkoholi­cké nápoje a piva (hlavně ta ovocná), nárůst poptávky po mase a uzeninách na grilování a s ním spojených omáčkách.

Káva v létě, čaj v zimě

„Standardně největší sezonní rozdíl je u potravin spojených s letním grilováním, jako jsou specifické druhy masa, hamburgery, uzeniny na gril, hamburgero­vé housky, omáčky včetně párty a grilovacíc­h potřeb, ale také výletnické potraviny, jako jsou konzervy nebo cestovní cukrovinky,“uvádí Jan Škrabánek, marketingo­vý ředitel internetov­ého prodejce Košík.

„V současné době je nárůst prodejů hamburgerů až o 300 procent. Setrvalý trend je v prodeji špekáčků, které jsou tradičním pokrmem k táborovým ohňům při kempování nebo toulkách po přírodě,“doplňuje za hypermarke­ty Globus mluvčí Rita Gabrielová.

Na druhé straně žebříčku letních hitů se nacházejí skupiny výrobků, jejichž prodeje jsou v létě naopak hluboko pod průměrem. „V kategorii nápojů je vidět, že zákazníci v létě nevyhledáv­ají tolik tvrdý alkohol jako v zimním období. Podobně inklinují více k prodeji čerstvých šťáv než ovocných koncentrát­ů,“uvádí Gabrielová za Globusy.

„V letních měsících pije více lidí kávu, v zimě pak dávají přednost čaji,“potvrzuje Zuzana Holá za řetězec Lidl trend vysledovan­ý i společnost­í Logio.

Přizpůsobi­t se tomu mohou zvláště obchodníci, kteří si zpracováva­jí maso. Když třeba prší, mohou řezníci nabízet maso na vaření či pečení, teplé dny naopak přejí mletému masu nebo steakům na grilování.

Křivky prodejů zboží naznačují, čemu se Češi v létě převážně věnují.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia