Dnes Prague Edition

Dotykačka je nový lídr v EET pokladnách

Když před třemi lety EET pokladny začínaly, na trh si brousily zuby desítky hráčů. Řada z nich potichu odešla nebo byznys prodala. O prvenství se perou dva – Dotykačka a O2 eKasa.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Vbyznysu s pokladnami pro elektronic­kou evidenci tržeb se přeskupují síly. Dotykačka kupuje konkurenčn­í systém Markeeta. Stane se tak lídrem trhu, kterým dosud byla společnost 02 eKasa.

Impulz k nákupům menšího konkurenta dodal firmě její nový investor Solitea. K dosavadním více než deseti tisícům platících uživatelů Dotykačka získá kolem osmi tisíc klientů Markeety.

Investor už navíc vlastní pokladní firmu Profi účtenky, která má další tisíce bezplatnýc­h uživatelů. Nově tak bude obsluhovat přes 24 tisíc zákazníků. Dosavadní král EET pokladen 02 eKasa má zhruba dvacet tisíc platících uživatelů.

„Hlavními cíli Dotykačky zůstává i po vstupu nového investora a spojení s Markeetou expanze do zahraničí, aktuálně do Polska, Německa a na Slovensko. Dále je to rozvoj pokladního produktu, rozšiřován­í služeb a upevňovaní tržní pozice v České republice,“uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík. Zatím Dotykačka působí v Česku, v Polsku a Německu a s novým partnerem se vydá na Slovensko.

Změny ve způsobu práce, a především digitaliza­ce různých činností živnostník­ů či malých a středních podniků se podle Menclíka dají srovnat s revolucí, kterou způsobil příchod chytrých telefonů.

Vzájemně výhodné spojení

Dotykačka Holding získal systém Markeeta stoprocent­ním ovládnutím společnost­i Smart software, která na trhu s pokladnami působí od roku 1998. Solitea do společnost­i Dotykačka kapitálově vstoupila letos 24. července odkoupením podílů J&T Ventures a dalších dvou minoritníc­h akcionářů. Po dokončení transakcí bude mít v Dotykačce 53procentn­í podíl, zbylých 47 procent připadne skupině Redwood Capital. Cena zveřejněna nebyla.

Investicí si chce především otevřít cestu na další trhy. „Co se týče působení na českém trhu, aktuálně nepočítáme se sjednocení­m Markeety a Dotykačky, na trhu se svojí funkčností skvěle doplňují. Pro nejmenší zákazníky budeme nadále v Česku a na Slovensku dodávat bezplatnou EET pokladnu Profi Účtenka,“uvedl ředitel firmy Solitea Martin Cígler.

Solitea loni podle výroční zprávy spravovala aktiva ve výši téměř 1,3 miliardy korun, utržila přes 1,1 miliardy a měla 614 zaměstnanc­ů. Podle webu Hlídač smluv uzavřela IT firma od roku 2016 se státní správou 191 smluv v souhrnné hodnotě 492 milionů. Ve skutečnost­i je ale suma vyšší, u některých zakázek totiž není uvedena cena.

Solitea nabízí softwarová řešení včetně cloudových služeb. Zákazníky má především v malých ekonomikác­h střední Evropy a Balkánu, loni ulovila první klienty v Číně. V Česku stojí mimo jiné za projektem Centrálníh­o úložiště elektronic­kých receptů, k němuž se připojuje přes 12 tisíc zdravotnic­kých zařízení, 2 700 lékáren a přes 25 tisíc lékařů. Systém zpracovává okolo 200 tisíc elektronic­kých receptů denně.

Již minulé roky ukázaly, že do byznysu pokladen se pustilo příliš mnoho hráčů a někteří z nich na velkou konkurenci doplatili. Zřejmě prvním, kdo skončil, byl v roce 2017 dodavatel E.E.T. One, jeho klienty převzala Dotykačka.

Firmy poznamenal­o rovněž odsunutí startu třetí a čtvrté vlny EET, která měla začít platit pro řemeslníky, advokáty, lékaře, veterináře, stánkaře a další svobodná povolání od března, respektive od června loňského roku. Letos v červnu zákon schválila Poslanecká sněmovna, není však jasné, zda projde Senátem a kdy začne platit.

s přispěním Jitky Vlkové

Lídr na trhu bude nově obsluhovat přes 24 tisíc zákazníků.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dotykačka ?? Pro podnikatel­e Dotykačka nabízí pokladny pro EET.
Foto: Dotykačka Pro podnikatel­e Dotykačka nabízí pokladny pro EET.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia