Dnes Prague Edition

Kábulem otřásl výbuch: 63 mrtvých svatebčanů

-

KÁBUL Tragédií skončila v sobotu v afghánské metropoli Kábulu svatební veselice, při níž se v obřadní síni odpálil sebevražed­ný atentátník. O život přitom přišlo 63 lidí včetně žen a dětí. Více než 180 dalších osob bylo zraněno.

Podle očitých svědků k explozi došlo přímo před pódiem, kde hráli hudebníci a kde bylo hodně dětí a mládeže. Celkem se veselky ve dvou oddělených sálech pro muže a ženy mělo účastnit zhruba 1 200 hostů. Výbuch se stal v sále pro muže. Ženich i nevěsta neštěstí přežili.

K odpovědnos­ti za krveprotil­ití se přihlásili extremisté z teroristic­ké organizace Islámský stát (IS). Důkazy ke svém prohlášení ale neposkytli. Exploze otřásla západní částí hlavního města, kde žije mnoho příslušník­ů šíitského etnika Hazárů. Ti se v převážně sunnitském Afghánistá­nu stávají častým terčem útoků radikálů. K sunnitské větvi islámu se hlásí kromě příslušník­ů IS i členové hnutí Tálibán.

Incident zvedl vlnu pobouření mezi obyvateli Kábulu, kde pokračují násilnosti, a to navzdory tomu, že vyjednavač­i Tálibánu nedávno oznámili, že se blíží k dohodě, jež by vedla ke snížení počtu amerických vojáků v Afghánistá­nu. Ti jsou v zemi už 18 let.

Tálibán atentát prakticky okamžitě odsoudil a označil ho za „neospraved­lnitelný“. Svou účast na něm hnutí odmítlo.

To však kritizoval afghánský prezdeint Ašraf Ghaní. „Tálibán se nemůže zřeknout odpovědnos­ti za útok, protože poskytuje platformu pro teroristy,“reagoval na prohlášení na svém Twitteru. Útok označil za barbarský.

Příbuzní začali oběti pohřbívat už včera. V zemi byl vyhlášen státní smutek. „Moje rodina i moje žena jsou v šoku... Ztratil jsem bratra, přátele, příbuzné,“řekl v rozhovoru s místní televizí ženich. O 14 příbuzných přišla podle otce nevěsty i jeho rodina. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia