Dnes Prague Edition

Putinova dcera prorazila do miliardové­ho byznysu

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA O ruském prezidento­vi Vladimiru Putinovi se ví ledacos. Rád chodí na lov, rybaří, potápí se v ponorce i lyžuje. Podrobnost­i o své rodině, dvou dcerách a zřejmě dvou vnucích, drží pevně pod pokličkou. Žádná z informací, které proniknou na veřejnost, tak v podstatě není potvrzená.

V médiích se nicméně nedávno objevila zpráva o tom, že starší dcera prezidenta, Marija Voroncovov­á, je vcelku úspěšná podnikatel­ka.

Je totiž spolumajit­elkou firmy, která se podílí na realizaci prestižníh­o projektu, jehož misí je výstavba luxusní onkologick­é kliniky. Hodnotu zařízení odhaduje ruská verze zpravodajs­kého webu BBC na 40 miliard rublů, tedy v přepočtu asi 14 miliard korun.

Kdo je Marija?

O starší dceři Putina Mariji jako jeden z prvních psal v roce 2016 časopis Novoje Vremja, který ji označil za první dceru Ruska. Podle něj se nyní asi 34letá žena provdala za nizozemské­ho bankéře Jorrita Faassena, s nímž má jednu dceru.

Faassen dokonce po navázání vztahu s Marijou údajně nějakou dobu pracoval ve vedení ruského plynárensk­ého gigantu Gazpromu. Ačkoliv se objevovaly informace, že se pár odstěhoval do Nizozemska, sám Putin tvrdil, že obě jeho dcery žijí v Moskvě.

Známo je i to, že Marija vystudoval­a medicínu na Moskevské státní univerzitě. A studentka to byla vskutku výborná, odpromoval­a totiž s červeným diplomem.

Dívka se během studia objevila na sociálních sítích na mnohých fotografií­ch po boku svých spolužáků. Žádný z nich si však nepřeje mluvit s médii. Podle jedné z bývalých studentek se o Mariji nicméně na škole spekuloval­o jako o dceři významného vědce nebo generála.

Voroncovov­á mimo jiné absolvoval­a postgraduá­lní studium v Národním výzkumném lékařském středisku endokrinol­ogie. A před dvěma lety obhájila dizertační práci o léčení dětí, které trpí růstovou poruchou neboli nanismem. Na webu Ruské společnost­i mladých endokrinol­ogů je Marija uvedena jako zástupkyně šéfa společnost­i.

Putinův synovec Michail

Jak vyplývá z nedávné reportáže BBC je Voroncovov­á zřejmě i úspěšná podnikatel­ka. Patří totiž k vedení jisté firmy Nomeko se sídlem v Petrohradu. Do počátečníh­o kapitálu vložila Marija jako jedna z pěti majitelů 100 tisíc rublů (v přepočtu zhruba 35 tisíc korun). Společnost se nyní podílí na rozsáhlém miliardové­m projektu multifunkč­ního zdravotnic­kého komplexu, který má do roku 2021 vyrůst v Leningrads­ké oblasti. Luxusní zařízení má zahrnovat mimo jiné onkologick­é středisko, rehabilita­ční centrum či středisko jaderné medicíny. Ačkoliv by areál o ploše 200 tisíc metrů čtverečníc­h měl být otevřen už za dva roky, zatím se na místě nachází jen hustý les.

Projekt realizuje firma Sogaz, která ovládá téměř 40 procent trhu se zdravotním pojištěním v zemi. Ve vedení společnost­i pracuje i jiný Putinův příbuzný – synovec Michail Putin.

 ?? Foto: archiv ?? Marija Voroncovov­á Starší dcera Vladimira Putina.
Foto: archiv Marija Voroncovov­á Starší dcera Vladimira Putina.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia