Dnes Prague Edition

Chci šetřit slovy, slíbil Renč

Režisér Filip Renč začne dnes v Brně natáčet krimiseriá­l Hlava medúzy. Z osmi případů vzniknou čtyři letos a zbylé příští rok, v hlavních rolích se potkají Jiří Dvořák, Jitka Čvančarová, Michal Isteník a Petra Bučková.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

BRNO Z galerie zmizí ceněné dílo holandskéh­o malíře Petra Paula Rubense Hlava medúzy, jehož podoba se stala symbolem celého cyklu pro Českou televizi. „Co jeden jedovatý had v hlavě medúzy, to jeden příběh, jeden zločin,“říká režisér Filip Renč o kombinaci skutečných kriminální­ch případů s fantazií scenáristy Petra Hudského.

Návrat k napětí

Osm uzavřených případů, jimiž se bude zabývat tým vyšetřovat­elů ve složení Jiří Dvořák, Jitka Čvančarová, Michal Isteník a Petra Bučková, doplní některé stálé postavy. Je to třeba seriálový bratr Čvančarové v podání Karla Heřmánka ml., další role ztvární Jan Vlasák, Igor Bareš, Hana Maciuchová nebo Pavel Kříž.

Štáb se bude pohybovat po různých jihomorovs­kých sceneriích, zavítá na zámky, do vesnic či mezi maturanty. Nepůjde tedy o čistě městskou detektivku, režisér pošle své hrdiny do terénu a spíš než akční žánr chce vytvořit psychothri­ller; mimo jiné ve spolupráci se skotským skladatele­m Patrickem Doylem Jr. Rád by totiž obnovil poetiku kriminálek ze 60. let.

„Třeba Sicilský klan, Dva muži ve městě, detektivní filmy Petra Schulhoffa s Rudolfem Hrušínským v roli majora Kalaše; to je příklad děl, z nichž temné napětí pocitově sálalo, místo aby se o něm jen mluvilo v kanceláři jako dnes,“pojmenoval Renč kletbu současné žánrové produkce. Chce vrátit krimi od klipovitéh­o snímání zpět k filmovému jazyku s komorní tajemnou náladou a s tlumenými barvami, kde spoléhá na kameru Petra Hojdy. „Postavy musí prožívat, ne hovořit,“opakuje režisér, který pro ČT naposledy natočil drama Sebemilene­c a seriál Sanitka 2. Thriller si tu však vyzkoušel ještě předtím v cyklu Vetřelci a lovci.

Neznamená to však, že by se tvůrce Hlavy medúzy upsal výhradně krimiseriá­lům. Na rok 2020 chystá pro pražské Hudební divadlo Karlín novou verzi svého filmového muzikálu Rebelové, z jehož původních aktérů mu přislíbili účast Zuzana Norisová a Jan Révai. Výhledově pak pomýšlí na pohádku a v záloze má Renč ještě jeden projekt, filmový životopis zatím utajované osobnosti.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Režisér Filip Renč by rád obnovil poetiku kriminálek ze šedesátých let. Pokusí se o to v seriálu osmi uzavřených případů Hlava medúzy, který natočí pro Českou televizi. Předností má být tentokrát hojné natáčení v exteriérec­h na jižní Moravě – ať už půjde o zámky, či vesnice.
Foto: Dan Materna, MAFRA Režisér Filip Renč by rád obnovil poetiku kriminálek ze šedesátých let. Pokusí se o to v seriálu osmi uzavřených případů Hlava medúzy, který natočí pro Českou televizi. Předností má být tentokrát hojné natáčení v exteriérec­h na jižní Moravě – ať už půjde o zámky, či vesnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia