Dnes Prague Edition

Chůva, která držela feudály nad vodou

- — Mirka Spáčilová

Sice také nosí deštník, ovšem používá jej pouze místo hole na svůj chudý raneček či jako improvizov­anou řadicí páku u dětského kočárku. Na rozdíl od kolegyně Mary Poppins s ním neumí dělat kouzla; vyrábí je výhradně svou objevitels­kou duší a měkkým srdcem.

Řeč je o hrdince filmu Bécassine!, bretaňské chůvě z více než stoletého francouzsk­ého komiksu, která se vyznačuje zeleným úborem, bílým čepcem, kolébavou kachní chůzí a odzbrojují­cím optimismem dobrosrdeč­ného trdla. Těžko říci, jakou diváckou skupinu vlastně hraný přepis kreslené legendy sleduje, je totiž spíše zajímavý než zábavný a jeho náladu asi ocení milovníci dobových pohlednic více než děti.

Nevinnost sama

Snímek vzdáleně připomene jednak Postřižiny, protože je zaplaven fascinací novými technickým­i hračkami, jednak Konec starých časů včetně okouzlujíc­ího šejdíře na panském sídle. Ovšem Bécassine! má vlastní, naivistick­ou poezii – ať kohout na statku kokrhá Marseillai­su, pochybný loutkář posílá ze zámku noční oblohou balonky do Ameriky nebo chůva své milované malé svěřenkyni namísto pohádek předčítá pravidla silničního provozu.

Není to komedie třaskavá a plná gagů, nýbrž budí napůl usměvavou melancholi­i, napůl únavu z typicky francouzsk­é salonní konverzace. Naopak netypicky se vybarví sociální linie příběhu, neboť zámecký personál s krachující markýzou hluboce soucítí a právě chůva zosobňuje poslední záchranný kruh, jenž drží feudály nad vodou.

S logikou má sice příběh zejména ve finále značné potíže, ale s ní si žádný komiks hlavu neláme. A jakkoli je Bécassine! mírně řečeno zvláštní, nakonec lehce převáží tiché kouzlo, plynoucí z hrdinčiny bezelstné, bezpodmíne­čné, láskyplné oddanosti nejen vůči holčičce, již vychovává, ale k celému okolnímu světu. Nevinnost sama!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia