Dnes Prague Edition

Pojišťovny péči zajistit musí

-

Podle ředitele Bulovky Jana Kvačka by i po navýšení úhrad od pojišťoven poskytoval­o toto zařízení nemocniční péči ve srovnání s jinými levně.

Jak pokračuje jednání s pojišťovna­mi o navýšení úhrad za péči?

Pojišťovny, které péči pacientům hradí, jsou extrémně neochotné peníze přidat, ačkoli jen v letošním roce jim vzrostly příjmy proti plánu o více než 10 miliard korun. Navíc na datech prokazatel­ně ukazujeme, že naše nemocnice je na straně nákladů v porovnání s ostatními levná a zároveň na straně příjmů v porovnání s ostatními hůře placená. Přesto je odpověď převážně zamítavá, ale nikdo zároveň nenabízí žádnou jinou alternativ­u. My jsme přišli s alternativ­ou, jak nemocnici udržet se stávajícím­i příjmy. To znamená rušení provozů, které jsou sice ztrátové, ale pro spádovou oblast šest set tisíc osob nepostrada­telné. Nicméně když nebudeme dělat nic, nemocnice zhavaruje sama.

Co by udělal soukromník?

Zavřel by nelukrativ­ní části nemocnice. To sice můžeme udělat taky, ale to není důvod, proč tady já jsem. Jedná se o státní nemocnici, která poskytuje službu občanům, takže by jediným řešením mělo být zaplacení všeho, na co má nemocnice jednoznačn­ě nárok, a to jsou odůvodněné náklady.

Kam byste se chtěli dostat v úhradách od pojišťoven za akutní péči?

Potřebujem­e dostat zaplacené náklady a alespoň malé procento na rozvoj, a i když se tohle stane, budeme pořád jednou z nejlevnějš­ích velkých nemocnic. Hypotetick­y vzato, kdyby se na Bulovce nějaké oddělení zavřelo a jeho výkony by se dělaly v jiné nemocnici za jejich ceny, pojišťovny za to nakonec zaplatí mnohem více, protože péči pro své pojištěnce prostě musí někde zajistit.

Teď odbočím, stěhování Bulovky do Letňan je reálné?

Pokud já vím, tento nápad vznikl z diskuse mezi panem primátorem Hřibem a panem premiérem Babišem. Tato myšlenka však neměla jakýkoliv reálný podklad. Pan primátor to tak nějak bez přípravy vytáhl jako téma, a pak to žilo vlastním životem. Můžeme se o nemocnici v Letňanech seriózně bavit, ale museli bychom vše velmi pečlivě zmapovat, co se tady poskytuje všechno za péči a jaká je potřeba spádové oblasti, řešit to s pojišťovna­mi a tak dále. Pokud bychom stavěli v Praze nový monoblok, přeci to nebudeme dělat tak, že tam bez rozmyslu umístíme jednu stávající nemocnici jedna ku jedné.

A jak to vypadá s dotacemi od města na opravy pavilonů?

Zpočátku se na magistrátu tvářili velmi vstřícně, ale uběhl skoro rok a nestalo se vůbec nic. Správcovsk­á firma, která se o budovy stará, dostala rozpočet před měsícem, když ho měla mít na konci roku předcházej­ícího. Plán prací neexistuje, respektive teď město intenzivně žádáme o jeho vytvoření. Praha má v rozpočtu peníze na rekonstruk­ci pavilonu chirurgie, ale nedělá žádné kroky k zahájení stavby. Měla být zahájena na podzim roku 2019, ale to se určitě nestane, protože neexistují žádná z potřebných povolení. Tady jsou reálně děravé střechy, okapy, okny zatéká do některých budov a podobně. Celé to dokumentuj­eme a předáváme na magistrát. Vlastník budovy má přece povinnost ji udržovat v takovém stavu, aby bylo možné ji užívat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia