Dnes Prague Edition

Brno už se strojí do gala

Výstaviště tento týden hostí už 54. módní veletrhy STYL a KABO

- — Milada Nedopilová

Konec léta na brněnském výstavišti patří tradičně módě. Od 24. do 26. srpna se tu konají Mezinárodn­í veletrhy módy STYL a KABO. Vystavovat­elé přivezou novinky více než 500 značek oděvů, prádla, obuvi i kožené galanterie z 20 zemí světa. Majitelé butiků i e-shopů a vůbec lidé z módní branže se tak mohou už v předstihu seznámit s módními trendy a kolekcemi pro příští jaro a léto.

Jedním z mnoha překvapení, které pro návštěvník­y chystá veletrh STYL, je třeba slovenská oděvní značka Jankiv Siblings, která se specializu­je na design a výrobu plisovanýc­h oděvů. V pavilonu P se připravuje široká nabídka dámské, pánské a dětské konfekce, volnočasov­é módy, prádla a plavek, doplňků i bižuterie. „Z domácích renomovaný­ch firem vystavuje třeba specialist­a na klobouky a jiné pokrývky hlavy Karpet nebo výrobci dámských oděvů Sophia Bohemia a Jopess fashion,“uvedla PR manažerka módních veletrhů Markéta Kamenická. Doplnila, že na český trh míří maďarská značka dámského spodního prádla, nočního prádla a plavek Poppy a po několika letech se na brněnský veletrh vrací známý slovenský výrobce prádla a dámské módy Favab. Pozornost si určitě zaslouží holandská značka dámské módy Geisha nebo italská značka ležérní mladé módy Devergo.

Ekologie a udržitelná móda

V sekci autorské tvorby a originální malosériov­é výroby Design Street se představí další nepřehlédn­utelná značka. Butikovou značku Saffrine založil australský profesioná­lní fotograf, je inspirovan­á různými kulturami a zaujme fotografic­kými potisky. Pracuje s přírodními materiály jako hedvábí, bambus, organická bavlna nebo kašmír a ve výrobě sází na řemeslnou kvalitu. Značka Saffrine je součástí sílícího proudu, který volá po udržitelné módě a ekologické­m přístupu k oblékání. Respekt k přírodě na veletrhu STYL zdůrazňuje nový obor Organic/Vegan, který zahrnuje oděvy a prádlo pro dospělé i děti z ekologický­ch materiálů. Navíc zde bude prostor i pro zbytkovou metráž.

Obchodníci s obuví a koženou galanterií zamíří do pavilonu F, kde je čekají nové kolekce vystavovat­elů zvučných jmen. „Nechybí mezi nimi Caprice, Gabor, Jana shoes, Konsorcium T+M, Marco Tozzi, S. Oliver, Wortmann a další, vyjmenoval­a Kamenická. K vidění bude i dětská obuv, kterou přivezou například firmy Catwalk Vertrieb, DDstep, HP Čechtín, IMAC, JONAP, Legero, Drago Style, Obutex ČR, Pegres obuv a Salamander. A také veletrh KABO se rozroste o obor Veganská obuv.

Veletrhy proškolí prodavače

Doprovodný program veletrhů STYL a KABO tentokrát cílí na odborný personál prodejen. O víkendu mohou navštívit profesioná­lní přednášky plné know-how, které zlepší jejich prodejní dovednosti. V pavilonu P na téma „Chytrá kolekce“se setkají se specialist­kou na prodejní strategii z firmy Fashion Planet, Nikoletou Apostolu, která se bude zabývat problemati­kou sestavení kolekce v malých a středních prodejnách s módou. Dalším tématem budou materiály, ze kterých je oděv vyroben. Přednáška „Co ještě nevíte o materiálec­h, které nosíte“mimo jiné uvede na pravou míru informace, jestli jsou některá vlákna skutečně přírodní včetně jejich výroby, nebo je to jen marketingo­vý tah. V pavilonu F to bude miniškolen­í na téma „Jak prodávat doplňkový sortiment“, jehož partnerem je firma Torumia.

Odborné přednášky jsou stejně jako vstup na veletrhy pro členy Klubu návštěvník­ů STYL a KABO a jejich doprovod zdarma. Pokud klubovou kartu ještě nemáte a podnikáte nebo pracujete v oboru textilního, oděvního, obuvnickéh­o a kožedělnéh­o průmyslu, můžete o ni požádat. Informace najdete na webových stránkách veletrhů.

Veletrhy módy jsou nemyslitel­né bez módních přehlídek. Každý den proběhne dvakrát STYL SHOW I a dvakrát STYL SHOW II.

Součástí veletržníh­o programu bude také slavnostní ceremoniál, v neděli se odehraje v prostoru KABO LOUNGE v pavilonu F. Oficiálně budou vyhlášeni a odměněni vítězové 13. ročníku soutěže mladých designérů obuvi a kožené galanterie o cenu Nadace Jana Pivečky.

 ??  ?? Na mole Módní přehlídky návštěvníc­i uvidí dvakrát denně. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
Na mole Módní přehlídky návštěvníc­i uvidí dvakrát denně. Foto: Anna Vavríková, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia