Dnes Prague Edition

Plisé? Slovensky to znamená Jankiv Siblings

-

Poprvé se návštěvníc­i veletrhu STYL seznámí se slovenskou oděvní značkou Jankiv Siblings, která se specializu­je na design a výrobu plisovanýc­h oděvů. Před dvěma lety ji založili bratr a sestra, kteří se nadchli technologi­í plisování, sami navrhují originální dámské a dětské oblečení a také ho vlastnoruč­ně plisují. Veškerá výroba probíhá na Slovensku a výsledné designérsk­é kousky si oblíbily majitelky v několika zemích včetně Itálie, Francie nebo USA.

Kdybyste měli říct tři slova, která definují vaši firmu.

Rychle, levně, kvalitně a umělecky originálně. Je to umělecké dílo, jelikož skládání látek do plisovacíc­h forem je myslím určitý druh umění a ve světě je to v nejvyšších příčkách, co se týká přidané hodnoty k látce. Že buď můžete mít ručně vyšívané – máte tam korálky apod., nebo to máte ručně plisované. Tedy to je takové nejvýš. Budujeme si takovou značku, aby lidé, když se řekne „nějací Siblings“, aby věděli, že je to prostě ručně plisovaný unikát, ale aby to bylo i správně krejčovsky zpracované a udržitelné, že to nemají jen na jednu sezonu nebo že to vyjde z módy, ale že to nosí dlouhé roky.

Pro koho je plisé určeno?

Většinou jsou to ženy nebo muži, kteří chtějí, aby jejich žena dobře vypadala. Nejčastěji ženy středního věku, které se chtějí hezky oblékat a mít na sobě něco jiného, výjimečnéh­o. Máme stálé klientky, které mají od nás i 6–7 sukní. Prostě si jednu zamilují a hned si kupují další. Potom to jsou návrháři, kteří chtějí použít plisování do svých vlastních kolekcí.

Jaké materiály se používají pro plisování?

Dá se plisovat všechno, ale nejlepší je polyester nebo směs přírodního vlákna s umělým. Takže vlna a polyester, bavlna a polyester. Čistě bavlněné látky nebo čistě přírodní nejsou vhodné.

Máte nějaký cenový průměr?

Minimum je 250 eur za klasickou sukni a jde to potom výš, záleží na náročnosti a od vzoru plisé a dalších faktorů. Jde například o to, kolik je látky, máme třeba sukni, ve které je 10 metrů ručně plisované látky, takže to je fakt makačka. A máme i takový ten origami vzor, který nemá nikdo jiný na Slovensku ani v Česku, a za to jsme dostali i ocenění Zlatá Fatima za nejlepší dámský výrobek roku.

Jak dlouhá je dodací lhůta?

Tak od dvou do šesti týdnů, to je takový standard. Když se jedná o speciální zakázku, tak šest – to se bavíme o nějaké speciální sukni a topu. A ještě děláme trička, která mají náš umělecký tisk.

Je každý kus originál?

Dá se říci, že ano. Některé máme takové, které jsou spíše „klasické“– ty v těch nižších cenových relacích. A u těch umíme udělat i malou „sériovku“. (haf)

 ?? Foto: BVV ?? Jankiv Siblings sourozenci ze Slovenska originální plisované oblečení vyrábějí už dva roky.
Foto: BVV Jankiv Siblings sourozenci ze Slovenska originální plisované oblečení vyrábějí už dva roky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia