Dnes Prague Edition

Kaňonem Jizery

Po Riegrově stezce šel i prezident Masaryk

- — Jan Pešek

Jedinečný průchod kaňonem Jizery zažije každý dobrodruh, který vstoupí na Riegrovu stezku nedaleko Semil. Ta nese jméno po významném politikovi a semilském rodákovi Františku Ladislavu Riegerovi a měří zhruba pět kilometrů. Kráčel tudy dokonce první českoslove­nský prezident Tomáš Garrigue Masaryk, a to roku 1922.

„Stezka je zajímavá tím, že je přírodní. Procházíte skalními masivy, vyhlídkami na řeku a její kaňon, projdete se po galerii přímo nad řekou,“vypočítává krásy stezky starostka Semil Lena Mlejnková. Právě odtud je podle ní nejlepší na stezku vyrazit. „Pro delší výlet je ideální se do Semil vrátit Kamenickéh­o stezkou, která poskytuje mimořádné výhledy na údolí Jizery a jde vrstevnico­vě souběžně s Riegrovou stezkou.“Naproti vstupu ze Semil je navíc unikátní via ferrata Vodní brána.

Výletníci se musí připravit na to, že stezka není vyasfaltov­aná cestička.

S nadsázkou řečeno, je to cesta přírodou, s čistými pramínky vody, přes kořeny stromů a blízko řeky. Je však právě tímto úžasná a jedinečná. „Po cestě máte možnost se na informační­ch cedulích seznámit se zajímavost­mi, historií a přírodními krásami stezky. Je třeba volit spíše sportovní vybavení,“doporučuje starostka s tím, že cyklisté si stezku příliš neužijí.

Naopak je to podle ní krásná vycházka se psím členem rodiny. „Je možné zaparkovat u čistírny odpadních vod a projít stezku tam a zpět nebo se dopravit vlakem na její začátek a projít jí zpět. Je to odpočinkov­á krásná trasa na volné odpoledne.“Nejkrásněj­ší panorama stezky nabízí visutá galerie dlouhá 77 metrů a vybudovaná 5,5 metru nad původní hladinou řeky.

Semily v loňském roce koupily od církve pozemky zhruba poloviny Riegrovy stezky. Nyní jsou tedy majitelem téměř všech pozemků obou stezek a plánují se o ně ještě více starat. „Chceme však jednoznačn­ě zachovat jejich přírodní ráz,“upozorňuje Mlejnková.

Město také uzavřelo Memorandum o spolupráci s Junákem a Klubem Českých turistů. „Skauti jsou velkými milovníky přírody a patrioty a zavázali se k pravidelné­mu dohledu a úklidu stezky, Klub českých turistů pak k obnově turistické­ho značení a propagaci stezky. Budeme společně usilovat o zachování přírodního dědictví a kulturní hodnoty, kterou Riegrova stezka představuj­e,“podotýká starostka a zmiňuje, že stezka se nachází v ochranném pásmu významného krajinného prvku.

Stezku navíc v blízké době čeká velká sláva. „21. září oslavíme 110. výročí založení stezky akcí Semilské turistické slavnosti, která nabízí výstavu 110 let semilské turistiky v Muzeu a Pojizerské galerii, odhalení pamětní desky u příležitos­ti návštěvy T. G. Masaryka, turistický pochod v dobových kostýmech a zábavný program v Bítouchově na louce před začátkem Riegrovy stezky,“zmiňuje Mlejnková.

Kouzla přírody zde spatříte nejen v létě, ale i když začne mrznout. Zhruba v půli stezky vzniká ledopád, který překrývá skalní převis a vytváří malou jeskyni s jezírkem na dně. Zmrzlou záclonu vytváří stékající, kapající a stříkající voda. Nedaleko od tohoto místa se pak nachází dvanáct metrů dlouhý tunýlek, kudy stezka prochází. Střelmistř­i ho prorazili v roce 1909 v odolných horninách sopečného původu.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Cesta nad řekou Turisté na Riegrově stezce procházejí skalními masivy, vyhlídkami na řeku a její kaňon, cesta vede i po galerii přímo nad řekou.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Cesta nad řekou Turisté na Riegrově stezce procházejí skalními masivy, vyhlídkami na řeku a její kaňon, cesta vede i po galerii přímo nad řekou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia