Dnes Prague Edition

Proč se vzteká nestárnouc­í kapitán

Pavel Zavadil byl podruhé v kariéře vyloučen. Ví, že jako vzor se nezachoval

- Jan Palička s přispěním Jiřího Seidla

Byl nepříčetný. Držel v podpaží balon a nasupeně kráčel k rozhodčímu. Tolik nadávek mu poslal a nemohl přestat. Spoluhráči ho museli držet, aby neudělal ještě hloupější věc.

Pavel Zavadil pěnil jako nikdy v životě. „Nedokážu říct, proč tak reagoval,“divil se opavský trenér Ivan Kopecký.

Sobotní zápas byl rozhodnutý, Opava ho zpackala. Chvíli před koncem prohrával doma se Zlínem 0:2, když nejstaršíh­o hráče fotbalové ligy chytil rapl.

Zavadil o tom ještě nemluvil, ale kdo ho zná, tuší, že to jen tak nevydýchá.

Nepřekvapi­lo by, kdyby doma přemýšlel o konci kariéry.

Pravda, Zavadil občas bývá pořádně divoký, zvlášť když cítí nespravedl­nost, ale tentokrát to přehnal.

Podruhé v kariéře byl vyloučen. Za nesportovn­í chování.

„Kdo je na hřišti moc hodný, nic nedokáže. Rozhodně hajzlík trochu jsem,“vyprávěl, když skončila minulá sezona. V jednačtyři­ceti letech si byl jistý, že bude minimálně další rok pokračovat. Cítil se svěží. V Opavě měl zaručené místo v sestavě, s bezvadnou kopací technikou tvořil hru a posouval svůj vlastní rekord nejstaršíh­o střelce v historii samostatné ligy. Přitom věk má spíš na

sportovní důchod: „Když mladým stačím, tak co bych dělal na gauči?“

Obecně se dá říct, že by člověk měl s věkem spíš moudřet, u fotbalisty Zavadila to platí rovněž, ale pouze v civilu. Na hřišti se čertí stále víc. Čím starší, tím vznětlivěj­ší. „Neumím přijmout porážku. Skoro si myslím, že s přibývajíc­ím věkem je ten pocit ještě silnější. Jsem jako pitbul,“vyznal se v červnu.

To sedí i na sobotní incident, který by si rozhodně neměli pouštět mládenci, pro něž je Zavadil fotbalovou inspirací. Připomínal­o to scénku z kultovního seriálu Okresní přebor, kdy se Jirka Luňák v podání Ondřeje Vetchého ve vteřinovém amoku zbaví veškeré korektnost­i a do rozhodčího nasype ty nejhrubší vulgarity. Pokud se budete dívat s dětmi, radši zvolte vypípanou verzi.

Zdá se, že také v Zavadilovi to vře. Dost možná je přesvědčen­ý, že se Opavě ubližuje víc než jiným týmům. Že jsou na ni rozhodčí přísnější. V minulém kole musela hrát v Jablonci prakticky celý druhý poločas o deseti, protože záložník Jurečka byl vyloučen po kontroverz­ní druhé žluté kartě za protesty.

Pro Zavadilův sobotní výbuch omluva není a discipliná­rní komise jej bude řešit. Stejně jako opavské fanoušky, jejichž špatná nálada se proměnila v čirou zlost. Zlínský trenér Josef Csaplár to komentoval: „Spousta zla a nenávisti.“

Jakmile hosté vstřelili třetí gól, lidé naházeli kelímky piva na asistenta rozhodčího. Místo nastavenýc­h šesti minut se hrály jen čtyři, po nichž sudí prchali do kabiny.

Podle zápisu se utkání dohrálo. Kdyby ne, hrozila by Opavě kontumace a zavřený stadion. I tak se dá čekat mastný flastr za zanedbanou pořadatels­kou službu.

 ?? Foto: ČTK ?? Muž dvou tváří Pavel Zavadil obvykle pro Opavu znamená přínos, v sobotu však dal průchod vzteku a byl vyloučen. Opava prohrála.
Foto: ČTK Muž dvou tváří Pavel Zavadil obvykle pro Opavu znamená přínos, v sobotu však dal průchod vzteku a byl vyloučen. Opava prohrála.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia