Dnes Prague Edition

Cukry, soli, tuky: semafor na jídle

Značky mají na první pohled ukázat, kolik je v potravině cukru, soli či tuků

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Jak bude vypadat další vývoj kolem barevného značení, bude záležet na tom, kam se přikloní Evropská unie

Před více než dvěma lety šestice firem, Coca-Cola, Pepsi, Mars, Mondeléz, Nestlé a Unilever, prezentova­la společný zájem obarvit své výrobky semafory, aby měl zákazník na první pohled jasněji, co to vlastně konzumuje.

Na plechovkác­h Coca-Coly už běžně svítí barevné semafory mající zákazníky na první pohled jasně informovat o tom, nakolik je to vhodná potravina z hlediska cukru, soli či tuků. Postupně by je měla následovat i konkurenčn­í Pepsi, naopak na čokoládách, tyčinkách či zmrzlinách se proti původním záměrům jen tak neobjeví.

Chaos ve značení

Plány nadnárodní­ch gigantů, převážně hlavních výrobců sladkostí a limonád, byly před pár lety velkolepé. Nedlouho po bohulibém záměru ale nastaly rozbroje. Zatímco ve Velké Británii tento systém už nějaký rok na dobrovolné bázi funguje a barvy se uvádějí na stogramové srovnateln­é hodnoty, nově začali výrobci prosazovat systém založený na porci. To by byla změna proti dnes obvyklému nutričnímu značení na sto gramů a zákazník by si musel dávat velký pozor, jak je daná porce velká.

A to i přes to, že by byly porce stanoveny jednotně, návrhy z řad odborníků na univerzitá­ch už před rokem existovaly. V některých případech ale byly menší než dnes, kdy si je výrobce určuje sám, a nejhorší by to bylo u jednoporco­vých sladkostí, jako jsou zmrzliny či tyčinky. Protože ukousnout z nanuku Magnum třeba čtyři pětiny je pracné.

Dříve než se tyto rozpory vyjasnily, ale společnost­i činnost sdružení koncem loňského roku pozastavil­y. Oficiální zdůvodnění, které má na stránkách uvedena například Pepsi Cola, znělo, že výrobci postrádali podporu nového nutričního systému ze strany Evropské unie, a hlavně legislativ­ně zakotvené porce.

Dnes si tak každá společnost jede po své ose. Nejvíce je zatím vidět iniciativa nápojářský­ch gigantů, které jsou také nejčastěji kritizován­y jako producenti prázdných kalorií. Minimálně pokud jde o jejich klíčovou hnědou limonádu.

Nejdále je u nás Coca-Cola. „Zavedli jsme testování barevného značení nutričních hodnot na etiketách v řadě zemí Evropy a inspiroval­i jsme se modelem semaforů, který dobrovolně podporujem­e ve Velké Británii a Irsku,“potvrzuje Petr Jonák ze společnost­i Coca-Cola.

V tuzemských obchodech či automatech jsou už dnes běžně k mání plechovky Coca-Coly, kde svítí tři zelená světýlka a jedno červené. Nic jiného než cukr totiž cola z nutričního hlediska neobsahuje. Zákazník si přečte, že 330mililit­rová plechovka obsahuje 41 procent doporučené denní dávky cukru. Číslo je vztaženo k porci, za kterou je bráno oněch 330 mililitrů. Otázkou je, jak to bude na půllitrový­ch lahvích, kde se jako porce brala půlka tohoto množství.

Podobně Pepsi Cola koncem loňského roku oznámila, že chce systém barevného nutričního značení otestovat „v mnoha evropských zemích“, a to na sto mililitrů u nápojů či sto gramů u jídla. Pod Pepsi spadají kromě limonád třeba brambůrky Lays.

„Štítky s barevným označením se již nyní na balení našich výrobků postupně objevují nebo budou v blízké době na našich produktech v řadě evropských zemích uvedeny,“uvádí Ondřej Postránský, ředitel pro strategick­ý marketing Karlovarsk­ých minerálníc­h vod, pod které Pepsi v Česku spadá. Bližší informace o konkrétníc­h zemích podle něj v této chvíli nemají.

Vyčkávací taktika

U Pepsi ale zřejmě budou vypadat semafory, respektive jejich popisky a hodnoty, trochu jinak než u jejich největší konkurence. Zatímco Coca-Cola podporuje značení na

porci, Pepsi naopak to tradiční na sto mililitrů či gramů. To znamená hodnoty přepočítan­é na sto mililitrů, jako je dnes obvyklé na zadní straně obalů. Pokud jde o barvy, bude semafor stejný, s jednou červenou barvou za cukr. Ale zatímco na třetinkové plechovce Coca-Coly svítí u cukru 41 procent, u Pepsi, pokud to bude na sto mililitrů, půjde zhruba o deset procent.

Pokud jde o ostatní společnost­i, většina zvolila vyčkávací taktiku. O Marsu, výrobci stejnojmen­ných a dalších tyčinek, který opustil sdružení ještě před oficiálním přerušením jeho činnosti, či o výrobci Mondeléz zatím není slyšet. Další výrobce sladkostí, společnost Nestlé, se nedávno přiklonila ke konkurenčn­ímu systému Nutri-Score, který používá hlavně Francie.

„Nadále podporujem­e ideu přijetí jednotného schématu značení pro celou Evropskou unii. Nejblíže má k tomu systém značení Nutri-Score, k jehož podpoře se Nestlé nedávno přihlásilo a postupně ho začne zavádět na některých západoevro­pských trzích,“uvádí za výrobce sladkostí jeho mluvčí Robert Kičina.

Nutri-Score je využíván v Evropě hlavně ve Francii, kde ho podporuje i vláda, i když je nadále dobrovolný. Postupně se ale přidávají i další země jako Belgie či Španělsko, a firmy jako Danone, řetězce Albert či Intermarch­é, Auchan a další.

Nutri-Score používá také barvy pro odlišení od zelené po sytě oranžovou a s nimi spojená písmena od A do E. Áčko značí nejlepší nutriční hodnoty a Éčko „horší“. Na rozdíl od původně prosazovan­ého nutričního značení ale uvádí na přední straně obal jen jeden souhrnný údaj.

Tvrdá ruka legislativ­y

Ne všechny velké firmy navíc Nutri-Score oslovil. „O Nutri-Score systému máme za to, že je oproti našemu již zavedenému modelu barevných světel ve Velké Británii méně transparen­tní. Námi použitý model totiž poskytuje informace o celkové energetick­é hodnotě a klíčových hodnotách cukru, tuku nebo soli daného produktu,“uvádí například Pepsi Cola. A podobně se vyjádřila i Coca-Cola.

Zároveň většina společnost­í, výrobců sladkostí, limonád či slaných pochutin, které se snaží vyvíjet vlastní iniciativu, aby je nedostihla tvrdší ruka legislativ­y, připouští, že je otevřena dalším možnostem. Záležet tak bude na tom, kam se přikloní Evropská unie.

 ??  ??
 ??  ?? Barvy Červená by odrazovala, žlutá nabádala k ostražitos­ti a zelená značila, že je úroveň cukru či soli v pohodě.
Barvy Červená by odrazovala, žlutá nabádala k ostražitos­ti a zelená značila, že je úroveň cukru či soli v pohodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia