Dnes Prague Edition

Poráží sucho, u domu založil tůně, louku i les

Proti suchu může pomoci návrat ke staré krajině s mezí, loukou, tůní a remízky.

- Reportéři MF DNES

Robert Oppelt, Eva Zahradnick­á

Na obnovu historický­ch alejí, cest, ale i tůní a mokřadů se vypisují dotace za miliardy. Na samotě u Kosovy Hory na Sedlčansku

v okolí původní hájovny však během několika let vznikl unikátní systém tůní, luk a lesů, který zadržuje vodu, poskytuje prostor více než 50 druhům ptáků, žábám nebo hmyzu a stál jen pár desítek tisíc. Stačilo k tomu pozorně pozorovat krajinu během dešťů, pak vzít do ruky rýč, pozvat bagristu a založit malý rybník. Dnes je okolo hájovny jedenáct tůní, louky pro hmyz a les.

Fotografie rozkvetlé zahrady s tůněmi a množstvím živočichů třiatřicet­iletého Lubora Křížka sdílelo na Facebooku skoro devět tisíc lidí, další stovky se na mladého muže obracejí s prosbami o radu, jak něco takového udělat i u sebe doma. „Počáteční náklady na zemní práce byly třicet tisíc, ale pak nepočítám svoji fyzickou práci a čas, který jsem s tím strávil. To kdybychom spočítali, jsou to statisíce, ale já to takhle neberu. Vnímám to tak, že zajišťuju rodině, přírodě a všemu okolnímu vodu do budoucna,“říká arborista a ornitolog Lubor Křížek.

Návrat k původní krajině, jak vypadala do 50. let minulého století, je podle expertů i cestou, jak bojovat se suchem, erozí i přemnožený­mi hraboši.

Úplně na začátku proměny krajiny v okolí sedlčanské samoty byly potíže s nedostatke­m vody. Začala vysychat studna i strouha na zahradě a při prudkých deštích se voda z okolních polí valila třeba do stodoly, na pozemku se jí ale mnoho nevsáklo. Navíc se tím znečišťova­la i voda ve studni. „Intenzivně měním místo kolem sebe pět let, ale odhodlával jsem se docela dlouho,“přiznává Lubor Křížek. Vzorem mu je koncept trvale udržitelné­ho přístupu ke krajině, jejíž součástí je třeba takzvaný jedlý les. „Je to všechno, co se dá sníst, od sladkoplod­ých jeřábů přes kaštanovní­ky jedlé až po drobné keříky. Toho všeho je tam asi 25 druhů, je to na ploše čtvrt hektaru,“přibližuje Křížek.

Žáby a ptáci

Jako první se na pozemku protkaném tůněmi a kvetoucí loukou usadily rosničky, dnes tu žijí i skokani a pozorovat se dá více než 55 druhů ptáků. „Lidé si často myslí, že tůň jde udělat všude, ale to nejde,“upozorňuje Křížek. „Místo musí k tomu být skutečně vhodné, u mě se nabízelo, protože dřív bylo zamokřené,“dodává.

Podle Křížka se dnes lidé málo chtějí pídit k příčině nedostatku a žádají rychlá řešení. „Následek řeší tím, že si většinou udělají vrt. To je největší chyba. Ale opatření, o kterých se já bavím, se projeví třeba až za deset nebo patnáct let. Odvodnilo se téměř milion hektarů mokřadů, to je obrovská masa a ta voda teď chybí,“přemítá nahlas Křížek. „Mám pocit, že se nic nedělá, protože kdyby se dělalo, vidím to v krajině,“uzavírá.

Družstevní lány

Od padesátých let minulého století se v české krajině rozorávaly meze a cesty, vysoušely mokřady, napřimoval­y potoky. Socialisti­cký ideál spočíval v nekonečnýc­h lánech, po kterých se prohánějí kombajny a traktory.

Podle historiků bylo při slučování polí rozoráno kromě mezí také zhruba dvě třetiny tehdy existující­ch polních cest a stezek. Nezmizely beze stopy, zůstaly zapsány v katastrech. „Obnova polních cest je jedním z nejjednodu­šších nástrojů obcí, jak udržet vodu v krajině,“říká jeden z autorů projektu obnovy 1000 a 1 cesta pro krajinu Pavel Čížek, starosta ze Spáleného Poříčí. Je podle něj poměrně snadné takové cesty znovu obnovit, čímž se rozdělí velká pole. „Kolem je následně možné vytvořit zatravněné protierozn­í pásy, osadit je alejemi a často jsou vhodné pro vedení cyklosteze­k či pěších turistický­ch stezek,“popsal Čížek.

Pestřejší krajina s původními prvky, tedy kromě alejí kolem cest i mezemi a remízky, se pak stává i útočištěm predátorů, kteří mohou pomocí třeba proti přemnožený­m hrabošům.

Změna v krajině

Podle odborníků je obnova původních krajinných prvků mnohdy komplikova­ná a neděje se z mnoha důvodů. „Jedním je vlastnictv­í půdy, kdy u nás máme 80 procent půdy v pachtu, tedy že hospodaří na pronajaté půdě. I kdyby zemědělec chtěl něco změnit, musí mít vypořádané vlastnicko-uživatelsk­é vztahy,“vysvětluje Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Dalším důvodem je ekonomika, zemědělci podle Vopravila mnohdy používají obří stroje, které byly určeny pro americké prérie. „Ty potřebují velké plochy,“dodává.

 ??  ?? Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK
 ?? Foto: L. Křížek ??
Foto: L. Křížek
 ??  ?? Život
Nové tůně přitáhly rosničky i skokany (nahoře). Na loukách žijí ptáci, motýli a brouci. Objevil se i čolek.
Život Nové tůně přitáhly rosničky i skokany (nahoře). Na loukách žijí ptáci, motýli a brouci. Objevil se i čolek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia