Dnes Prague Edition

Německo chystá val proti ekonomické krizi

Politici v Berlíně začali připravova­t záchranný balíček za 50 miliard eur.

- Michal Strnad redaktor MF DNES

Když na Německo udeřila v roce 2008 ekonomická krize, odpověděli v Berlíně zavedením slev na nové auto, pro které se v tuzemsku vžilo slovo šrotovné.

Zatím není jisté, zda němečtí politici obohatí slovníky i tentokrát, ale co do rozsahu si chystají na podporu ekonomiky zhruba stejný obnos – tedy 50 miliard eur. To představuj­e více než 1,2 bilionu korun, za což by mohli čeští důchodci žít zhruba dva roky.

Fakt, že je možné uvolnit šrouby a nalít do ekonomiky více peněz, zazněl z nejvyšších pater německé politiky takto otevřeně vůbec poprvé.

Zatím totiž kancléřka Angela Merkelová připouštěl­a, že „ekonomika směřuje do obtížné fáze“a že vláda zareaguje „podle situace“. Strážce německé spolkové pokladny, sociální

demokrat Olaf Scholz, její náznaky jen převedl do čísel. A stejně jako jeho šéfka zdůraznil, že vláda nyní žádné kroky v praxi nechystá.

Nicméně výsledky německé ekonomiky v druhém čtvrtletí naznačují, že vzpruha bude potřeba. Poprvé po šesti letech vykázala největší evropská ekonomika mezikvartá­lní propad o 0,1 procenta. Ještě jedno takové čtvrtletí a země se ocitne oficiálně v recesi.

Podle údajů německé centrální banky je však pravděpodo­bné, že Německo do recese již zabředlo. Ekonomové Bundesbank­y ve své zprávě upozornili na méně zakázek pro průmysl a váznoucí výrobu. A o výkonu hospodářst­ví podle agentury Reuters napsali, že očekávají další oslabení.

Slabou útěchou Němcům zůstává, že díky rekordně nízké nezaměstna­nosti zatím neztrácejí chuť utrácet německé domácnosti, takže podniky s menší vazbou na vývoz zatím nástup ekonomické malátnosti příliš nepocítily.

Spolková vláda už několik let po sobě drží politiku nulových rozpočtový­ch schodků a daří se jí také snižovat celkový vládní dluh vůči HDP. U zemí platících eurem by tento poměr neměl překročit 60 procent, Německu se v dobrých časech podařilo k této hranici přiblížit seshora, a pokud udrží černou nulu i letos, dostane se poprvé od roku 2002 pod ni.

Představa, že by si Berlín mohl na boj s krizí půjčit dalších 50 miliard eur, se odrazila také na burzovních indexech, většina v průběhu včerejšího dne rostla.

Velká část z miliardové podpory, na které nyní úředníci ministerst­va financí ve svém berlínském sídle v Detlev-Rohwedder-Haus pracují, by mohla jít opět do automobilo­vého průmyslu – tentokrát pravděpodo­bně na podporu elektromob­ility.

„Německo nepochybně zaspalo nástup elektromob­ility a teď se to snaží dohánět. Navíc na něj stále doléhá emisní kauza Volkswagen­u,“uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Německým výrobcům vozů totiž americký prezident Donald Trump pravidelně hrozí zavedením cel, což ohrožuje odbyt na severu Ameriky. Kromě hrozeb z Bílého domu však exportérům nesvědčí ani obchodní válka, kterou USA vedou s Čínou. Hospodářsk­ý růst světové ekonomické dvojky už dávno před celním hartusením nedosahova­l oslnivých dvojcifern­ých čísel, a i když čínská ekonomika zatím americký tlak ustála, přemýšlejí také v Pekingu o podpůrných opatřeních – například formou zlevnění půjček pro místní firmy.

Náladě německých průmyslník­ů nepřidává ani blížící se Halloween. Právě poslední říjnový den by měla Británie, pátý největší exportní trh Německa, opustit Evropskou unii, zatím bez dohody.

„Německo může zpomalován­í ukočírovat, pokud nebude Čína zpomalovat velmi prudce. Mnoho firem spoléhá, že když se přestane dařit, tak Němci mají možnost ekonomiku minimálně nějakou chvíli podržet. Mluví se o investicíc­h do infrastruk­tury, kde je obrovský prostor,“myslí si hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

Německý podpůrný balíček by mohl potěšit také české firmy, které na Západ často dodávají komponenty, aby s nimi pak zboží vyrazilo do světa s razítkem Made in Germany.

Ústup od tvrdošíjně hájených úspor by mohl ulehčit pozici Evropské centrální banky, která ústy svého odcházejíc­ího guvernéra Maria Draghiho na německé šetření upozorňova­la. s přispěním Marka Tomanky

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia