Dnes Prague Edition

Disney má letos pět miliardový­ch filmů

-

HOLLYWOOD Disney letos získává diváky ve velkém. Americký gigant minulý týden oznámil, že jeho snímek Toy Story 4: Příběh hraček vydělal přes miliardu dolarů. Stal se tak pátým letošním filmem od Disneyho, kterému se tuto hranici podařilo překonat. Žádná jiné filmové studio se podobným rekordem pochlubit nemůže.

V amerických kinech běží čtvrtý díl slavného příběhu o hračkách od 21. června, do Česka dorazil 8. srpna. Za tu dobu už stihl utržit více než miliardu dolarů a momentálně je tak devátým nejvýděleč­nějším animovaným filmem v historii. Vyplývá to ze statistik portálu Box Office Mojo, který systematic­ky sleduje tržby filmů v kinech a distribuci.

Společnost Disney už má letos na kontě celkem pět filmů, jejichž tržby překonaly hranici jedné miliardy dolarů. Žádné jiné filmové studio nedokázalo uvést tolik miliardový­ch filmů v jednom roce. Kromě příběhu hraček zaznamenal­y tento úspěch komiksové snímky Captain Marvel a Avengers: Endgame, pětici pak doplňují moderní verze pohádek Aladin a Lví král.

Letošní remake Lvího krále vydělal přes 1,4 miliardy dolarů, čímž se stal nejvýděleč­nějším animovaným filmem v historii. Finále série filmů Avengers už má na kontě téměř 2,8 miliardy dolarů a je tak nejvýděleč­nějším filmem vůbec. Držitelem předchozíh­o rekordu, čtyř miliardový­ch snímků v jednom roce, byla také společnost Disney. V roce 2016 tuto hranici pokořily snímky Rogue One: Star Wars Story, Hledá se Dory, Captain America: Občanská válka a Zootropoli­s: Město zvířat.

Disney však letos nemusí skončit pouze u pěti miliardový­ch snímků, poznamenáv­á americký týdeník Variety. V příštích měsících totiž do kin uvede pokračován­í úspěšných pohádek Ledové království a Zloba – Královna černé magie. V prosinci pak bude mít premiéru poslední díl ságy Star Wars s názvem Vzestup Skywalkera. (mtm)

 ??  ?? Film Toy Story 4: Příběh hraček se stal dalším miliardový­m snímkem.
Film Toy Story 4: Příběh hraček se stal dalším miliardový­m snímkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia